Förflytta dig till innehållet

Missnöje kring coronastödet bland Pargasvårdare – men kriterierna fastslogs redan i höstas

Pressbild/Patricia Bertényi
sjukhussal
Personerna på bilden har troligen fått coronastödet, men bland vårdarna finns det ett missnöje över att fler borde ha blivit beviljade det.

ÅU har på flera håll nåtts av information om missnöje över att det coronastöd som betalades ut till vårdarna under våren inte nått alla som förtjänar det.

En engångssumma på 600 euro betalades i mars ut till dem som under undantagstillståndet 2020 jobbade inom utsatta områden. Bland annat i Pargas har det hos vårdare funnits en förvåning över hur kriterierna för stödet sett ut.

– Pargas stad fick en lista på kriterier av välfärdsområdet. Vår uppgift var att bidra med en egen lista över alla som uppfyller kriterierna, och till dem har Varha betalat stödet, säger Pargas stads personalchef Peter Lindroos.

Enligt honom fanns det inte mycket svängrum i vem de kunde nominera för stödet.

– Det handlade om specifika arbetsuppgifter, bland annat på intensiven, hemvården, förlossningavdelningen och förstavården. Och de som jobbat med provtagning, förstås. Tiden var också specificerad till mellan den 13 mars och den 15 juni 2020, säger han.

Lindroos har inte hört att många skulle vara missnöjda över listan på dem som uppfyllde kriterierna, men säger att det är möjligt att det finns ett missnöje kring kriterierna som staden fick från Varha.

Närbild på man med kort skägg och skjorta.Arkiv/Malin Johansson
Enligt Peter Lindroos, personalchef vid Pargas stad, kunde staden bara agera enligt de kriterier som de fick från Varha när det gällde att lista de som hade rätt till stöd.

Hälsovårdare Carola Silander-Lehtinen, som är ansvarig smittskyddsskötare vid Pargas hälsostation, är en av dem som tycker att alla inblandade vårdare borde ha fått coronastödet.

– Personligen känns det som att många fler borde ha fått det. De flesta vårdare involverades på ett eller annat sätt i coronaarbetet och även om vi inte hade skilda coronaenheter förekom det tillfällen då både akut- och geriatriska avdelningen hade coronaisoleringar. Vid alla isoleringsfall använder vårdarna ständigt skyddsutrustning, även under de mest varma sommardagarna, säger hon.

För hennes egen del var coronatiden tung.

– Som värst jobbade jag 13-timmars dagar med coronaärenden. Jag gjorde spårningsarbete, talade med coronapositiva eller -exponerade – eller med resenärer som anlände till staden och behövde få tid för coronatest.

Och arbetet med covid tog inte slut efter den tiden som stadgas i kriterierna.

– Efter den första coronavågen kom vaccineringarna, och då blev det återigen att jobba kvällar och veckoslut. Så här i efterhand så känns det som att två år av ens liv försvann i konstant jobbstress, säger hon.

hälsovårdare vid sitt arbetsbordArkiv/Anja Kuusisto
Hälsovårdare och ansvarig smittskyddsskötare Carola Silander-Lehtinen tycker att alla vårdare som fick jobba extra under pandemin vore förtjänta av stödet.

Men någon ändring i kriterierna för vem som tilldelas stödet lär det inte bli. De är nämligen inte fastslagna enbart av Varha, utan bestämdes i samband med det nya kollektivavtalet som kom till i höstas efter omfattande strejker.

När det nya avtalet godkändes i oktober kom man också överens om kriterierna för coronastödet, och helheten som klubbades igenom var riksförlikningsman Anu Sajavaaras medlingsbud.

Om det ändå är någon som känner sig förfördelad och tycker att de också uppfyller kriterierna för stödet är hoppet inte förbi, säger personalchef Peter Lindroos.

– Man kan söka om ändring ännu i några år. Det är helt möjligt att någon har tappats bort i alla vändor, och varje månad får vi nya namn att kolla upp av Varha, säger han.

Kriterierna för coronastödet

  • För att få rätt till stödet ska vårdaren i minst sju kalenderdagar under perioden 13.3–15.6.2020 ha jobbat antingen: på intensivvårdsavdelningen, eller laboratorium eller röntgen som kopplas till intensiven, på coronabäddavdelning, på akuten, med födslar eller med förstavård.
  • Utöver det måste också personen ha haft ett giltigt arbetskontrakt med arbetsgivaren (välfärdsområdet) 28.2.2023. Arbetsförhållandet måste dock inte vara oavbrutet 2020–2023.
  • Familje- och vårdledigheter påverkar inte möjligheten att få stödet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter