Förflytta dig till innehållet

Minnen från Sarlinska skolan i Pargas ska bli bok – utkommer i samband med att skolhuset rivs nästa år

Mikael Heinrichs
fyra kvinnor och två män står i en trappuppgång
Jeanette Laaksonen, Ulrika Lundberg, Maj Björk, Jörgen Hermansson, Anne Bergström och Ralf Juslin står bakom bokprojektet.

Ungefär samtidigt som Pargas svenska samskolas, senare Sarlinska skolans, skolhus rivs under 2023 ska det finnas en pinfärsk bok med samlade minnen från skolhuset på Skolgatan 16. Till den boken söker man nu minnen och bilder som allmänheten vill och kan bidra med.

Arbetsgruppen bakom bokprojektet har alla någon form av personlig koppling till skolhuset – antingen som tidigare elever, lärare eller intressenter. I gruppen finns Ralf Juslin som fungerar som redaktör för boken, Pargas stads utbildningschef Ulrika Lundberg, läraren Jeanette Laaksonen som för tillfället jobbar i huset, Maj Björk som är tidigare lärare och nuvarande ordförande i bildningsnämnden, Jörgen Hermansson som är ordförande för Sarlinska skolans och Pargas svenska gymnasiums föräldraförening och museiamanuens Anne Bergström från hembygdsmuseet.

Hur föddes idén till bokprojektet?

– Det var väl egentligen hemma i vardagsrummet som någon med lärarbakgrund nämnde om saken, och det kändes angeläget för mig också. Det kändes som en bra idé att komma ut med en minnesbok då skolhuset kommer till sin vägs ände, säger Ralf Juslin.

Ingen ”traditionell” historik

Samtidigt stod det också klart att man inte vill göra en traditionell historik, utan i stället en samling minnen och berättelser som elever och lärare bidrar med. Därför har man också tagit arbetsnamnet ”Om väggarna kunde berätta” som sina ledord.

För att samla in de här berättelserna och bilderna har en webbsida skapats, skolgatan16.edu.pargas.fi, där vem som helst kan bidra med sina minnen från skolhuset.

en skolbyggnad rivsArkiv/Mikael Heinrichs
Rivningen av Sarlinska skolans gymnastik- och festsal inleddes den 17 maj 2021.

– Vi är ute efter korta texter, helst inte längre än 2 000–2 500 tecken och gärna med bilder om sådana finns. Det finns garanterat otaliga berättelser som är värda att berättas från skolhusets 65-åriga historia och en del skribenter har också kontaktats direkt, berättar Juslin.

Han påminner om att texterna ska vara sakliga och att personangrepp och namn på enskilda personer inte ska figurera i texterna utan deras tillåtelse. Samma sak gäller bildmaterialet.

Föräldraföreningen som utgivare

Formellt är det Sarlinska skolans och Pargas svenska gymnasiums föräldraförening som fungerar som utgivare för boken och Pargas stad är med som samarbetspart tillsammans med skolans nuvarande lärare och elever.

tom snöig skolgård, skolhus i ljust tegelArkiv/Carina Holm
Sarlinska skolan som den såg ut för ett drygt år sedan, gymnastiksalen till vänster i bild.

Maj Björk säger att hon också har ett eget personligt intresse av att boken blir till, eftersom hon på ett eller annat sätt varit verksam i huset sedan 1957.

Litar på intresset

Man förbereder sig för att ta en upplaga på omkring 500–600 exemplar av boken och det är meningen att alla som får sin berättelse publicerad i boken också ska få ett exemplar av den.

– Jag är övertygad om att boken kommer att intressera. Vem vet, kanske det blir årets julklapp 2023 av den, säger Juslin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter