Mindre tydlig elevminskning på Kimitoön – elevantalet har stabiliserat sig

Antalet elever i Kimitoöns grundskolor har stabiliserat sig, och går framöver inte lika tydligt nedåt som tidigare. Det här enligt Kimitoöns bildningschef Mats Johansson.
Jämför man med i fjol har dock elevantalet sjunkit med tolv, vilket betyder att 553 elever på måndagen inledde läsåret i Kimitoöns grundskolor. Av dem är 422 svenskspråkiga. Läsåret 2018-2019 var det totala antalet elever 595.
I år börjar 60 elever i ettan på Kimitoön, vilket faktiskt är några fler än till exempel för tre år sedan.
– I sju år har Kimitoön haft ungefär 60 ettor vid skolstart, följande sju år är de kring 50.
Nästan hälften av årets ettor, 27 elever, börjar i Amosparkens skola, medan Dalsbruks skola bara har 5 ettor, Västanfjärd 7 och Rosala 2.
Såväl i Dalsbruk som i Västanfjärd slås årskurs ett samman med årskurs två. I Rosala skola, med en enda klasslärare, finns i år nio elever plus en förskoleelev. Enligt prognosen har den skolan flera nollår framför sig gällande ettorna, och har om fyra år under fem elever i hela skolan om ingen inflyttning sker.
Läsåret 2021-2022, Kimitoön
- Grundskolelever i Kimitoön: 553
- Amosparkens skola: 144 elever, varav 29 i åk 1
- Dalsbruks skola: 132 elever, varav 5 i åk 1
- Västanfjärds skola: 44 elever, varav 7 i åk 1
- Rosala skola: 9 elever, varav 2 går i åk 1.
- Kimitonejdens skola: 93
- Kemiönsaaren Keskuskoulu 110, varav 8 i åk 1.
- Taalintehtaan koulu: 30, varav 7 går i åk 1
- Kimitoöns gymnasium: 61, varav 25 studerar första året
Nu flest ettor i Kimito, men snart vänder det
Trenden gällande den geografiska spridningen är den att Amosparken nu för sista året har en etta med närmare 30 elever: kommande år minskar antalet och går under 20, medan Dalsbruks skolas ettor igen blir fler och går mot 15-20 elever.
– Lite fler barn än det föds brukar sedan börja skolan, det handlar om ungefär tio procent fler. Elever kommer från grannkommunerna och så hämtar inflyttningen några elever.
Har tappat drygt 130 elever på 10 år
Ser man längre bak i tiden ser riktningen gällande elevantalet på Kimitoön mer dyster ut. Dagens 553 elever kan jämföras med 687 för tio år sedan. Den mer långsiktiga trenden pekar nedåt. Grundproblemet är att allt färre barn föds på Kimitoön – 2020 föddes färre än 40 barn. Prognosen för 2021 är 45.
Johansson är säker på att förändringar måste göras inom skolnätet på Kimitoön framöver.
– Vad och hur man gör är en politisk sak. Men det vi har borde effektiveras.
Själv tror han inte på ett kortsiktigt tänkesätt med fokus enbart på ekonomi, som hypotetiskt kunde resultera i till exempel en enda svenska skola och en enda finsk på hela Kimitoön.
– Inflyttning kan ske snabbt och överraskande, säger Johansson och exemplifierar med finskspråkiga Taalintehtaan koulu.
Senaste läsår hade skolan 20 elever, men är det här året uppe i 30. Sex av dem är resultat av inflyttning.

– Man kan inte skrota alltför mycket alltför snabbt, det kan komma bakslag, varnar Johansson.
För övrigt önskar och hoppas han på att skolvardagen nu ska få vara så vardaglig som möjligt, framför full av begränsningar.
– Coronabegränsningarna tär på alla, konstaterar han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.