Mjukisdjur och Hogwarts är två av Pargasbibliotekets senaste satsningar — Janina Svart tog hand om över fyrtio mjukisdjur en kväll


Janina Svart jobbar med verksamhet för yngre barn vid biblioteket i Pargas. Foto: Carina Holm
När biblioteket i Pargas förvandlades till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom en kväll i februari kom omkring 500 barn till biblioteket.
Många av dem var utklädda till häxor eller trollkarlar eller klädda i Hogwarts skoluniform och deltog i lektioner i örtlära eller trollstavspyssel efter att först ha blivit sorterade till rätt elevhem av sorteringshatten.
Några veckor senare var det dags för mjukisdjuren att få övernatta på biblioteken i Pargas stad – utan sina mattar och hussar.
Bibliotekarie Janina Svart tog hand om över fyrtio mjukisdjur bara i Pargas.
– Det blev fullt när de fick kvällsbit här i mötesrummet, säger hon.
Till biblioteket i Korpo kom nästan trettio mjukisdjur, i Houtskär kom åtta mjukisdjur liksom till biblioteket i Nagu.
Mjukisdjuren åkte bokvagn och kopierade papper
Under natten som mjukisdjuren vistades på biblioteket fick de bekanta sig med bibliotekets verksamhet som kopieringsmaskinen, låna böcker, åka bokvagn och använda datorer.
Svart fotograferade dem i olika situationer, och visst, tandborstning ingick också, och ägarna kunde följa med djurens natt på de foton som lades ut på sociala medier.
Efteråt fick djuren ett diplom.
– Det var jätteroligt. Här fanns nallar, hundar, kattor, en pingvin, ett par sälar och ugglor. Några barn kom med kusinernas mjukisdjur också, säger Svart.

En del mjukisdjur gjorde sökningar i bibliotekets dator. Foto: Pargas stads bibliotek
Det låter som ett jättejobb. Varför ordnade ni övernattning för mjukisdjur på biblioteket?
– Vi vill ju gärna vidga synen på vad biblioteket är. Det här är ett sätt att få barn att bekanta sig med biblioteket, säger Svart, som har jobbat i biblioteket i Pargas sedan oktober.
Lyssnar gärna på önskemål utifrån
Idén kom från skärgårdsbiblioteken, liksom idén till Harry Potter-kvällen kom utifrån och genomfördes med hjälp av många frivilliga.
– Vi lyssnar gärna på önskemål utifrån och ser också gärna att andra ordnar verksamhet i biblioteket. Jättemånga har redan frågat om det blir en Harry Potter-kväll också nästa år, och det lär det ska bli.

Hogwartsexpressen. Harry Potter-kvällen i Pargas bibliotek i februari lockade 400-500 barn. Foto: Anja Kuusisto
Hon har ett ettårigt vikariat, men arbetsuppgifterna har ändrats så att hon i första hand ska hitta på verksamhet för barn under skolåldern.
Sedan länge finns en barnbibliotekarie som samarbetar med skolorna och riktar in sig på barn i skolåldern.
– Nu vill vi också strukturera programmet för yngre barn, säger Svart.
Recensenten som vill jobba på bibliotek
Hon har en magister i litteraturvetenskap från Åbo Akademi och studerar som bäst informationsvetenskap vid Öppna universitetet.
– Jag har tidigare recenserat barnlitteratur som frilans, men att jobba på bibliotek är ett mera konkret och ett mer socialt sätt att arbeta med böcker. Jag vill träffa barn och läsare och inte bara sitta hemma och tycka till om barnlitteratur.
I hennes jobb ingår planering och också kundtjänst.
På programmet i vår finns tematiska sagostunder, som sagoyoga och sagor med utflyktstema.
– Sagoyoga betyder att barnen får göra olika yogapositioner när sagan berättas och till exempel föreställa en hund eller ett träd.
Familjelördagarna fortsätter med pyssel, författarbesök eller programmering.
I maj besöker författaren Tove Appelgren Pargas bibliotek.
– Ett mål är att försöka nå dem som inte annars kommer till biblioteket. I mars ordnar vi Veckan mot rasism med Röda Korset. Då ordnas ett familjecafé på biblioteket och en sagostund på arabiska.

Bilderböcker är en favorit för bibliotekarien Janina Svart. Foto: Carina Holm
Bilderböcker är en favorit
En annan strävan är att nå utanför bibliotekets väggar.
Svart samarbetar kring böcker bland annat med Familjehuset Ankaret och planerar en sagostund i parken. Hon ska också bokprata på familjecaféer. Sedan några år tillbaka samarbetar biblioteket med barnrådgivningen, där nyfödda barn och deras familjer får ett presentkort som kan bytas mot en egen pekbok på biblioteket.
Svart gillar bilderböcker, speciellt diktböcker med bilder. En favorit är ”Djur som ingen sett utom vi” av Ulf Stark och Linda Bondestam. En annan är ”Rassel, prassel, promenad” av Hanna Lundström och Maija Hurme.
– De passar bra för mycket små barn, men också för lite äldre barn. Också vuxna fängslas av de fartfyllda illustrationerna. De fungerar för vem som helst.
Sagoyoga på svenska blir det 21.3 och 9.5 klockan 9.15.
25.4 klockan 9.15 blir det sagostund med utflyktstema. Grupper bör anmäla sig i förväg, medan enstaka besökare bara kan dyka upp.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.