Misstänkt mord på Viking Sally uppe i rätten – 34 år efter det nattliga våldsdådet

På måndag beger sig Egentliga Finlands tingsrätt på en tidsresa. Då börjar tingsrätten behandla ett misstänkt mord och ett misstänkt mordförsök ombord på passagerarfartyget Viking Sally år 1987.
Det tågluffande västtyska paret Klaus Schelkle, då 20 år, och Bettina Taxis, då 22 år, misstänks ha blivit misshandlade på Viking Sallys däck under natten till den 28 juli 1987. Paret hade lagt sig i sina sovsäckar för att sova på däck under sjöresan från Stockholm till Åbo, men utsattes för våld under natten.
De hittades blodiga och svårt skadade på däck och flögs till Åbo universitetscentralsjukhus, men Klaus Schelkle avled av sina skador. Bettina Taxis skadades allvarligt men överlevde.
Polisen förhörde passagerare och besättning på Viking Sally men lyckades inte hitta någon gärningsman. Det fanns inga övervakningskameror på den misstänkta brottsplatsen och inte heller något tydligt motiv. Flera personer greps, men släpptes senare. Polisen lade till slut ned sin utredning.
Våldsdådet på Viking Sally behandlades aldrig i rätten – inte förrän nu, nästan 34 år senare.
Polisen öppnade utredningen 2016
År 2016 öppnade Polisinrättningen i Sydvästra Finland utredningen om händelserna på Viking Sally. Kriminalkommissarie Veli-Matti Soikkeli som lett förundersökningen avslöjar inte vad som fick polisen att börja utreda fallet på nytt.
— Tiotals personer har ställt mig den frågan och det är inget jag berättar för medierna. Det klarnar i tingsrätten när behandlingen av fallet inleds. Ni får ge er till tåls, lyder Soikkelis hälsning till journalistkåren.
Soikkeli beskriver utredningsprocessen som arbetsdryg.
— Jag och de andra utredarna var tvungna att gå igenom ett material som omfattar ett trettiotal mappar för att få en bild av vad polisen fått reda på då för länge sedan.
I september 2020 skickade polisen fallet till Västra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning. Två månader senare meddelade åklagaren att en dansk man född 1969 åtalas för mord och mordförsök.
Veli-Matti Soikkeli säger att den åtalade mannen hördes som vittne under polisens första utredning av våldsdådet på Viking Sally. Mannen var aldrig gripen av polisen.
Enligt Soikkeli har polisen hört mannen på nytt i samband med den nya förundersökningen. Mannen förnekar att han gjort sig skyldig till brott.
Den åtalade mannen är inte häktad.
Rättspsykolog: Minnet är fragilt
Det är en något sånär sannolik hypotes att förhören inte var av lika hög kvalitet i slutet av 1980-talet som de är nu, men samtidigt har vi i andra vågskålen det faktum att tiden inverkar på minnesbilderna.
Tom Pakkanen, rättspsykolog och doktorand i rättspsykologi
Polisens förundersökning bygger bland annat på förhör och rekonstruktioner. Bland dem som polisen hört finns personer som redan hörts en gång i samband med den första utredningen.
Tom Pakkanen, rättspsykolog och doktorand i rättspsykologi vid Åbo Akademi, säger att både polisen och rätten måste ta flera aspekter i beaktande när det gäller vittnesmål om nästan 34 år gamla händelser.
— Om vi tänker på hur minnet fungerar är det en självklarhet att det är svårt att komma ihåg så gamla händelser i detalj. Men det är möjligt, och det beror på vilken detalj man fokuserar på.
— En tumregel är att man bäst kommer ihåg sådant som man upplevt som meningsfullt. Man kan komma ihåg detaljer om man upplevt dem som meningsfulla vid tidpunkten för händelsen.
Pakkanen säger att människans minne är fragilt och att minnet lätt kan förvrängas.
— Om vi ser på vad som förvränger minnet är tiden det absolut mest robusta som vetenskapen kommit fram till. Minnesbilder bleknar med tiden.

Nya minnesbilder kan dyka upp
Vid sidan om sin forskning arbetar Pakkanen tidvis som utbildare i bland annat förhörs- och intervjustrategier vid Polisyrkeshögskolan. Han betonar vikten av att inse att minnesbilder kan ändras.
— Förenklat kan man uttrycka det så att minnet inte fungerar som en videokamera. Minnet är så att säga rekonstruktivt, vilket innebär att varje gång man drar sig något till minnes konstruerar man det på nytt. Det är inte som att öppna ett skåp och plocka åt sig ett minne från hyllan.
— Minnesbilder innehåller en massa slutledning. Man kommer fram till detaljer genom slutledning. Om jag till exempel frågar dig om hurdan din födelsedag var vet du naturligtvis vilken tid på året det var då. Från det slutleder du kanske något om hurdant väder det eventuellt var då, och om ni satt inomhus eller utomhus, och så vidare.
Till exempel information om en pågående förundersökning som läcker ut via medierna eller på nätet kan inverka på vittnens minnesbilder, säger Pakkanen.
— Om man vet att polisen är intresserad av en viss person kan man börja minnas saker som att man sett en sådan typ någonstans eller liknande.
Också polisen själv kan skapa förvrängningar i vittnens minnesbilder om förhören inte utförs på ett varsamt sätt.
— Det är en något sånär sannolik hypotes att förhören inte var av lika hög kvalitet i slutet av 1980-talet som de är nu, men samtidigt har vi i andra vågskålen det faktum att tiden inverkar på minnesbilderna, säger Pakkanen.
Undersökningsledaren: Nu sätts det punkt för detta
Pakkanen säger att det är svårt att ge ett kategoriskt svar på hur stor vikt vittnesmål ska ges i rätten. Han säger att vittnesmålens relevans beror på vilken detalj man försöker få klarhet i.
— I en rättegång har man ofta mycket annan bevisning också, och vittnesmål bör ställas i förhållande till den övriga bevisningen och till varandra.
Polisens undersökningsledare Veli-Matti Soikkeli säger att det är en bra fråga hur mycket vikt vittnesmål om över 30 år gamla händelser kan ges.
— Det är sällan som minnesbilderna blir klarare med åren. Visst är det så att de ursprungliga svaren väger tyngre, men vi har också ställt sådana frågor som inte ställdes då.
— Rätten kommer att ha mycket att grubbla över i det här fallet.
Oavsett vad rätten till sist kommer fram till markerar rättsprocessen slutet på en lång följetong.
— Nu sätts det punkt för detta. Efter att rätten sagt sitt behöver ärendet inte längre utredas, säger Veli-Matti Soikkeli.
Viking Sally blev Estonia
Fartyget som seglade under namnen Viking Sally (1980-1990), Silja Star (1990-1991), Wasa King (1991-1993) och Estonia (1993-1994) var med om flera tillbud genom åren.
1982: Går på grund utanför Åbo, men tar sig därifrån.
1984: Går på grund i Ålands skärgård, kommer loss för egen maskin men behöver repareras.
1986: En finländsk affärsman rånmördas av Reijo Hammar, senare känd som en av Finlands värsta brottslingar. Den döde upptäcks i en hytt när fartyget lägger till i Stockholm.
1987: Den tyske tågluffaren Klaus Schelkle utsätts för våld när han sover på däck och avlider av sina skador. Hans flickvän Bettina Taxis skadas också.
1988: Går på grund och skadar propellrarna när fartyget försöker undsätta en seglare i sjönöd söder om Kapellskär, varpå fartyget måste bogseras till Stockholm för reparation.
1994: Förliser mellan Tallinn och Stockholm, söder om Utö. Av de 989 personerna ombord omkommer 852 i den värsta sjöfartskatastrofen i Europa i fredstid. Vraket ligger ännu kvar på 80 meters djup.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.