Mindre än hälften av alla hittedjur i Åbotrakten hittade tillbaka hem förra året

Runt en tiondel av alla hittedjur som förs till Åbo stads djurklinik är i behov av akut veterinärvård, skriver Åbo stad i ett pressmeddelande. Orsaken är ofta trafikolyckor eller förgiftningar, men också andra allvarliga skador eller sjukdomar.
23 djur fick under fjolåret avlivas av veterinär på plats, till följd av djurskyddsbrott.
Under 2021 besökte 542 djur till kliniken, och av dem var 442 – runt 85 procent – hittedjur. De vanligaste hittedjuren är katter, medan hundar och andra sällskapdjur endast utgjorde 95 av hittedjuren.
Enligt stadens pressmeddelande är det inte särskilt vanligt att hittedjuren hittar till sina ägare igen. Endast runt 40 procent av de funna djuren återvänder hem.
Sedan 2020 erbjuder Åbo stad märkning med mikrochip för de husdjur som återvänder hem, som gör det lättare att hitta ägaren vid en eventuell andra rymning.
Betjänar också Pargas och S:t Karins
Det har blivit mindre vanligt att folk överger sina sommarkatter, skriver staden. Djurkliniken publicerar bilder på alla hittedjur på sin Facebook-sida och i dagsläget hittar många katter tillbaka hem.
Så gott som alla hundar som kommer in hittar sin ägare redan innan de förs till djurkliniken
De djur, främst katter, som är kvar på kliniken efter 16 dagar förflyttas till Åbo djurskyddsförening. Förvildade katter får flytta redan efter en vecka.
Åbo stads djurklinik tar emot djur där man inte hittat ägaren, samt djur som myndigheterna beslagtagit och kliniken betjänar också 17 kranskommuner, bland annat Pargas, S:t Karins, Lundo, Nådendal och Reso
Åbo stads djurklinik finns i Skogsbacka och betjänar dagligen klockan 09–16.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.