Förflytta dig till innehållet

Mobilnätet slocknade för fort på Sorpo i Pargas under elavbrotten i samband med stormen Sylvia – ÅU utredde varför

Arkiv/Daniel Edberg
Mobilmasterna ska i praktiken vara säkrade med batterier så att de klarar av att förmedla samtal i åtminstone tre timmars tid vid elavbrott.

För en dryg månad sedan, veckoslutet 7–8 oktober, då stormen Sylvia slog till med blixtar och dunder – och som mest lämnade omkring 50 000 finländare utan el – drabbades också delar av Pargas av längre elavbrott.

I Jermo och på Sorpo var bland andra Johan Hermansson med familj utan el i sammanlagt 28 timmar från lördagen kring 12.30-tiden fram till söndagen kring 16.30.

Egna aggregaten säkrade gården

Ingen idealisk situation, men någon desto större nöd gick det inte på Hermanssons. Aggregaten startades och gårdens verksamhet tryggades. Inget allvarligt skedde. Som tur var.

Någon kontakt med omvärlden hade man nämligen inte. Redan en kvart efter elavbrottet började dataförbindelserna strula och efter en och en halv till två timmar tystnade mobilnätet helt och hållet. Det gick varken att ringa eller att ta emot samtal. Ett samtal till allmänna nödnumret 112 hade inte heller gått fram.

en man vid ett soppkökArkiv/Mikael Heinrichs
Johan Hermansson föder upp Herefordboskap i Pargas.

– Det var inte första gången under hösten vi hade ett längre elavbrott heller. I september hade vi ett tolv timmars strömavbrott. Det har blivit vanligare med strömavbrott nu jämfört med läget för 10–15 år sedan, men det hänger förstås ihop med att vädret blivit mer extremt, säger Hermansson.

Andra master räcker sällan till på Sorpo

Han säger att man ibland kan lyckas hitta svag mobiltäckning från andra master än den som ligger vid Pargas Port, men för det mesta är man i total mobilskugga på Sorpo vid ett ens litet längre elavbrott.

– Litet beroende på var någonstans vi är på ön kan vi ibland få in mobilnätet från masterna i Kirjais eller i Mågby, men det nätet vill inte riktigt orka bära signalen.

en gul färjaArkiv/Mikael Heinrichs
Mobilnätet på Sorpo sackade ihop på under två timmar vid elavbrottet som stormen Sylvia orsakade i oktober.

Batterisäkringen ska hålla i tre timmar

Enligt Transport- och kommunikationsverket Traficoms riktlinjer förutsätts det att mobilbasstationerna ska ha batteridrift som håller i åtminstone tre timmar.

– Men att börja reda ut det här problemet via mobiloperatörernas kundservice har visat sig lönlöst. Om man ens lyckas få någon på tråden så brukar de inte förstå vad det handlar om. Därför tog jag upp problemet med Skärgårdsnämnden, berättar Hermansson.

Sorpo har omkring 15–20 fast bosatta, men masten vid Pargas Port täcker förstås en större skara än så. Masten i Pargas Port har Telias 3G- och 4G-sändare samt 4G-sändare för Elisa och DNA.  Elisas och DNA:s 3G-sändare ligger litet längre upp nära Jermoviken.

Så här svarade operatörerna

ÅU kontaktade de tre stora mobiloperatörerna för att ta reda på hur det riktigt ligger till med beredskapen i glesbygdsområden.

Telias kommunikations- och hållbarhetschef Martina Lilius svarar per e-post att Traficoms riktlinjer numera är de samma för 3G- och 4G-näten då det kommer till hur länge mobilnätet ska fungera vid elavbrott.

– Vid längre elavbrott stängs vissa högre frekvenser i 4G-nätet av för att batterierna ska hålla de lägre frekvenserna i gång en längre tid. Vid större knutpunkter förutsätts att batterierna håller upp till sex timmar, ibland förutsätts också aggregat.

3G-nätverket monteras ned

Telia har tidigare meddelat att man monterar ned 3G-nätet i Finland, men Åbotrakten (och skärgården) hör åtminstone än så länge till de områden där man inte inlett nedmonteringen av 3G.

– Då 3G-nätet släcks ned, blir 2G fortfarande kvar tills vidare i Pargas och hanterar mobiltrafiken till exempel vid elavbrott.

Hon påpekar att nödsamtalen alltid automatiskt kopplas via det mobilnätverk som har den bästa täckningen på platsen i fråga, oberoende av operatör.

mobiltelefonPixabay
Nödsamtalen kopplas alltid via det mobilnätverk som har bäst täckning, oberoende av operatör.

Elisas mobiltillgänglighetschef Tiina Höckert konstaterar att minst 30 procent av basstationerna utanför tätorter ska vara säkrade för minst fyra timmars funktionsduglighet vid elavbrott.

– Det här kravet gäller numera också 4G-basstationer, vilket betyder att vi på Elisa innan årsskiftet kommer att möblera om så att 4G-basstationerna batterisäkras i stället de tidigare 2G- och 3G-basstationerna som varit batterisäkrade. Vi kommer att se till att säkringarna på 4G-basstationerna har gjorts innan 3G-stationerna släcks ner i området.

Pargas Port är en hyresmast

Mobilmasten i Pargas Port är en mast där de tre mobiloperatörerna hyr in sig, det vill säga hyresvärden ansvarar för att batterisäkringen fungerar.

– Det är väldigt beklagligt att höra att mobilnätet slutat fungera på mindre än två timmar. Vi kommer att utreda saken med mastens ägare, eftersom den i det här fallet utan vidare hade bordat fungera i minst fyra timmar.

en karta över PargasMapcreator/ÅU
Sorpo ligger bakom två färjor i Pargas södra skärgård, cirka 25 kilometer från stadens centrum.

Operatörerna samarbetar med elbolagen till exempel då man förbereder sig för en annalkande storm.

– Vid längre och mer omfattande problem med eldistributionen, koordinerar operatörerna utplaceringen av aggregat så att man kan säkra mobiltäckning på så stora områden som möjligt. Då det gäller mindre områden och enskilda basstationer handlar det om enskild bedömning från fall till fall, säger Höckert.

Mänskligt misstag låg bakom

DNA:s radionätverkschef Jarkko Laari berättar att bolaget redan varit i kontakt med hyresvärden om problemen vid elavbrottet den 7–8 oktober – och han har en förklaring till varför det gick som det gick.

– Beroende på vilken kapacitet varje enskild basstation har, är batterisäkringen förverkligad på litet olika sätt. Vid de basstationer som utnyttjar tilläggskapaciteten som frekvenserna över 1 GHz erbjuder, har säkringen kopplats så att de högre frekvenserna slutar fungera om elen bryts i över 15 minuter. Det här görs för att de lägre frekvenserna ska hållas i gång längre.

Vid mobilmasten i Pargas Port hade det enligt honom helt enkelt skett ett mänskligt misstag och den här 15 minuters effektsänkningen hade inte kopplats på rätt sätt.

– Här hade samtliga frekvenser kopplats till samma batterisäkring, vilket ledde till att batterierna inte höll så länge som de borde ha gjort. Felet ska nu åtgärdas och samtidigt kollar vi att motsvarande fel inte gjorts vid andra mobilmaster i området.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter