Förflytta dig till innehållet

Misstankar om bakterier i Kuppis utebad i Åbo – "Ännu är det bara spekulationer"

Kanske finns bakterier. Vattenvärdena kontrolleras på nytt men den avstängda bassängen rengörs noggrant oberoende av resultatet. Arkivbild.


En av 25 meters utomhusbassängerna i Kuppis utebad har stängts av.
Orsaken är att vattenproverna som togs på onsdagsmorgonen visade lite för höga värden och man nu misstänker hälsovådliga bakterier i vattnet.
– Men om där är någon bakterie eller inte får vi bekräftat först på torsdagen, säger Eeva Haapanen, chef för Åbo stads badanläggningar.
Bakterien som eventuellt finns i bassängen heter Pseudomonas aeruginosa och misstankarna väcktes efter ett rutinmässigt vattenprov.
Förutom bassängen där provet togs stängs också en annan som är i anslutning till den första.

Inte en alltför farlig bakterie

Bassängerna kommer nu att rengöras ordentligt med klor, och filtren rensas genom sköljning. Det här gör man för säkerhets skull oberoende om bakterien finns i vattnet eller inte och enligt Eeva Haapanen ska det räcka för att bli av med den om det visar sig att de fanns där.
Vilken påverkan Pseudomonas aeruginosa-bakterien har på människokroppen menar hon att kan variera.
– Den är nog inte jättefarlig, oftast får man symptom bara om man har nedsatt immunförsvar. Man kan bland annat reagera genom att få hudutslag eller luftvägsinfektion, tarm-, ögon- eller öroninflammation, säger hon.
Vad som förorsakar att bakterien kan uppkomma anser hon vara svårt att säga.
– Det kan bero på flera faktorer. Om det är mycket människor som vistas i vattnet och det finns mycket orenheter kan det påverka. Men till de vanligare orsakerna hör ändå att folk inte duschar eller att de har smutsiga fötter när de går i bassängen.

Arkiv/ÅU

Bakterier i bassängerna kan bero på flera orsaker. Bästa sättet att förebygga dem är genom att hålla god hygien innan man går i vattnet. ÅU-foto.

Hittills inga andra avvikande resultat

Åbo stad tar kontinuerligt vattenprover både vid stadens simstränder, utomhusbad och simhallar.
Eeva Haapanen uppger att utomhusbassängerna kontrolleras varje vecka medan vattnen vid de bevakade simstränderna tittas till varannan vecka eller en gång i månaden.
Antingen är det en tjänsteman eller hälsogranskaren som tar proverna som sedan skickas vidare till sydvästra Finlands vatten- och miljöforskningscentral.
– Där kontrolleras olika typer av värden och att de inte överstiger social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer. Om något av värdena är lite för högt undersöks det igen men lite noggrannare, säger Haapanen.
Hittills har staden inte uppmätt några andra avvikande värden under sommaren, utan de har haft goda vattenprovsresultat.

God hygien kan förebygga bakteriesamlingar

Värmeböljan har enligt Haapanen inte förorsakat mer bakterier än vanligt trots att en del trivs bäst i varma förhållanden.
För att bäst undvika att bakterier frodas vid utomhusbaden rekommenderar hon att man tvättar sig ordentligt innan man går i vattnet.
– Man ska inte heller hoppa i genast efter att ha vistats i gräset eftersom mull och annan organisk smuts inte är till fördel. Det är också viktigt att sköta om hygienen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter