Förflytta dig till innehållet

Möt piloten bakom spakarna på Finlands nya F-35 jaktplan – ”Då fienden ser planet komma är det för sent”

Lucas Ekblad
Det var regeringen som i december beslöt att låta ersätta Flygvapnets Hornet-flotta med de nya F-35 jaktplanen.

Det kryllar av folk på flygplatsen i Åbo på lördagseftermiddagen. Klockan 10 på morgonen öppnade Turku Airshow portarna för att välkomna de första besökarna.

ÅU är på plats för att träffa den amerikanska jaktplanspiloten Douglas Ottino. Bakom Ottino står två femte generationens F-35 jaktplan. Det vill säga den modell som regeringen i december 2021 beslöt att låta ersätta Flygvapnets flotta av Hornet-plan med.

Captain Snoop är målmedveten

Douglas ”Captain Snoop” Ottino är från Albuquerque, New Mexico. Han har alltid vetat att han ska bli pilot. Ottino är utexaminerad pilot från det amerikanska flygvapnets högskola.

Lucas Ekblad
Planet behöver en start- och landningssträcka på upp till 2 400 meter, säger Ottino.

Ottino, 27, är tekniskt lagd och påstår sig passa väl för att flyga den här typens plan.

– Bilar är såtillvida enkla att köra då de endast rör sig i riktning framåt eller bakåt och vänster eller höger. Ett flygplan å andra sidan rör sig också uppåt och neråt. Det är något som många nybörjare har svårt att vänja sig vid, säger Ottino.

Då han var tio år gammal besökte han en flyguppvisning, ungefär som Turku Airshow, där han såg ett F-16 jaktplan för första gången.

– Från den dagen visste jag att det här är exakt vad jag vill göra, säger han.

Ger möjlighet att överraska fienden

Enligt Ottino har dessa plan två stora fördelar jämfört med den tidigare generationens jaktplan: dess möjlighet att överraska fienden och dess tekniska överlägsenhet.

– Fienden ser oss mycket senare än vi ser den. Det ger oss möjligheten att agera först, säger Ottino.

F-35 programmet har beskrivits som allt för dyrt i drift, speciellt i jämförelse med svenskarnas Gripen-program. Så här svarar piloten på frågan om möjliga missförstånd gällande det:

– I slutändan är det en unik produkt. De som köper planen är medvetna om vilka priser det handlar om och hur mycket det kostar att underhålla planen, säger Ottino.

Lucas Ekblad
Ottino visste sedan liten att han skulle bli pilot. Nu sitter han bakom spakarna i ett flygplan som kostar ungefär 100 miljoner dollar per plan.

Planet kommunicerar

Planet för en aktiv kommunikation med piloten. Enligt Ottino kan varje pilot ha sin egen profil av inställningar som planet känner igen. Det betyder att varje pilot har ett eget system för hur man väljer att styra planet.

– Planet pratar konstant med dig. Det säger åt dig vilka saker det ser i luftrummet runtom dig, vad du behöver fokusera på och ger dig annan nödvändig information, säger Ottino.

Då Ottino styr planet tycker han det är viktigt att veta åt vilket håll han flyger och på vilken höjd planet är.

– En duktig pilot har många timmar i luften bakom sig. Allt handlar om erfarenhet och vi piloter spenderar många timmar i simulatorer, säger Ottino.

Det är människan som är den begränsande faktorn och inte planet. Ottino tror att vi inom en snar framtid ser flygplan fullständigt själv- eller fjärrstyrda.

Finlands jaktplan kräver landningsbana

Finländarnas nya jaktplan är av A-modellen. Det betyder att flygplanet behöver en landningsbana för att flyga iväg och för att landa. Enligt Ottino är det endast USA som har köpt C-varianten. Den används för att stiga från och landa på fartyg till havs.

– Italienarna köpte nyligen B-modellen av F-35 programmet. Det ger dem möjlighet att lyfta vertikalt uppåt och planen behöver då inte en landningsbana för att åka iväg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter