Förflytta dig till innehållet

Moomin Characters samarbetar med stiftelse för att samla in en miljon för Östersjön

Flera personer står på rad vid ett muminplakat
Flera personer står på rad vid ett muminplakat

Henrik Normann, vd, Nordiska ministerrådet, Annamari Arrakoski-Engardt, ombudsman vid John Nurminens stiftelse, Sophia Jansson, konstnärlig chef och styrelseordförande för Moomin Characters, Kent Pentus-Rosimannus riksdagsledamot, Estland, Rolf Kråkström vd för Moomin Characters och Amanda Rejström, vd Spark Sustainability jobbar tillsammans för att rädda Östersjön. Foto: Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT


Moomin Characters satsar stort på en kampanj för att rädda övergödningen i Östersjön tillsammans med John Nurminens Stiftelse. – Det ser ut som att vi håller på att skapa det största initiativet någonsin för att rädda Östersjön, säger Moomin Characters vd Roleff Kråkström.

Fjolårets häftiga algblomning fick äkta paret Sophia Jansson, Moomin Characters konstnärliga chef, och vd:n Roleff Kråkström att på allvar fundera vad de kan göra för att rädda Östersjön. På stugan i Pellinge i Borgå skärgård föddes idén till en stor internationell kampanj för att skydda Östersjön och dess kulturarv. Redan på bilfärden tillbaka till Helsingfors kom Kråkström på att de kunde samarbeta med Annamari Arrakoski-Engardt, ombudsman vid John Nurminens stiftelse.
Kampanjen kör i gång under Muminberättelsernas jubileumsår 2020, då det gått 75 år sedan publiceringen av Tove Janssons första Muminbok, Småtrollen och den stora översvämningen.
Kopplingen mellan Mumin och att rädda Östersjön kändes naturlig eftersom havet är en oersättlig del av Muminberättelserna, säger Toves brorsdotter Sophia Jansson.
– Om Tove hade levt skulle hon ha varit den första att säga att vi alla tillsammans måste försöka lösa problemet. Havet var allt för Tove, hon älskade havet och inspirerades av dess skönhet när hon skapade Muminberättelserna i Pellinge skärgård.
Målet är att olika företag och andra organisationer donerar pengar till kampanjen som drivs av Moomin Characters och som lånar ut sitt Mumintroll till galjonsfigur. Målet är att samla in minst en miljon euro till det arbete som John Nurminens stiftelse gör för att rädda Östersjön. Utöver det donerar Moomin Characters en del av försäljningsvinsten under 2020 till ändamålet, och kommer dessutom att donera en större summa till stiftelsen. Hur stor summa det är frågan avslöjas i februari. Också privatpersoner kan göra donationer.
Avsikten är också att inspirera så många människor och organisationer som möjligt att delta i Östersjötalkot.
– För oss är det här också ett sätt att få Muminlicenstagarna att ännu aktivare beakta miljöfrågor och att i sin verksamhet införliva värderingar som skyddar Östersjöns framtid, säger Kråkström.

”Kan bli största initiativet någonsin”

Moomin Characters har redan knutit till sig drygt 50 samarbetspartners i de nordiska länderna och baltstaterna.
– Det ser ut som att vi håller på att skapa det största initiativet någonsin för att rädda Östersjön. Vi har med aktörer ända från Japan och från Storbritannien. Vi vill få med alla som bryr sig om Östersjön, säger Kråkström.
Moomin Characters valde John Nurminens stiftelse som mottagare för donationerna på grund av stiftelsens långa erfarenhet av arbete för att rena Östersjön.
– De har gjort ett fantastiskt, internationellt erkänt arbete för att rädda Östersjön.
Stiftelsens pågående projekt handlar bland annat om gipsbehandling av åkrar för att binda näringsämnen, fiske av ”skräpfisk” och rening av avloppsvatten. Stiftelsen har också ett nytt projekt på gång, vars innehåll Annamari Arrakoski-Engardt ännu inte vill avslöja.
– Vi kommer att berätta mer om det här i februari, under båtmässan i Helsingfors.
Enligt henne ger också Mumin som kampanjfigur förutom donationerna ett starkt mervärde.
– Det här är en historisk chans. Normalt samlar vi in kring en miljon euro per år men det är mycket arbete bakom. Jag hoppas att det vi nu kan göra med Östersjön som ett försökslaboratorium ger resultat som vi senare kan föra vidare till andra hav och sjöar.
Det brådskar eftersom klimatförändringen ytterligare ökar övergödningen i Östersjön, orsakar syrebrist på havsbottnen och gör så att artförlusten trappas upp.
– Nu är det dags för politiker och andra aktörer att skrida till åtgärder. Tillsammans kan vi se till att Mumintrollet kan simma i ett rent hav och Snusmumriken får gott om fisk på kroken också i framtiden, säger Arrakoski-Engardt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter