Förflytta dig till innehållet

Mot depressioner kan man inte vaccinera sig

Folksjukdom. Alexandra Sippus har redigerat ”Överleva eller leva?” berättelser om depression i sin egen generation. Nu är hon ordförande för Suicide Zero Finland, som grundades senaste höst.


Överleva eller leva? Att bli fri från depression
Redaktör: Alexandra Sippus
Omslag: Heidi Jylhä
Scriptum, 2017
120 s.
I fjol gav förlaget Scriptum ut volymen ”Överleva eller leva? Att bli fri från depression”. Det är ingen rätlinjig självhjälpsbok, utan en samling texter redigerade av Alexandra Sippus, som i sitt förord berättar att hon själv levat med depression.
Det är också drivkraften: att visa att man kan tillfriskna. Bokens huvudinnehåll är fyra sjukdomsberättelser, skrivna på basis av långa intervjuer, och till slut redaktörens egen. Alla som talar är i 30-årsåldern.
Alexandra Sippus kamp mot depressionen varade ett decennium. Det kan kännas klumpigt att tala om ”kamp” när det gäller sjukdomar, men vilket ord ska man använda? Kampen mot psykiska sjukdomar borde väl föras av dem som har turen att vara friska, de som har inflytande på beslut och utveckling.
Själv har Alexandra Sippus grundat en avdelning av Suicide Zero i Finland, en ideell förening som verkar för en större öppenhet och diskussion kring psykisk ohälsa och självmord.
Berättelserna visar upp en hel symtompalett: ätstörningar, tvångssyndrom, självskadebeteende, panikångest, missbruk, självmordstankar, generell känsla av hopplöshet och värdelöshet. Att man utsatts för mobbning är ingen ovanlig bakgrund.
Depression är en bedräglig sjukdom för att den kommer smygande, och för att det finns något som kallas detsamma men är ett tillstånd som är övergående, som man kan ta sig ur utan större åtgärder. Diagnostiken är inte heller en gång för alla given.
Många drabbade kompenserar eller döljer sitt tillstånd med en hög prestationsnivå, det framkommer i berättelserna. Vår kultur jublar över duktighet, det kan vara den bästa dimridån. Det ses till och med som en prestation att må bra.
Fastän berättelserna är dystra och hjärtskärande är de ändå hoppingivande att läsa. Boken som helhet är ett led i kampen för en mer individualiserad och långsiktig vård av något som är en folksjukdom.
En anhörig, en vårdare, en psykoterapeut och en psykiatriker får också ordet. De är mer kortfattade, men väcker ens intresse för vad man gör och inte gör i den psykiatriska vården i Finland.
Docenten i psykiatri, utvecklingsdirektör för Föreningen för mental hälsa i Finland, Kristian Wahlbeck, tangerar det som inte görs, faktum att många som sjukpensioneras på grund av psykisk ohälsa inte fått någon adekvat behandling. ”Priset för utebliven behandling är högt, både för den som lider av depression och för samhället”, skriver han.
Sjukpensionering har också en tendens att skapa en föreställning om en tudelning i friska och sjuka. Det är en förstås en chimär. ”För ingen är vaccinerad mot depression. Ingen”, skriver Curt West, läkare och psykoterapeut, i inledningen.
Ann-Christine Snickars
ann-christine@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter