Ministerbesök på Kimitoön – Anna-Maja Henriksson och Sandra Bergqvist pratade inflyttning, Rävsundsbro och corona

För justitieminister Anna-Maja Henriksson, som också är SFP:s partiordförande, har Åboland redan länge varit i tur att uppvaktas.
– Det är viktigt att träffa folk och prata om hur det upplever läget här, säger Henriksson, som i tisdags besökte Kimitoön.
Med på besöket var riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP).
Imponerad av Salmonfarm
Dagen inleddes hos Salmonfarm i Kasnäs, där Henriksson och Bergqvist träffade vd Wilhelm Liljeqvist och pratade om inhemsk fisk och fiskerinäring.
– Vi behöver mer inhemsk fiskproduktion, konstaterar Henriksson.
Om Kasnäs säger hon att företaget här är en fin satsning, som är välskött, beaktar klimatfrågan och har framtiden framför sig.

Lyckad inflyttning hos Kimitoön
Vid mötet med Kimitoöns tf kommundirektör Erika Strandberg diskuterades inflyttning, infrastrukturprojekt, cykelleder och vårdreformen.
– Kimitoön har under coronaåret gjort en hel del lyckade lokala åtgärder som dels ökat inflyttningen och dels förbättrat nätförbindelserna i kommunen. Lösningen att allokera om resurser från evenemang till inflyttningsåtgärder resulterade i upp till 50 nya invånare per månad, och kampanjen fortsätter, säger Sandra Bergqvist i ett pressmeddelande från SFP.
– I fjärde tilläggsbudgeten finns det skrivningar om möjlig finansiering för skärgårdens lättrafikleder. Det här skulle kunna gynna både Pargas och Kimitoön, fortsätter Bergqvist.
Henriksson oroad över Rävsundsbron
Också Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén deltog i mötet, och då var det främst planeringen av Pargasleden och behovet av en ersättande Rävsundsbro som var samtalsämnet.
– Brons livslängd är slut och här finns orsak till oro. Det är helt nödvändigt att infrastrukturen är i skick i skärgården. Skulle bron ge vika är det en helt katastrofal situation, bland annat med tanke på de omfattande cementtransporterna från Pargas som går till en stor del av alla byggen i södra Finland. Det finns en anledning att jobba för det här och jag kommer att diskutera saken med kommunikationsminister Timo Harakka, säger Henriksson till ÅU.
Ett tack för gott arbete i regeringen
Efter dagens program gavs Kimitoöborna chansen att träffa Henriksson och Bergqvist utanför Kompassen i Kimito. Ett tiotal SFP-medlemmar från orten var på plats, och några förbipasserande passade också på att prata en stund.
– Jag passade på att säga hej. Vi har träffats förr. Det var roligt att hon kände igen mig, trots munskyddet. Främst ville jag tacka henne för regeringens arbete, säger Benny Törnroos, fritidsbo på Kimitoön.

Han syftade på såväl coronaarbete som annat, och frågade sig hur ministerns timmar kan räcka till för allt hon gör.
Annat som diskuterades under träffen för allmänheten var entimmestågets nödvändighet då distansarbete vuxit sig så stort, men för övrigt mest coronarelaterat.
Både Henriksson och Bergqvist konstaterade att de saknar spontana kaffemöten och att kunna rycka folk i ärmen för att nätverka och diskutera jobb en stund.
”Fortsätt att kämpa på”
Henriksson hoppades att alla orkar kämpa på mot coronan ett tag till och hålla restriktionerna.
– Ju ljusare det blir, desto mer ljus syns det också i tunneln. Det kan bli en hygglig sommar, om vi lyckas trycka ned det muterade viruset, säger Henriksson, som också hoppas på att man ska kunna effektivera coronatestningen på flygfält och i hamnar.

Kommunen förbättrat nätförbindelserna? Det är Kimito Telefon, utan finansiering
av varken stat eller kommun, som byggt ut fibernätet på hela kommunens område.