Förflytta dig till innehållet

Mindre resebyråer trampar vatten i väntan på ett vaccin – ”Läget är katastrofalt”

Två tidningar.
Två tidningar.

Försäljningen av paketresor för 2020 hade knappt kommit i gång förrän så gott som allt fritidsresande utomlands i mars lades på is. Foto Jeanette Östman/SPT

Före coronapandemin ordnade Ingsva, som har både busstrafik och en resebyrå, årligen över 300 resor i Norden och övriga Europa.

För tillfället är resebyråns huvudkontor i Korsholm stängt. Tio av elva anställda har varit permitterade sedan den 1 april. På måndag blir den sista permitterad på oviss tid.

— I mitten av mars hade vi ännu en försäljningsbudget på 13,5 miljoner euro för i år, av vilka 6 miljoner euro för resebyrån. Till och med augusti hade vi tappat 7,5 miljoner euro, säger vd Kennet Svanbäck.

En man framför en buss.

Kennet Svanbäck, vd för resebyrån Ingsva, efterlyser statligt stöd. – Vår största kundgrupp är personer över 70 år. Som riskgrupp isolerades de när pandemin kom och de är sannolikt de sista att börja resa igen. Foto Jeanette Östman/SPT

Han beskriver situationen som extrem. De första resorna byrån nu bjuder ut är i april men fokus ligger på hösten 2021.

— Vi säljer absolut ingenting just nu. Det senaste halvåret har gått till att återbetala kunders pengar och återkräva pengar av flygbolag och agenter. Det är vårt sätt att ta ansvar men vi skulle behöva mer statsstöd. Statens kostnadsstöd borde förlängas till att omfatta också juni–juli.

Inga nya resor före ett vaccin

Anita Fortelius-Ranta, vd för resebyrå Forte i Nådendal, kommer inte att marknadsföra nya gruppresor utomlands innan det finns ett coronavaccin.

— Läget är katastrofalt. Vi har tvingats permittera och säga upp personal. Vi klarar oss tack vare företagens jobbresor. Jag har byggt upp mitt företag under 20 år. Det är sorgligt om det raseras.

Kvinna med broschyrer framför sig.

Många resenärer som har bokat resa med Tjäreborg får nu hjälp av resebyrån Forte och Anita Fortelius-Ranta med att hitta alternativa resmål. ÅU-fot

Konsumentlagen förpliktigar resebyråer att betala tillbaka kundens pengar om resan ställs in, samtidigt som byråerna inte alltid får tillbaka pengarna som de betalt till flygbolag eller hotell.

— Konsumenterna borde göras medvetna om det här så att de förstår att det kan ta längre än två veckor att återbetala pengarna.

Fortelius-Ranta önskar att resebranschens intresseorganisation SMAL höjde rösten på samma sätt som restaurangbranschen och turismbranschen i Lappland.

— Många mindre resebyråer fokuserar på finländare som vill resa utomlands. Vi har bara noterat en liten ökning i inrikesturismen. Den kan ännu öka då konsumenterna inser sitt underläge gentemot flygbolag och hotellkedjor då resor ställs in. De resebyråer som överlever kan komma ut som vinnare.

Nya bokningar i Borgå – tungrott i Hangö

Vid Porvoo tours i Borgå, som fokuserar på inrikesturism i Borgåregionen, är alla anställda åter i jobb.

— För stunden får vi nya bokningar för grupper på 10–20 personer från företag, föreningar och privatpersoner. Det beror kanske på att smittläget är lugnt och att företagen står på stadig grund, säger byråchef Sussi Eriksson.

Negativ medierapportering ökar risken för avbokningar. Eriksson upplever en del rapportering som skrämselpropaganda.

— Vi planerar nya produkter inför vintern och nästa år. Det värsta vore om samhället stängs ner.

Friman resor i Hangö erbjuder under normala förhållanden främst resor till Baltikum och Norden.

Vd Marcus Friman uppger att de testat erbjuda resor i närregionen men att intresset är svalt, och i oktober väntar nya permitteringar.

— Vi hade en bokad resa till Tallinn men efter det senaste karantänsbeskedet avbokar folk. Vi kan bara vänta tills det finns ett vaccin och efterlysa mer direkt stöd.

Väntar hårda förhandlingar om säkerheter

Kennet Svanbäck på Ingsva beskriver signalerna från finansinstituten som beviljar resebyråerna säkerheter som nedslående: resandet förväntas återhämta sig först 2022 och nya avtal ska förhandlas fram nästa år.

— Sannolikt kommer de att kräva mer konkreta garantier för att vi ska få säkerheter. Vi äger bussar och de flesta fastigheterna men jag befarar att en del resebyråer kan få det svårt, säger Svanbäck som är mest oroad för sin personal.

— En del har sagt upp sig i brist på jobb. Resebranschen kräver kunnande och kreativitet. Jag hoppas att personalen och geisten finns kvar när jag blåser i visselpipan och resandet kommer i gång igen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter