Förflytta dig till innehållet

Den här saken uppskattar eleverna mest av allt – värderingar i S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu granskades

Lucas Ekblad
Två personer framför en byggnad.
Rektorerna Engblom och Tupasela säger att det i deras skolor satsas på både trygghet och säkerhet.

Bland 392 elever i Hovirinta skolhus anser 192 att trygghet är den viktigaste värderingen. Det visar en ny undersökning som gjorts i skolan.

På andra plats kom respekt och på tredje välmående.

S:t Karins svenska skola har redan en tid tillbaka undersökt sin skolmiljö. Tidigare i våras frågade skolan eleverna vilka säkerhets- och trygghetsrisker de anser att finns i skolan.

– Då det är möjligt att lurka över toalettbåset, svarade en elev.

En annan svarade att hen upplevde trängseln vid ingången då rasten tar slut som otryggt.

Också personal och vårdnadshavare anser att trygghet är den viktigaste värderingen då det kommer till skolmiljön.

Undersökningarna av personalens, vårdnadshavarnas och elevernas värderingar har gjorts för att bättre förstå och förebygga riskfaktorer gällande trygghet och säkerhet.

Bild av ett träd som är skyddat av ett konstverk.Lucas Ekblad
Det är många som arbetar under samma tak i skolcentret i Hovirinta.

Vid Hovirinta skolhus i S:t Karins, där både S:t Karins svenska skola och finska Hovirinnan koulu är verksamma, vill man nu tillsammans bygga upp en skolmiljö där en interaktiv dialog med eleven spelar en viktig roll.

Bägge rektorer ser stor nytta att få konkreta förbättringsförslag direkt av eleverna.

– Vi har prioriterat ärendena och börjar ta itu med dem vartefter de kommer på listan, säger rektorn för S:t Karins svenska skola Maria Engblom.

Under läsåret 2022–2023 har S:t Karins svenska skola deltagit som pilotskola i projektet Trygg i skolan. Projektet leds av Åbo universitet och finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.

Projektet vill att skolor ska reflektera över och utveckla säkerheten och tryggheten i den egna skolmiljön. Det tar speciellt fasta på säkerheten och tryggheten bland elever och personal.

Specialforskare Brita Somerkoski är med och lotsar projektet och har också tidigare forskat i säkerhet i skolmiljön.

– Forskningen och analysen av projektet är ännu inte klart, men vi kan redan nu se att relationen mellan eleven och läraren starkt påverkar hur eleven upplever trygghet i sin skolmiljö, säger Somerkoski.

Porträtt av en kvinna.Lucas Ekblad
Specialforskare Brita Somerkoski är med och lotsar Trygg i skolan projektet.

Trygg i skolan -projektet siktar på att skapa landsomfattande modeller som kan hjälpa andra skolor i ärenden om säkerhet och trygghet.

Enligt Aleksi Tupasela, rektor för den finska skolan Hovirinnan koulu, behöver skolor kontinuerligt utvärdera sin verksamhet för att efter behov anpassa den.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter