Minnestest testar inte enbart minnet, visar ÅA-forskning

Användningen av olika minnesstrategier varierar mycket under de första minuterna av en minnesuppgift, visar ny forskning från Åbo Akademi.
Då man börjar ett minnestest söker man sig spontant till en minnesstrategi. Det kan röra sig om att gruppera materialet på ett visst sätt, mentalt upprepa informationen eller att skapa någon sorts associativ minnesregel. Efter att man spontant valt hur man tacklar testet formar man gradvis rutiner för att lösa uppgiften.
Enligt forskarna inom projektet BrainTrain vid Åbo Akademi är dessa förändringar i testdeltagarnas strategier viktiga av två skäl.
För det första antyder resultaten att minnestester inte mäter en och samma sak, exempelvis minnets kapacitet, under hela testet. Framför allt speglar testets inledande fas särskilt förmågan att lösa nya utmaningar.
För det andra påverkas minnesprestationen starkt av den strategi vi använder, och strategi och minneskapacitet kan inte lätt skiljas åt.
Forskarna anser att faktumet att man snabbt tar i bruk strategier tillsammans med den efterföljande rutiniseringen överensstämmer med tanken att kognitiva test, exempelvis just minnestest, mer eller mindre motsvarar inlärningsuppgifter för testtagaren.
– Minnestest är mångsidigare än vi vanligtvis tror. De mäter inte enbart minnet utan även våra färdigheter att hantera nya uppgifter. De här fynden kan utmynna i nya kognitiva mått på människans adaptiva förmåga som fokuserar på inledandet av krävande uppgifter, säger Matti Laine, professor i psykologi vid Åbo Akademi, i ett pressmeddelande.
Användningen av minnesstrategier under uppgiftsprestation utreddes i två studier som publicerats i vetenskapliga journalerna Acta Psychologica och Quarterly Journal of Experimental Psychology.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.