Mobil mammografivagn skippade Kimitoön – ”Känns bakvänt”, säger kallade

Alla kvinnor bosatta i Kimitoöns kommun som kallats till screening för bröstcancer bokades i första hand in till Pargas – och att boka om sig till exempel till Salo visade sig allt annat än smidigt.
Det är välfärdsområdena som står för screeningen och i Egentliga Finland är det bland annat företaget Suomen Radiologikeskus som är lokal tjänsteproducent för de flesta kommunernas del. Radiologikeskus använder en mobil mammografivagn som åker runt till olika orter.
För Åbolands del (Pargas och Kimitoön) hade tjänsteleverantören i år valt Pargas som screeningplats, vilket har irriterat många bosatta i Kimitoöns kommun.
Mammografiundersökningar
- Mammografi, eller screening för bröstcancer, är en typ av röntgenundersökning som görs för att undersöka människans bröst och upptäcka tumörer och cystor.
- I Finland genomförs regelbunden screening för att upptäcka bröstcancer i ett tidigt skede.
- Allt som allt insjuknar årligen ungefär 5 000 kvinnor i Finland i bröstcancer.
- Två tredjedelar av bröstcancerfallen hos kvinnor i screeningåldern hittas vid screening.
- Kvinnor i åldern 50–69 år kallas vart annat år till screening.
- Över 80 procent av de kvinnor som kallas till screening deltar.
- I år kallas kvinnor födda 1956, -58, -60, -62, -64, -66, -68, -70, -72 och -74 till avgiftsfri mammografisundersökning.
- Kallelsen postas till hemadressen.
källa: Finlands cancerregister
”Varför kan inte vagnen komma till Kimitoön?”
ÅU har talat med flera kvinnor från Kimitoön som tycker att arrangemanget är minst sagt bakvänt då det är frågan om en rörlig undersökningsvagn.
Att alla som utgångsläge är inbokade till undersökning i Pargas, i praktiken mellan en till en och en halv timmes bilresa per riktning beroende på var i Kimitoön personen är bosatt, förundrar också många. Vagnen besöker också bland annat Salo som för många Kimitoöbor ligger betydligt närmare.
– Jag skulle hellre gå på undersökningen till exempel i Åbo, där jag annars också rör mig, säger en av kvinnorna som ÅU talat med.
Hon lyckades ändå boka om sig för undersökning i Salo.
En annan kvinna berättar att hon åkt förgäves till Pargas bara för att märka att vagnen haft lapp på luckan med ett meddelande om sjukdomsfall hos personalen.
Några dagar hade räckt till
En som blev rent ut sagt förbannad på arrangemanget var Kerstin Lindholm i Pederså i Kimito.
– Att boka om tiden från Pargas till Salo visade sig helt hopplöst. Via nätet kunde jag inte boka om tiden och det var knepigt att komma fram per telefon. För det mesta erbjöds endast dagstider, vilket inte passade mig. Efter två veckors försök att omboka fick jag till slut en kvällstid i Salo, säger hon.
Hon tycker att den rörliga vagnen mycket väl hade kunnat stanna någonstans i Kimitoön under ett par-tre dagars tid så att alla kallade skulle hinna få sin undersökning gjord.

– Att köra till Pargas tar minst en och en halv timme per riktning medan jag kommer till Salo på ungefär en halvtimme med bil. För den som inte har bilmöjlighet blir det ännu knepigare att ta sig till Pargas, säger hon.
Att den svenskspråkiga informationen på tjänsteproducentens webbplats dessutom är bristfällig hjälper inte saken. Stora delar av den svenskspråkiga informationen är endast delvis översatt och blir ett sammelsurium av blandspråk där man inte nödvändigtvis hittar rätt.
Den här gången valde tjänsteleverantören så här
Ledande sakkunnig Katariina Kauniskangas från organiseringens tjänster vid Egentliga Finlands välfärdsområde Varha svarar per e-post att mammografiscreeningarna i hela Åboland omfattas av samma avtal – och att tjänsteleverantören har valt Pargas som screeningplats i Åboland.
– Därför får invånare i Kimitoön en kallelse till screening i Pargas, men om kunden vill kan hon ringa det tidsbokningsnummer som finns på kallelsen och få screeningen utförd till exempel i Salo. Alla tjänsteleverantörens serviceställen är tvåspråkiga, så det är också möjligt att få service på svenska i Salo.
Bakgrund
- Mammografiundersökningar för personer bosatta i Åbo, S:t Karins, Pemar, Sagu och Lundo sköts av Terveystalo.
- Nådendal, Reso, Rusko, Masku, Nousis och Virmo har Synlab som sin tjänsteproducent.
- För en del av kommunerna inom Varha har man inte ännu fattat beslut om var undersökningarna görs.
- Suomen Radiologikeskus fungerar som tjänsteproducent också för Hangö och Raseborg som ingår i Västra Nylands välfärdsområde.
Kallelser skickas ut till alla – tar inte i beaktande remissundersökningar
En del kvinnor har också fått kallelser till screening trots att de redan varit på mammografiundersökning till exempel på ÅUCS i Åbo.
Där handlar det helt enkelt om att kallelserna skickas ut baserat på demografiska uppgifter till alla kvinnor som hör till den grupp som omfattas av de lagstadgade screeningarna.
– ÅUCS utför inte screeningmammografi, utan mammografiundersökningar utförs endast efter läkarremiss, till exempel i samband med misstänkt sjukdom. Därför antar jag att det här handlar om situationer där en mammografi har utförts på ÅUCS med en separat remiss från en läkare, skriver Kauniskangas.
Om mammografin nyligen har utförts av en annan anledning än en lagstadgad screening behöver man förstås inte delta i screeningen. Det är också möjligt att den inbjudan som kunden får är relaterad till en tidigare screening, om det till exempel har ansetts nödvändigt att följa upp med en mammografi vid ett senare tillfälle.
Från Varhahåll påminner man om att man alltid kan fråga om råd om man är osäker på hur man ska göra.
🥰Oj De Jick Som En Dans,O En Trävlig Pratsam Äldre Dam Som Var Radiolog.Ja Vilken Fin Sörvis För En Så Vikti Sak Som Mamografik Är Så Ja 👍Opp o +10 Poeng Jer Ja Från Kimitoön.💖