Förflytta dig till innehållet

Monstruösa elpriser på fredag – skyhöga toppar får börstrogen konsument att tvivla

Kristoffer Nöjd
Man i julpyntat vardagsrum.
Christian Gröndahl i Ekenäs följer med elpriserna och kommer att vidta åtgärder för att dämpa stötarna på fredag.

På fredagen utlovas skyhöga elpriser för konsumenterna. Från klockan 19 är elen som dyrast då den kostar 235,10 cent per kilowattimme. Det torde enligt elbörsen Nord Pool vara det dyraste elpriset någonsin i Finland. Priserna är över 2 euro per kilowattimme mellan klockan 16 och 21. Orsaken till de höga priserna är kylan som gör att förbrukningen närmar sig den rekordtopp som inträffade 2016.

På det lokala elbolaget Raseborgs Energi förorsakar detta inga större förändringar i verksamheten.

– Fingrid har tidigare uppmanat konsumenterna att försöka spara på elen. Vi hoppas också att alla försöker spara när det är riktigt kallt. Var och en får fundera på vilka lösningar som är bäst för dem. Men man behöver kanske inte bada elbastu i morgon, säger vd Frank Hoverfelt.

Enligt Hoverfelt tyder de höga priserna på att det blivit kallare också i huvudförbrukningsområdena som södra Sverige, Danmark och Tyskland.

– Prognosen var att priserna skulle gå upp. Det finns inte förmånligare produktion att ta till, säger Hoverfelt.

Män i gula västar på elstation.Arkiv/Kristoffer Nöjd
Till vänster Raseborgs Energis vd Frank Hoverfelt.

En som kommer att anpassa sin förbrukning på fredagen är Christian Gröndahl som bor i en trähuslänga i Gamla stan i Ekenäs.

– Åtminstone kommer vi inte att ha på tvättmaskinen när det är som dyrast. Under elkrisen hade vi ibland tvättmaskinen på klockan 2 på natten, minns Gröndahl road.

Gröndahl har alltid haft börsel och har det fortfarande.

– Det nya är att man via olika applikationer har lärt sig följa med priserna dagligen eftersom kasten är så stora.

Gröndahl har nyligen övergått från oljeuppvärmning till att värma med luftvattenpump.

– Det betyder att jag inte kan styra min konsumtion på samma sätt längre. Därför funderar jag om man borde övergå till ett fast elpris. Jag har alltid trott på börsen. Men nu har fluktuationerna blivit så stora. Man kan förlora mycket pengar om man använder mycket el på fel tid. Det borde kanske finnas en mekanism som plockar bort pristopparna i båda ändorna.

– Det finns programvara som hjälper en att optimera sin elförbrukning så att man utnyttjar de förmånliga timmarna. Det är någonting jag ska titta på, säger Gröndahl.

Lite frustrerande tycker han att situationen med de tvära kasten är.

– Priset har ju inte med våra egna produktionskostnader att göra längre, eftersom man i Nordeuropa kommit överens om att priset avgörs enligt det dyraste sättet att producera el i Europa. Det känns som att vi lider av det. Men kanske man har fel glasögon på sig när man tänker så.

Man på snöig gata med gamla hus.Kristoffer Nöjd
John Burmeister säger att det inte finns så mycket han kan göra åt sin elförbrukning.

I Gamla stan är John Burmeister på promenad i det kalla vädret. Han bor med sin mor som betalar elräkningarna och har inte haft något större behov av att följa med elpriset.

– Vi har lyckligtvis inte så stor elförbrukning. Vi använder luftvärmepump och har vedeldning. Vi har solpaneler också men det ger inte så mycket just nu. Det skulle säkert bli mer vedeldning på fredag om inte veden var slut. Men min mamma konstaterade att man kanske åtminstone inte ska baka när det är som dyrast. Det är inte så mycket vi kan minska på förutom att inte baka och tvätta kläder. Man kanske inte behöver ha belysning i alla rum heller. Min morbror i Bromarv eldar också men har direkt elvärme. Det kan bli ganska dyrt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter