Förflytta dig till innehållet

Morjesta mera

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kim Lund. Journalist på ÅU


Hej, morjens, tjena, terve, moro eller moi. Det finns många sätt att hälsa på sina vänner, grannar, kollegor eller okända människor man möter på jogging- eller skidturen, på gymmet eller hundpromenaden.
För sex år sedan då jag flyttade till Pargas skrev jag en småsur Innerbana där jag klagade på att Pargasborna var så dåliga på att hälsa på mig då jag mötte någon på motionsslingan i Tennby eller kring Björkhagen där jag rastade hunden.
Förlåt.
Efter att nu ha bott drygt ett år i Åbo har jag insett att Pargasborna inte är de enda som hellre glor på marken, spanar efter fåglar uppe i det blå, eller annars bara vänder bort blicken då de möter någon. Åboborna är lika bra på det.
Under den korta skidsäsongen i vintras hann jag med några turer i Luolavuoriskogarna. När jag mötte någon försökte jag fånga hens blick bara för att säga hej åt någon som delade samma hobby som jag.
Utan ha någon exakt statistik och med risk för att mitt minne sviker skulle jag säga att sju av tio medskidare stakade vidare utan att bemöda sig att notera min hälsning.
Samma sak gäller på gymmet.
Det är klart – håller du på att göra personbästa i bänkpress har du annat att tänka på än att hälsa på alla som går förbi – men de flesta tiger också då man möts i omklädningsrummet.
Även då man är där på tumanhand. Sämst på att hälsa är de 20–30-åriga grabbarna som hänger där.
I huset där jag bor är stämningen bättre. Med de närmaste grannarna brukar vi byta några ord om väder och vind och de flesta från granntrappan eller -husen brukar också hälsa.
Nu menar jag inte att man ska gå omkring och vara översocial och småprata med var och varannan som korsar ens väg.
Det kan till och med bli lite pinsamt att gå förbi grannen som skottar snö och konstatera: Sidu, sidu, du står här och skottar snö du.
Det handlar snarast om att visa vanligt folkvett.
Också om något som kanske låter lite pompöst i sammanhanget. Nämligen att visa respekt för varandra och att visa att vi är en del av ett sammanhang: Hej, kul att ses – vi delar samma intresse att gymma, jogga, skida gå ut med hunden eller vad det nu kan vara frågan om.
Lika viktigt är det att på arbetsplatsen stärka gemenskapen genom att hälsa på varandra då man möts för första gången under arbetsdagen
Så vad är det vidare – tack och hej.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter