Förflytta dig till innehållet

Miljoner ska förbättra cykelväg mellan Åbo och S:t Karins

Åbobon Juha Mäkinen cyklar ungefär 100 km varje vecka. Han tycker att bland annat gångtunnlarna ofta ger upphov till farliga situationer. Foto: Monica Forssell


Fotgängar- och cykelstråket längs med landsväg 110 mellan Åbo, S:t Karins och Pikis, får en rejäl ansiktslyftning. De största satsningarna görs på vägavsnittet mellan Södra bågen vid Åbo begravningsplats och Skärgårdsvägen i S:t Karins.Här ska cykelvägen breddas till 4,5 meter och flyttas längre bort från gångtunnlarna så att sikten förbättras.
Det ska också byggas en ny anslutning till väg 110 från Harittu parkväg samt Nurkkalagatan i Piispanristi. Den del av Nurkkalagatan som löper längs med väg 110 tillåter i dag både bil- och cykeltrafik och det här ska det bli ändring på.

Cykelvägen ska dras så att risken för kollission vid tunnelmynningen minimeras. Foto:Monica Forssell


Också mellan S:t Karins och Pikis kommer korsningarna mellan gångtunnlarna och cykelvägen att ses över. Dessutom kommer busshållplatserna att byggas om och få ordentliga busskurer.
-Det handlar helt enkelt om att förbättra trafiksäkerheten, förklarar projektchef Sakari Hurskainen vid Närings-,trafik- och miljöcentralen.
Olycksfallsstatistiken för de senaste fem åren visar att det skett 13 olyckor med fotgängare eller cyklister inblandade på cykelvägen mellan Åbo och Pikis.
-Lyckligtvis har det inte skett fler olyckor än så, säger Hurskainen och tillägger att han hoppas att till exempel cyklisternas fart inte ökar ytterligare nu då cykelvägen blir bredare och bättre.

Cirka 600 fotgängare och cyklister per dygn

Exakt hur många som använder cykelvägen mellan Pikis och Åbo varje dag finns det inte uppgifter på men en grov uppskattning är att det rör sig om cirka 600 fotgängare och cyklister sommartid och drygt 300 vintertid.
– Men vi planerar också att installera en räknare i Piispanristi så att vi i framtiden får en bättre uppfattning om trafikmängderna, lovar Hurskainen.

Klart nästa år

De totala kostnaderna för projektet som kallas för ”Kvalitetskorridoren” rör sig kring 3 miljoner euro.
Den dyraste biten är vägavsnittet mellan Södra bågen och Skärgårdsvägen. Den biten kostar cirka 2,7 miljoner euro att förverkliga.
Staten bidrar med 1,5 miljoner och står S:t Karins och Åbo för. Grönt ljus för byggplanerna väntas under sensommaren och senast i september är det meningen att byggarbetena kommer i gång. Slutförda räknar man med att de är nästa år.

Cyklisterna hyllar förbättringarna

Juha Mäkinen saktar in för att korsa Södra bågen. Cykelvägen mellan Åbo och S:t Karins är välbekant för honom. Under en vecka trampar Mäkinen uppemot 100 kilometer i Åbo med omnejd.
-För att upprätthålla konditionen, förklarar Mäkinen och berättar att han också cyklat från Åbo till stugan i Nagu någon gång.
Dit är det cirka femtio kilometer och på Nagusidan, efter färjan, finns det ingen cykelväg.
-Det är förfärligt, säger Mäkinen och skakar på huvudet. Där måste man cykla på landsvägen bland bilarna trots att vägen är smal och en del bilister gasar på för fullt.

Backarna är branta, sikten dålig och vägarna är alltför smala

Cykelvägen mellan Åbo och S:t Karins tycker Mäkinen att är hyfsad men tunnlarna för fotgängare och cyklister får en stor tumme ner.
– De är farliga. Backarna är branta, sikten dålig och vägarna är alltför smala.

Foto: Monica Forssell


Pargasbon Leena Robertsson är av samma åsikt som Mäkinen.
Under de senaste tio åren har Robertsson ofta cyklat till och från jobbet i Åbo och cykelvägen mellan S:t Karins och Åbo är välbekant.
-Jag tycker att det borde satsas mera på underhållet av cykelvägarna också. Om vårarna kan det finnas mycket grus på vägarna och det är lätt hänt att man slirar med cykeln och faller.
Både Mäkinen och Robertsson välkomnar de förbättringar som nu ska göras. Båda intygar att trafiken är livlig och med många cyklister som susar fram i hög hastighet, besvärliga tunnelkorsningar och mopeder som också vill använda cykelvägen är det lätt hänt att olyckan är framme.
-Jättevälkommet med förbättringar, säger Robertsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter