Miljövänliga bränslen är ännu långt borta – eller är fartygens kunder beredda att betala 3-4 gånger mera än idag?

– Sjöfarten står inför den största förändringen sedan övergången från segel till ånga, säger Ulf Hagström, teknisk direktör på Viking Line.
Nya bränslen, nya regelverk och nya skrovformer är några av omvälvningarna.
Hagström tror att det dröjer länge innan det finns miljövänliga fartygsbränslen i tillräcklig mängd och till rimligt pris, som kan ersätta dagens fossila bränslen.
– Biobränslena finns inte runt hörnet. Ingen vet heller hur kriget i Ukraina påverkar. En del säger att utbyggnaden av förnybara bränslen kommer att gå fortare så att man kan bli fri från rysk bränsleimport, andra säger att kriget leder till att man igen börjar köra kolkraftverk i Tyskland, säger han.
Sjöfarten längst bak i kön
Till detta kommer att sjöfarten ofta hamnar bak i kön när de miljövänliga bränslena fördelas.
– Det blir när landanvändningen och transporter – till exempel stadsbussen – tagit sitt.
Hans egen gissning är att vi får vänta uppemot 20 år på de nya bränslena.
– Här på Åland planerar vi nu att bygga ut vindkraft till havs. Har man mycket vindkraft måste man spara energin i form av vätgas, LNG eller metanol. Då använder man spillenergi, och då öppnar det upp. Men först ska inte bara anläggningarna byggas, utan också infrastrukturen, säger Ulf Hagström.
Är kunderna beredda att betala?
Nästa fråga är kostnaden.
– Är kunderna beredda att betala 3-4 gånger mer än i dag? Viking Grace och Viking Glory kan gå på LNG, och kan även gå på kombinationer av bränslen. Men priset på LNG är högt just nu och vi får svårt att klara konkurrensen. Biogas finns inte i de volymer som skulle behövas.

I Sverige tillverkas 150 gigajoule biogas om året. Grace och Glory skulle tillsammans behöva 450 gigajoule per år, säger Ulf Hagström.

Forskningsprojekt
Han är själv med i fyra forskningsprojekt som startar inom kort. Det första drivs av Teknologiska forskningscentralen VTT och handlar om utsläppskontroll och hållbara bränslen. Wärtsilä har på gång ett projekt om bränsleteknologier och utveckling av maskiner. Rauma Marine Constructions har på gång projektet Decatrip.
– Där ska vi undersöka möjligheten att driva Grace och Glory emissionsfritt mellan Stockholm och Åbo. Fortum är med, som bränsletillverkare. I idén ingår frakter med fossilfria lastbilar som laddas ombord, säger Ulf Hagström.
Det fjärde projektet – Grön Bunker Åland – drivs av Högskolan på Åland och vindkraftsföretaget OX2. Ulf Hagström och Viking Line är alltså engagerade i frågan, men som Ulf Hagström säger:
– Man skulle inte forska så mycket om lösningarna redan fanns.
Utöver detta ska rederiet också rusta sig för att uppfylla nya regler från EU och IMO.
– EU:s ”Fit for 55”-regelverk blir klart senare i år, och IMO:s regler börjar komma på plats. Vi får se vad de innebär för oss, fartyg för fartyg, säger Ulf Hagström.
Rederierna i Östersjön vaktar bland annat på att deras fartyg som är isklassade och därmed har högre bränsleförbrukning inte förfördelas i regelverken.
– Vi samarbetar inom redarföreningarna, säger Ulf Hagström.
Fasar ut de äldsta
Han räknar med att Viking Line så småningom måste börja fasa ut sina äldsta fartyg. Inte bara för att deras maskiner har gjort sitt, utan också för att de har mer ineffektiva skrovformer än nya fartyg.
– Ersätter man ett 50 år gammalt fartyg med ett nytt så kan man transportera samma mängd last med 50 procent mindre energi, säger Ulf Hagström.
Skillnaden är alltså stor, och utvecklingen går så fort att den redan märks mellan Grace och Glory.
– Grace levererades 2013 och Glory 2021. Glory är 3,2 meter bredare, men har ändå lägre skrovmotstånd än Grace. Hydrodynamiken utvecklas, och där finns mycket att vinna.
Det är med andra ord mycket nu. Som Ulf Hagström summerar:
– Sjöfarten står inför den största förändringen sedan övergången från segel till ånga.
Susanna Skogberg
Det är en mycket olyclig utveckling om man återgår till mera nedsmutsande drivmedel för att hålla biljettpriserna nere.