Förflytta dig till innehållet

Moira von Wright om provisorutbildningen: "Ett viktigt framsteg för svenskans ställning"

Mikael Piippo/SPT
Porträtt av kvinna.

Porträtt av kvinna.Mikael Piippo/SPT

Åbo Akademis rektor Moira von Wright säger att Åbo Akademi hade ansökt om rätten att utbilda provisorer redan tidigare, men fick då ett nekande svar. Foto: Mikael Piippo/SPT


Statsrådet har beslutat att utvidga Åbo Akademis utbildningsansvar så att Akademin får börja utbilda provisorer. Akademin får också erbjuda utbildning som leder till farmacie licentiat- och farmacie doktorsexamen.
— Det här är ett viktigt framsteg både för oss och för svenskans ställning inom utbildningsväsendet i Finland, säger Åbo Akademis rektor Moira von Wright.
Hittills har det endast varit möjligt att utbilda sig till provisor på svenska i Finland vid Helsingfors universitet. von Wright säger att Åbo Akademi hade ansökt om rätten att utbilda provisorer redan tidigare, men fick då ett nekande svar.
— Eftersom vi är ett helt svenskspråkigt universitet så kan vi erbjuda en väldigt svensk studiemiljö, och det anser jag att är en bra sak för alla dem som vill studera till provisor på svenska i Finland, säger von Wright
Ännu är det oklart exakt när den första antagningen kommer att ske, men von Wright bekräftar ändå att de första nya studerandena kommer att tas emot senast hösten 2021.

Övriga utvidgade ansvarsområden

Utöver Åbo Akademis utökade utbildningsansvar beslöt statsrådet att utvidga ansvaret även vid tre andra universitet och fem yrkeshögskolor i landet.
För Uleåborgs universitets del utökas ansvaret beträffande universitetets psykologutbildning, för Jyväskylä universitet utökas ansvaret inom det tekniska utbildningsområdet och för Östra Finlands universitet utökas ansvaret inom det humanistiska utbildningsområdet med logopedi.
De berörda högskolorna är Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu där en utbildning inom maskinteknik nu tillkommer, Kajaanin ammattikorkeakoulu där en socionomutbildning tillkommer, Karelia-ammattikorkeakoulu där en utbildning med examensbenämningen geronom tillkommer, Lapin ammattikorkeakoulu där en byggmästarutbildning tillkommer och Seinäjoen ammattikoulu där en ingenjörsutbildning inom informations- och kommunikationsteknik tillkommer.
Statsrådet beslöt vidare att öka antalet nybörjarplatser vid universiteten och yrkeshögskolorna åren 2020–2022. Totalt planeras 10 000 nya studieplatser under dessa år.
Läs även:

Åbo Akademi får börja utbilda provisorer — juristutbildningen uteblir

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter