Förflytta dig till innehållet

Minns du de här retrotapeterna? – designers som Rut Bryk och Kaj Franck beklädde många väggar i 1950-talets Finland

Mari Kallionpää/Ulla Paakkunainen
tapeter
1950-talet levererade många tapeter till Finlands efterkrigstida byggen. Ulla Lampenius tapetmönster "Erica" och Lia Tikkanens mönster "Monte Sant Angelo" på bild.

Tapeter designade av konstnärer på 1950-talet har varit en outforskad del av den finska designhistorien. Minna Tuulas-Inkinens doktorsavhandling ”Creators of style, bringers of atmosphere” inom ämnet konsthistoria visar att tapeter var en central del av inredningen i hemmen och offentliga utrymmen under tiden då samhället byggdes upp igen efter krigen.

Finlands mest kända konstnärer, formgivare och arkitekter – till exempel Elissa Aalto, Rut Bryk, Li Englund, Kaj Franck, Lisa Johansson-Pape, Birger Kaipiainen, Kimmo Kaivanto , Ilmari Tapiovaara och Tapio Wirkkala – designade modeller för tapetfabriker på 1950-talet. Redan då kallades deras tapeter för konstverk.

Tapeterna var ändå mera än bara enskilda konstnärers verk. Finland var en del av det nordiska designfältet då det gäller tapeter under den här tiden.

Tuulas-Inkinen kartlade fenomenet bland annat genom att lära sig om formgivare och deras roll i produktionen, marknadsföring av konstnärstapeter och deras kunder.

Hon har gått igenom tapetmaterial, skisser, böcker, dokument, filmer och tapet- samt heminredningsguider från 50-talet.

Att forska i ämnet krävde en kombination av olika material, eftersom endast lite information har bevarats om de flesta tapetmodeller från 1950-talet och de har ytterst sällan bevarats i sina ursprungliga miljöer.

gultTampereen tapettitehdas
Magnolia. Brita Sandmans designtapet.

Tapeter var en användbar produkt under 50-talet och fram till 60-talet tapetserades också väggar i offentliga utrymmen ofta.

Tapeten var lätt att förnya, passade för massproduktion och var en prisvärd produkt som även passade bra för att inreda en trång lägenhet.

Olika kollektioner samlades på fabrikerna för olika kundgrupper: till exempel hade byggbranschen en egen samlingsbok där prover på de populäraste tapeterna valdes ut och så kallade arkitektmodellböcker sammanställda av inredningsproffs fanns att tillgå.

Flera tapetfabriker sammanställde modellböcker av tapeter designade även av konstnärer.

tapetTampereen tapettitehdas
Idea. Klaus Hempels designtapet.

Forskningens fokus ligger på det visuella. Den visar att tapeterna har en koppling till den tid då de skapades, till den tidens bildkonst, populärkultur, vetenskapliga framsteg, resor, mode och innovationer.

Likheter med internationella konströrelser kunde också ses i tapeterna och på 1950-talet var det moderna uttryckets ankomst i tapeterna betydande. Färgerna bestod av mjuka pastellnyanser och gråa toner.

Tuulas-Inkinen disputerar på fredag (10.2) vid Åbo universitet.

tapet i gultTampereen tapettitehdas
Kongo. Brita Sandmans designtapet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter