Möt Mariehamns nya stadsarkitekt – vill värna om gamla anor

– Vi ska utveckla staden med hänsyn till dess historia. Det säger Mariehamns nya stadsarkitekt, Dominicus Björkstam, efter sina första veckor i jobbet.
Han är redan väl bekant med Mariehamns historia och nuläge, och har sin linje klar:
– Mariehamn är en stad med gamla anor som vi ska värna om. Vi ska utveckla staden med hänsyn till dess historia.
Hans egen relation till Mariehamn går tillbaka till hans barndom.
– Jag var mycket här på somrarna som barn – vi kom ofta hit från Houtskär. Min syster är halvålänning. Och som vuxen kom jag hit på Alandia Cup med äldsta sonen.
Inför sitt nya jobb besökte han Mariehamn tre gånger i höstas.
– Då kom jag för att se staden med helt andra ögon, mer arbetsmässigt.
Han söker efter en tomt att bygga ett hus på, men hyr tills vidare en bostad på Norra Esplanadgatan.
– Jag har ett halvårskontrakt, sedan får jag se, när prövotiden löper ut. I tankarna ser jag mig redan om efter en tomt, men det är inte lätt att hitta och det är en sak som vi arbetar aktivt med.
Just bristen på tomtmark inom stadsgränsen är en av de frågor som han har att ta itu med.
– Planer finns redan, men många är i besvärsskedet så där får vi vänta ut domstolens beslut, säger Dominicus Björkstam.
Gamla hus
Dominicus Björkstam är glad att Mariehamn har lyckats så pass bra med att bevara sin historiska bebyggelse.
– Det är inte så farligt förstört. Staden har varit i bra händer hos Folke Wickström och Sirkka Wegelius, och jag vill fortsätta deras värv.
Stadsplanering är annars inte Dominicus Björkstams specialområde.
– Min starka sida är att rita och planera hus och gårdsmiljöer. Det har jag ägnat mig åt i 25 år. Jag är också mycket insatt i renovering och restaurering av gamla hus.
Gamla stockhus ligger honom varmt om hjärtat.
– Stock är ett beprövat byggmaterial, det finns inget bättre. Stockarna suger i sig när det är fuktigt och avger fukten när det är torrt: det ger en jämnare temperatur och bättre inomhusklimat.
1970-talet var för honom lite av ett förlorat decennium när det gäller byggteknik.
– Saker tog en felaktig vändning. Man började bygga väldigt täta hus, och blåste in luft som sedan måste sugas ut. Det blev en ond cirkel med den maskinella ventilationen. Ett hus måste gå att ventilera även om det blir strömavbrott. Sedan började man använda mycket plast i byggmaterialet, något som orsakade stor skada. Man fick stora problem med mögel och osund luft.
Själv försöker han planera sina hus med ”så lite teknik och så lite plast som möjligt”.
– Dessutom sönderfaller plast efter 10–20 år och har inte samma egenskaper längre. Men ett hus ska hålla i 50–100 år.
På frågan om det finns några städer i Norden eller längre bort som han tycker extra mycket om så undviker han diplomatiskt att nämna några namn.
– Överlag tycker jag om mindre städer med gamla anor som ändå har lyckats förnya sig, med nymodig arkitektur som kompletterar den gamla i stället för att strida mot den. Men det är en balansgång. Det är mycket krävande att rita nytt som inte inkräktar negativt på redan byggd miljö – en egenskap som kommer med erfarenhet, men man måste även ha öga för det. Det gäller att inte replikera det gamla: det som är nytt ska också se nytt ut, men på ett tidlöst sätt snarare än ett trendigt.
Grön korridor
Han vill värna om parkerna och grönområdena i Mariehamn, inte minst för deras funktion som grönkorridorer i nord-sydlig riktning för djur. Grönkorridorerna är inte bara viktiga för djuren utan fungerar lika bra som vandringsrutter för alla Mariehamnsbor.
– Annars söker sig djuren in på egnahemstomterna i stället. Staden håller på att utarbeta en grönplan som blir klar i år.
Dominic Björkstam tycker om att springa och vandra.
– Helst på grus och vid stränder, det är skönare för fötterna. Jag vill hitta sätt att göra grönområdena tillgängliga och attraktiva utan att förstöra dem.
Discgolfbanan i Badhusparken är för honom ett avskräckande exempel.
– Där är så mycket trafik att undervegetationen har trampats ned och de gamla martallarna börjar ta skada. Det är skrämmande. Jag understöder själva verksamheten, men den ska vara på rätt plats.
Han jämför med Raseborg som han kommer ifrån.
– Där spelar man frisbeegolf över stora områden, så naturen lider inte.
Rönnbergs torg
Som nytillträdd stadsarkitekt får han förstås ärva en hel del frågor.
– Jag har redan ett utstakat program. Staden har ett skriande behov att hitta fler enskilda tomter. Vi ska i år titta på södra Mariehamn, om det finns tänkbara tomter där. Sedan har vi Rönnbergs torg, som just nu befinner sig i besvärsprocessen men där jag hoppas vi får en lösning inom kort. Och så har vi Svinö och Styrsö som vi jobbar aktivt med.
Dominicus Björkstam visar på en stor väggkarta obebyggda delarna av södra områdena av Mariehamn.
– Vi har just beställt en inventering av det här området, för att se om det går att utveckla.
Klintkajen och Rossen är andra områden i fokus för stadsarkitektkontoret.
Mitt inne i några av de största centrumkvarteren skulle också finnas plats för bostäder.
– Det är en arbetskrävande uppgift att försöka förenhetliga bestämmelser i gamla kvarter till större helheter för att ge alla en rättvis och likvärdig byggrätt och märkning i gamla planer, säger Dominicus Björkstam.
Han vill också att stadens stränder ska vara tillgängliga, så att alla ska kunna vandra längs vattnet.
– Vi för diskussioner med landskapet om hur man kan binda samman Slemmerns strand med centrum och lösa problemet med att Österleden gör området otryggt.
Flera av åtgärderna för att öka trivseln i Mariehamn har en deadline: 2024.
– Då vill vi utses till Årets stadskärna, och då ordnas också Tall Ships Race, säger Dominicus Björkstam.
Men allt fokus är inte på stadskärnan. Den nye stadsarkitekten vill också se över de norra delarna av staden: Strandnäs och Hindersböle.
– Den delen av Mariehamn är fortfarande underutnyttjad och är i behov av en genomgång. Vi vill undersöka närmare norra Mariehamn för att se hur man kunde utveckla området på sikt eftersom fokus nu skiftat från att som i generalplanen ha ett litet eget centrum till att inte erbjuda några som helst tjänster eller endast några få.
Susanna Skogberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.