Moira von Wright kritiserades hårt redan vid Södertörn – påverkade inte rekryteringen till ÅA

Missnöjet med Moira von Wrights ledarskap är inte unikt för Åbo Akademi.
Hon kritiserades hårt också under sina år som rektor för Södertörns högskola i Huddinge, åren 2010–2016.
— Moira von Wright utövade ett väldigt auktoritärt ledarskap, som var mycket främmande för oss vid Södertörn.
Det säger Henrik Bohlin, professor i idéhistoria, med långvarig erfarenhet av Södertörns högskola.
— Hon centraliserade väldigt mycket makt, säger Bohlin.

Under Moira von Wrights rektorat åren 2010-2016 satt han bland annat i fakultetsnämnden och samarbetade med administrationen.
Fakultetsnämnden har det övergripande ansvaret för uppföljning och utveckling av kvalitet vid högskolan. Nämnden ska bland annat utvärdera kvaliteten och vid behov föreslå åtgärder till rektor.
En rädsla spred sig bland de anställda
Det största problemet var dock det förändrade arbetsklimatet. En rädsla spred sig bland de universitetsanställda – på alla nivåer: forskare, lärare, administratörer. Rädslan handlade om att hamna i onåd hos rektor.
— Att vara rädd går emot hela universitetets anda. Det är ju vi som måste våga tala klarspråk till makten och vara kritiska, inte underordna oss, säger Bohlin.
Det har tagit flera år att bygga upp den goda atmosfären vid Södertörn igen.
— Vi har varit kända som en liten högskola med informell stämning och täta kontakter mellan lärare och studenter. Det har alltid varit vår styrka jämfört med de större universiteten, säger Bohlin.
Han har följt med debatten om Moira von Wrights ledarskap vid Åbo Akademi.
–Det jag hör är ledsamt och det påminner mycket om våra erfarenheter, säger Bohlin.
Medarbetarenkät visade missnöje
En medarbetarenkät vid Södertörn år 2013 visade ett tydligt missnöje mot den högsta ledningen och främst rektor. Tidningen Publikt (6.11 2013) lyfter i en nyhetstext fram missnöjet som framkommit i enkäten: i enkätsvaren skrev anställda bland annat att Södertörns högskola förvandlats till en diktatur, att personalmötena närmast är parodiska och man uppmanar ledningen att upphöra med skendemokrati.
Ett beslut som särskilt kritiserades var ledningens flytt till ett nyrenoverat våningsplan, dit endast den med särskild behörighet fick komma in. Renoveringen utfördes mitt i besparingstider vid högskolan.
Ledde den enkäten och diskussionerna efteråt till några förändringar?
— Nej, det blev inga förändringar som gjorde någon skillnad. Moira von Wright kommenterade missnöjet med ungefär samma ord som hon nu kommenterar kritiken vid Åbo Akademi, säger Henrik Bohlin.
Valde att ”inte stå till förfogande”
Moira von Wright valdes år 2010 till rektor vid Södertörn för en mandatperiod på sex år.
Inför att von Wrights mandatperiod skulle gå ut år 2016 tillsatte Södertörns högskola en beredningsgrupp med uppdrag att under ledning av högskolestyrelsens ordförande genomföra en hörandeprocess med sju hörandegrupper.
Den svenska högskoleordningen ger möjlighet att efter en sexårsperiod förnya rektors anställning med högst tre + tre år. Moira von Wrights mandatperiod hade alltså kunnat förlängas vid Södertörn – men det gjorde den inte.
Högskolestyrelsens ordförande är Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län. Hon har varit ordförande för Södertörns högskolas styrelse sedan år 2013. Hon kommenterar rekryteringsprocessen i e-post till ÅU.

— I samband med genomförande av hörandeprocessen framkom bland annat en del önskemål om åtgärder som rektorn med anledningen av de framkomna frågeställningarna i medarbetarundersökningen behövde vidta. Rektorn valde då att inte stå till förfogande för en förlängning, säger Akhtarzand i sitt e-postsvar till ÅU.
Det är i sista hand Sveriges regering som på rekommendation av högskolestyrelsen beslutar om tillsättning av rektor eller förlängning av en mandatperiod.
Beaktades missnöjet då ÅA rekryterade?
Togs den utbredda kritiken mot Moira von Wrights ledarskap vid Södertörn alls i beaktande i rekryteringsprocessen vid ÅA några år senare?
Minoo Akhtarzand uppger för ÅU att hon inte kontaktades av någon från Åbo Akademi i samband med rekryteringsprocessen av Moira von Wright till ÅA. Åbo Akademi anlitade rekryteringsföretaget Mercuri Urval för rekryteringen.
En anonym källa med insyn i rekryteringsprocessen säger att hen reagerade på avsaknaden av kontakter till Södertörn.
Thomas Wilhelmsson, ordförande för Åbo Akademis styrelse, uppgav i ÅU:s intervju i lördags att styrelsen – via rekryteringsfirman – hade tillgång till referenser från Södertörn.
Nu uppger Minoo Akhtarzand, ordförande för Södertörns högskolestyrelse, att åtminstone hon inte kontaktades av någon vid Åbo Akademi i samband med rekryteringen till ÅA. Vilka referenser hade ni egentligen från Södertörn?
— Det kommer jag inte ihåg på rak arm. Jag vet inte heller om jag ser någon mening i att diskutera detta så här länge efteråt. Nu är det betydligt viktigare att se framåt. Det finns olika berättelser från Södertörn, berättelser som är från olika planeter, och dessutom hade vi sakkunskap i vår styrelse.
I lördagens ÅU-intervju nämner Wilhelmsson att den syn på Moira von Wright som förmedlades till ÅA-styrelsen främst kom från rikssvenska styrelsemedlemmen Marita Hilliges.
Hilliges var rektor vid Högskolan Dalarna åren 2010-2017 och är numera generalsekreterare vid Sveriges universitets- och högskoleförbund.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.