Förflytta dig till innehållet

Millennialer säljer lifestyle i ny butik på Humlegårdsgatan — det ska vara återvunnet och plastfritt

Två kvinnor i sin affär

Noga genomtänkt butik. Eeva Sahlsten och Minttu Lindholm tänker återvunnet, ekologiskt, ingen plast. Foto: Pia Heikkilä


Ingen plast. Utvalda second hand-plagg , helst av naturmaterial. Hembyggda hyllor och räcken, av återvunnet material. Kassautrustning som köpts använd.
När Eeva Sahlsten, 31 och Minttu Lindholm, 29 öppnar lifestylebutiken Dirty Hippies på Humlegårdsgatan speglar de en trend.
— Vi är typiska millennialer. Vi vill göra något som känns meningsfullt, säger Eeva Sahlsten.

Dirty Hippies på Humlegårdsgatan. Foto: Pia Heikkilä

Gedigen erfarenhet

Själv har hon jobbat med försäljning i 12 år, senast som retail-manager vid en klädkedja. Hon är inredare, tradenom och har en MBA-examen. Hon kan inköp, försäljning och varuflow.
— Nu vill jag att det jag säljer ska hålla. Man ska kunna köpa jeans i andra hand som är av bra kvalitet, säger Sahlsten.
Hon köper själv in på nätloppis och second hand och säljer vidare i butiken. Men också privatpersoner får hyra försäljningsplats i butiken.
Hennes kompanjon, Minttu Lindholm beskriver sig själv som djur- och naturmänniska — med en bakgrund som restonom och snart med MBA-examen på fickan. Hon har ansvar för butikens kosmetik och hushållsvaror. Det  ska gärna vara ekologiskt, helst inhemskt, av bra kvalitet. Allt är noggrant genomgånget och testat.

Noggrant utvalda produkter. Foto: Pia Heikkilä


— Vi vet att allt fler är intresserade av cirkulär ekonomi och återvinning.
Stort vikt har lagts vid att butiken ska kännas stilig och inbjudande. Att handla second hand ska inte vara ett jobbigt projekt, utan roligt. Ungefär 700 plagg räknar de med att ha till salu i den kring 100 kvadratmeter stora butiken.
— Folk vill köpa kläder av bra material, helst inga konstfiber. Scandimärken som Samsoe&Samsoe, Filippa K, Katri Niskanen och Marimekko säljer alltid.

Gemensamt projekt

Eeva och Minttu har känt varandra i några år. Deras män är barndomskompisar och har byggt inredningen. Butiken är ett gemensamt projekt.
— Min händiga svärmor har sytt våra Dirty Hippies-tygkassar, säger Eeva Sahlsten.
Medan de gjort reklam för sin butik på sociala medier — innan öppningen på lördag — har de överraskats av alla hejarop och uppmuntran.
— Det har känts verkligen toppen! Vi är så peppade att öppna nu, trots att vi jobbat som galningar i en vecka! säger Sahlsten och Lindholm.

Ingen plast. Klädräckena i Dirty Hippies är hembyggda av återvunnen metall och trä.


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter