Från laborant till möbeltapetserare – att ta hand om gamla möbler är klimatsmart


Heidi Vuorinen med en läderfåtöljs rygg som hon reparerat då kundens hund hade bitit sönder den. Foto: Anja Kuusisto
Många av Nastas kunder önskar veta hur länge omklädnaden av deras stol eller soffa tar, men det är inte alltid en lätt fråga att besvara.
Heidi Vuorinen har mångårig erfarenhet av möbeltapetsering, så visst kan hon ge en uppskattning – men innan hon sett in i möbelns inre är det ofta omöjligt veta mer exakt.
– Att klä om en stol enligt industriell beklädnad borde inte få ta mig mer än fyra timmar, men ofta tar det en arbetsdag, en lång arbetsdag.
Industriell beklädnad betyder att stolen stoppas med skumgummi, i motsats till möbeltapetsering med fjädrar och traditionell stoppning.
Möbeltapetsering är som allt hantverk mycket tidskrävande. Kräver också stolens inre stora åtgärder är tidsramen en annan.
Innan en stol enligt den traditionella möbeltapetseringen har fått ny sadelgjord, nya fjädrar, ny stoppning och nytt undertyg har många arbetsmoment passerat som inte egentligen alls syns i den färdiga möbeln. Det vi ser är det sista skedet, det nya tyget.

Hos Nasta finns många tygprover att välja emellan om man tänker låta klä om en möbel. Foto: Anja Kuusisto
Skolade om sig efter industrijobb som laborant
Att sy hade varit ett kärt intresse, men det var i mogen ålder som Heidi Vuorinen bytte yrkesbana och utbildade sig till möbeltapetserare.
– Jag ringde till TAO och frågade om man ens får ansöka om studieplats i min ålder, ler Vuorinen.
Det fick man. Att utbildningen fanns vid Turun Ammattiopistosäätiö, eller i Åboregionen, var ett villkor.
Familjen fanns här, hon ville inte fara annanstans. Med hjälp av tidigare studier som kom till godo tog utbildningen två år.
– Jag hade inte tänkt bli företagare bums, men den företagare som haft möbeltapetsering i den här lokalen i Pargas råkade sluta, så jag köpte byggnaden och grundade eget.
På den vägen är hon och trivs fortsättningsvis väldigt bra. Medan hon jobbar med omklädnaden av en stol rusar tiden iväg och hon försjunker in i den värld som präglar hantverket.
Nasta
Företaget grundades i maj 2009. Nasta är nubb på svenska och nubbar används flitigt i möbelrenoveringen.
Heidi Vuorinen köpte byggnaden i Storängen i Pargas där det också tidigare hade funnits en möbeltapetseringsfirma.
Hon stoppar och klär om möbler, hennes man Klas Vuorinen reparerar segel och båtkapell.
Håller åtta timmar öppet alla vardagar.

Heidi och Klas Vuorinen. Foto: Anja Kuusisto
Bor och jobbar tillsammans
Maken Klas jobbar under samma tak, men han har eget firmanamn och jobbar med att reparera segel och båtkapell.
– Segelfixandet sysselsätter inte heltid, så jag jobbar lite mer för Nasta än med det egna, och har då Heidi som chef, förklarar en leende Klas Vuorinen.
Han är Pargasbo i grunden, hon har flyttat till Pargas för 22 år sen.
Deras arbetsresa görs i samma bil, arbetsdagen är gemensam och hemmet gemensamt. Och det går bra?
– Ja, säger Klas, det blir lite 24/7 men jobbet här är också en livsstil och tempot är lugnare än i våra tidigare jobb i industrin.

Här fick den tidigare fjädringen OK, även om den inte var perfekt. Men stolen kan kläs om med nuvarande fjädring. Foto: Anja Kuusisto
Att ta tillvara äldre möbler och klä om dem är klimatsmart
I Nasta finns två industrisymaskiner, men det är också det enda som kan förknippas med ordet industri. Här är det istället hantverkskunnandet som talar.
Det har funnits tider då inte sådant har varit så uppskattat, men i dag är det fler som låter klä om en duglig möbel istället för att köpa en ny.
– Dagens cirkulära ekonomi-tänk har förändrat inställningen hos många. Också Sitra har tagit med möbeltapetserarnas verksamhet bland sina tips för en klimatsmart vardag, det känns betydelsefullt, säger Heidi Vuorinen.
Heidi Vuorinen
Tidigare industrilaborant. Utbildade sig till möbeltapetserare vid Turun Ammattiopisto för drygt tio år sedan.
Kassör i föreningen Turun Verhoilijamestarit ry, som har 20–30 medlemmar.
Gift med Klas Vuorinen som egentligen är fysiker och som liksom Heidi har industribakgrund.
De bor och jobbar i Pargas.
Hon har två vuxna barn, han har tre. Barnbarnen är sex stycken.

Nasta finns i stadsdelen Storängen i Pargas. Foto: Anja Kuusisto
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.