Förflytta dig till innehållet

Mirka siktar på rekord i investeringar och omsättning i år – vd: Finns ingen orsak att bromsa

Jeanette Östman/SPT
En stor skylt vid sidan av en väg med texten "Mirka" och en bild på en bulldog.
Bulldoggen, här vid infarten till Mirkas huvudkontor i Jeppo, fanns redan då företaget grundades 1943 och ska representera styrka och lojalitet. – På vissa håll inom branschen är bulldoggen mer känd än namnet Mirka, säger vd Stefan Sjöberg.

För Mirka, världsledande inom slipteknologi och med huvudkontor i Jeppo, blev coronaåret i fjol närmst en putt i sidan.

Förvisso tappade bolaget halva sin omsättning under april, vilket ledde till att hela den globala organisationen inklusive ledningen var permitterad i två veckor i april–maj.

Därtill permitterades en del av personalen på nytt under sommaren då en del produktionslinjer stod stilla.

Men så här i början av 2021 går det inte att ta miste på optimismen.

— Vi förlorade ett kvartal under 2020 och Mirkagruppens omsättning sjönk med 5 procent. Vi kom alltså inte upp till samma omsättning som året innan, då omsättningen var 297 miljoner euro. Men det planerar vi ta igen i år och det med råge, säger vd Stefan Sjöberg.

Mirka störst inom KWH-koncernen

KWH-koncernen är ett betydande österbottniskt familjeföretag som tillverkar och marknadsför slipmaterial och vattenlås samt erbjuder tjänster inom logistikbranschen.

Koncernen omfattar tre självständiga affärsgrupper: Mirka, KWH Logistics och KWH Invest. Mirka som tillverkar slipprodukter är störst.

Koncernen har cirka 2 300 anställda. Huvudkontoret finns i Vasa.

Sett till omsättningen är KWH-koncernen det femte största privatägda företaget i Finland.

97 procent av produktionen går på export.

2019 hade koncernen 29,8 miljoner i beskattningsbara inkomster. Året innan var inkomsterna 37,9 miljoner euro.

Mirka grundades i Helsingfors 1943. Företaget köptes av Oy Keppo Ab år 1966 och år 1973 fusionerades företagen.

I dag har Mirkagruppen cirka 1 500 anställda. 40 procent av dessa finns utomlands.

I Finland har bolaget cirka 800 anställda i Jeppo, Jakobstad, Oravais, Karis och Vasa. Huvudkontoret finns i Jeppo.

Källa: KWH

Produktionen i full gång

Vad 2021 beträffar siktar Mirka på nytt rekord, både i omsättning och i investeringar.

Sedan september i fjol har det varit full fart på produktionen och farten håller i sig ännu i början av det nya året.

— Vårt mål är en omsättning på minst 300 miljoner euro och vi planerar investeringar på upp till 30 miljoner euro, främst i Jeppo och Jakobstad, säger Sjöberg.

Enligt vd Stefan Sjöberg är företagets slipverktyg så dammfria att man kan slipa väggar och golv i kavaj. – Hemmafixartrenden har vuxit under coronapandemin och är numera ett viktigt segment för oss. Foto: Jeanette Östman/SPT

Vanligtvis investerar Mirka cirka 20 miljoner euro per år. I fjol investerade man 17 miljoner euro. En del projekt kunde inte genomföras i fjol och förverkligas i år i stället.

— Det finns ingen orsak att bromsa, säger Sjöberg.

— Bil- och flygindustrin har sina utmaningar med utvecklingen av elbilar och coronapandemins effekter på resandet. Men hemmafixandet har ökat och båtindustrin drar. Efterfrågan kvarstår även om den omfördelats mellan olika segment.

En del av trycket beror på beställningar från i fjol. Enligt Sjöberg kommer de närmaste 2–3 veckorna att visa kundernas verkliga behov.

— Vi säljer direkt till tillverkare och distributörer. Orderstocken omfattar 4–6 veckor så vi ser direkt när efterfrågan minskar eller ökar. Under pandemin har vi märkt att vi måste satsa mer bland annat på e-handeln.

Driver global marknad

Förutom i e-handel, intern logistik, digitalisering, automatisering och robotisering investerar Mirka i hållbarhet, flexibla lösningar för distansarbete och samarbetet inom den globala organisationen.

Mirka har verksamhet i så gott som hela världen och 97 procent av omsättningen skapas utanför Finland.

Företaget säljer på 100 marknader och är volymmässigt den tredje eller fjärde största globala spelaren inom branschen, beroende på vilka parametrar man använder.

— Att vi är världsledande syns bland annat i att konkurrenter kopierar våra lösningar. Vi har utvecklat och drivit marknaden för slipteknologi framåt, bland annat genom att bidra till det internationella branschprogrammet för ökad hållbarhet, säger Sjöberg.

I Jeppo har bolaget ett bioenergiverk där man återanvänder spillmaterial, vilket gör huvudfabriken självförsörjande på värmeenergi.

— På årsnivå sparar vi nu cirka 7 000 ton koldioxidutsläpp. Det var vårt största miljöavtryck, så förändringen är mycket bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Mirkas huvudkontor finns i Jeppo. Foto: Jeanette Östman/SPT

Inget självändamål göra allt i Jeppo

Sett till omsättningen är KWH-koncernen, där Mirka utgör den största enheten, det femte största privatägda företaget i Finland.

På lokal nivå är Mirka ett typiskt exportföretag och en stor arbetsgivare.

Att bolagets huvudkontor och utvecklings- och forskningscenter ligger i Jeppo beror enligt Sjöberg på företagets historia. KWH-koncernen har också investerat mycket och systematiskt i enheten.

— Att hålla landsbygden levande har blivit en del av vårt hållbarhetsarbete. Cirka 23 procent av våra inköp av material och tjänster görs lokalt och över 40 procent köps inom Finland. Vi vill bidra till att folk trivs och stannar kvar, också på landsbygden.

Samtidigt, konstaterar Sjöberg, är det inget självändamål att göra allt i Jeppo.

— Vår största utmaning är att hitta tillräckligt med arbetskraft och specialkompetens. Lyckas vi inte locka dem hit måste vi blicka bortom regionala och nationella gränser. Vi kan inte begränsa bolagets tillväxt till regionen eller Finland.

Inget statligt krisstöd

Att som globalt exportföretag verka i Jeppo och Österbotten under en pandemi har stundvis lett till en känsla av isolering, uppger Sjöberg.

Samtidigt har det haft sina fördelar.

— Vi har kunnat känna oss trygga och fortsätta jobba trots pandemin. Våra internationella försäljningsbolag arbetar mycket självständigt, vilket också bidragit till vår snabba återhämtning.

Fortfarande råder strikta regler för hur personalen jobbar och rör sig i Mirkas fabriker.

Alla som kan jobba på distans gör det, åtminstone tidvis. Externa parter ges tillträde endast för kritiskt underhållsarbete.

De som äter i restaurangen på Jeppoenhetens nya mötesplats Mirka Home, i sig en stor investering, gör det enligt ett roterande schema.

— Vi har interna direktiv som följer incidensen i regionen. Förvärras coronaläget kraftigt skickas alla som kan jobba på distans hem. Det höga produktionstrycket gör att vi inte har råd att slarva med hälsosäkerheten, säger Sjöberg.

Via olika forsknings- och utvecklingsprojekt har Mirka fått ekonomiskt stöd från bland annat Business Finland genom åren.

Att regeringen införde större flexibilitet i fråga om varsel för permitteringar hjälpte också bolaget under våren.

Utöver det har det inte funnits några statliga stöd att söka för ett företag i Mirkas storlek, säger vd Stefan Sjöberg.

— Då omsättningen hastigt sjönk i fjol våras visste vi inte hur det skulle gå. Kände vi oss svikna av regeringen? Nej. Vi hade inte blivit lovade någonting och vi tillhörde inte de värst drabbade branscherna, säger Sjöberg.

— Samtidigt infann sig frågan om stöden riktas rätt och om man förstått vilken betydelse privata företag i vår storlek har för samhällsekonomin. Vi är en betydande sysselsättande aktör och det ska inte underskattas.

Den sysselsatta arbetskraften i Österbotten 2018–2030

NTM-centralen i Österbotten uppger i sin prognos att den arbetsföra befolkningen i Österbotten och Mellersta Österbotten kommer att fortsätta minska på samma sätt som under 2010-talet.

En stor orsak är att fler flyttar från än till kommunen. Immigrationen utgör fortfarande den viktigaste faktorn för att antalet sysselsatta ska öka.

Effekten av åldersstrukturen förändras under 2020-talet.

Under 2010-talet minskade den arbetsföra befolkningen i båda landskapen på grund av åldersstrukturen, men mot slutet av 2020-talet vänds trenden och den arbetsföra befolkningen växer på grund av åldersstrukturen.

År 2030 kommer utvecklingen, beroende på scenariot, antingen att vara måttligt negativ eller måttligt positiv. Det här förutsatt att sysselsättningsgraden återhämtar sig till cirka 78 procent.

Arbetskraften inom jord- och skogsbrukssektorn kommer att minska betydligt, medan arbetskraften inom socialtjänsterna kommer att öka betydligt.

Andra växande branscher är till exempel hotell- och restaurangverksamheten, men också industrin.

En avgörande fråga är om arbetskraften motsvarar de antagna framtida behoven.

Konkurrensen om arbetskraften och specialisterna väntas också öka under 2020-talet.

Särskilt fokus kommer att läggas på tillräcklig kompetens, utbildning och fortbildning, liksom på landskapens förmåga att locka specialister.

Källa: NTM-centralen i Österbotten

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter