Kölden hindrar ännu inte byggarbetarna


Takbyte. Foto: Fredrik Häggman.
– Just i dag är kölden inget problem. Jag är ordentligt påklädd och tog faktiskt just bort ett plagg. Solen värmer, säger Fredrik Jansson som jobbar på Pargasfirman Lindströms plåtslageri.
Plåtslagarföretaget är för dagen i Åbo för dagen för att installera plåttak på ett stenhus norr om stan. Arbetstagarna jobbar vidare så länge det inte blir kallare än 20 minusgrader.
– Det finns en köldgräns vid 17 minusgrader men vi har nog arbetat i ännu kallare förhållanden än så, man måste bara ta fler pauser för att värma sig. Det handlar dessutom inte bara om temperaturen utan också om vindstyrkan, säger Jansson.

Fredrik Jansson. Foto: Fredrik Häggman.
Rickard Lindström, delägare i firman, berättar att gränsen på 17 minusgrader kommer från fackligt håll. Blir det kallare så får arbetstagarna välja att stanna hemma oavlönat, om det inte finns inomhusarbete som kan göras. Men det är trots allt ganska ovanligt att det blir så kallt.
– Det kallaste jag har varit med om var då jag och en annan lade tak på S-market i Pargas, berättar Lindström.
– Om jag inte minns fel var det 28 minusgrader kallt och nordanvind till på köpet, men vi fick jobbet gjort ändå. I förhållanden ner till -15 så håller man sig varm i och med att man rör på sig en hel del i arbetet. Man måste bara klä på sig tillräckligt.
Enligt Lindström är det sällan som företaget tar paus i arbetet för att de anställda vill stanna hemma – om de avbryter på grund av kyla beror det på materialen och maskinerna.
I riktigt kallt väder står man nämligen inför flera olika utmaningar. Vissa material får inte användas i kalla förhållanden. Till exempel kan falsade plåttak inte läggas i temperaturer under 15 minusgrader, eftersom materialet blir skört och tar stryk då det ska fästas.
Ett annat problem som uppstår då det blir kallt är att maskinerna slutar fungera. En del börjar trilskas vid -25, andra tidigare. Dessutom håller inte batterierna för sån kyla.
– Det tar i allmänhet lite längre att arbeta på vintern. Det beror också på att snön måste tas bort vilket är ett extra arbetsmoment, menar Jansson.
Även om arbetet tar längre och kan vara jobbigare har bygg- och reparationsfirmorna ändå beställningar året runt, enligt Lindström.
Vad händer om prognosen på 25-30 minusgrader stämmer?
– Då får de anställda förbereda sig på att ta ledigt några dagar, säger Lindström.

Nya höghus bredvid Logomo. Foto: Fredrik Häggman.
Kylan stör inte heller bygget av husen som reser sig bredvid Logomo.
– Vi jobbar på så länge maskinerna fungerar. Först om det blir kallare än 20 minusgrader kan man börja fundera på att ta en paus i arbetet, säger en av de anställda på bygget.
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.