Momshöjningen närmar sig som hotfulla moln på himlen – florist: Det har blivit många sömnlösa nätter

På söndag, den 1 september, stiger den allmänna momsen från 24 procent till 25,5 procent.
För floristen Jutta Hurme har den kommande omställningen inneburit många sömnlösa nätter.
Hurme äger blomsteraffären Tähkä på Universitetsgatan i Åbo. Hon suckar djupt när ÅU:s reporter frågar om momshöjningen.
Hon måste samla sina tankar en stund för att kunna uttrycka sig sakligt, förklarar hon.
– Det är en mycket stor utmaning för oss. Hela branschen befinner sig redan i en svår situation innan momshöjningen. 24 procent har varit en mycket hög skattesats för blomster. Jag vet inte hur vi ska klara en ökning, säger hon.
Branschen redan utmanande
Hon har en svår avvägning att göra. Ska hon höja priserna, eller stå för förlusten själv?
– Om vi höjer priserna börjar nog kunderna fundera om de alls kan köpa blommor. Priserna har redan stigit den senaste tiden.
Marginalerna är redan små för blomsterhandlaren och snittblommor kräver mycket arbete innan de står vackra i glasskåpet. Att inte höja priserna blir också en stor utmaning.

Inga Sokka står bakom disken och binder en bukett.
– Det är en lyxprodukt vi säljer och det är svårt för många att få den personliga ekonomin att gå ihop. Det påverkar oss märkbart. Att skattehöjningen kommer nu är verkligen olägligt, säger Sokka.
– Antagligen kommer det bli så att utbudet av snittblommorna minskar i blomsteraffärerna framöver. Vi kan antagligen inte ha ett lika stort utbud av olika blommor i alla färger i framtiden, säger Hurme.

Momsen skapar huvudbry för företagare
Vid Egentliga Finlands företagare ser man också med oroad blick på momshöjningen. Hanna Munter, vd på Egentliga Finlands företagare, låter inte munter när ÅU frågar om momshöjningen.
Att avgöra om företaget ska höja priserna eller ta förlusten själva är ingen lätt nöt att knäcka.
– I många branscher är konkurrensen hård, marginalerna små och kunderna prismedvetna. Då är den här momshöjningen verkligen svår, säger hon.

Hon har märkt att omställningen skapar mycket huvudbry och extra arbete bland företagare.
– Vi har fått en del frågor om hur företagare ska göra till exempel med långvariga projekt där de sänder ut delfakturor. Det finns inget lätt svar på sådana frågor, man måste se på det från fall till fall.
– Det är svårt att förstå varför höjningen görs mitt i året. Det finns ingen logik i det, det vore mycket lättare ur redovisnings synvinkel om höjningen gjordes vid årsskiftet, säger Munter.
Kassasystem och redovisningsprogram har ofta gjort omställningen svår för företagare.
– Många företag har gamla redovisningsprogram som inte kan hantera ett decimaltecken i skattesatsen. Då har de ibland behövt fundera på att köpa in nya system och datorprogram, säger Munter.
Så höjs momsen
Den 1 september höjs momsen från 24 till 25,5 procent.
En direkt prishöjning enligt medför en höjning på ungefär 1,2 procent.
En produkt som kostat 20 euro skulle då bli 20,24 euro.
Den gamla skattesatsen används om en vara eller tjänst betalats eller levererats innan 1 september.
För en förhandsbeställning, där betalningen och leveransen sker efter den 1 september, ska den höjda momsen användas.
Hon säger att omställningen gjorts med för snäv tidsram för att ge företagarna chans att anpassa sig.
Skatteförvaltningen skriver i ett pressmeddelande att fakturor vid behov kan korrigeras för hand om de elektroniska systemen inte kan hantera den nya momsen.
Momshöjningen skapar udda prislappar
En del företag har nu skickat ut information om hur momshöjningen kommer påverka prissättningen.
Till exempel har Partel skickat ut ett meddelande till sina kunder i om hur priserna förändras från och med den 1 september.

Partel räknar om priset exakt enligt den nya skattesatsen, då stiger priset med 1,2 procent. Fredrik Albrecht, utvecklingschef på Partel, säger att omställningen medfört mycket extra jobb för dem.
– Det innebär en hel del arbete att ställa om systemen och sedan att kommunicera med våra kunder med mera, säger han.
Partel har valt att låta priserna på engångstjänster, så som fiberinstallationer, vara oförändrade.
Också Fölis stadscyklars priser kommer att höjas enligt momsen. Det gör att priserna ser ovanligt udda ut. En engångsbiljett har tidigare kostat 2 euro och den blir nu 2,02 euro, och en månadsbiljett stiger från 9 till 9,11 euro.
Skatteförvaltningen har också fått många frågor om hur övergången ska ske, säger Jonas Storm, ledande skattesakkunnig på Skatteförvaltningen.
Till exempel hur det går till om en vara beställs innan skattehöjningen och levereras efteråt, eller vilken skattesats gäller om man utför en tjänst innan höjningen men fakturerar efteråt.
Storm förklarar att om en vara eller tjänst beställts och betalas innan den 1 september men levereras efteråt ska den gamla momsen på 24 procent användas. Likadant är det om tjänsten utförts innan momshöjningen men faktureras efteråt.
Däremot ska den nya momsen användas på förhandsbeställda varor och tjänster som betalats och levereras efter 1 september.
– På vår hemsida finns sammanställda svar på de vanligaste frågorna, säger Storm.
Tror du att momshöjningen kommer innebära att tjänster och varor ökar mera i pris än 1,2 procent?
– Det är svårt att säga. Det är upp till företagen hur de väljer att prissätta sina produkter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.