Förflytta dig till innehållet

Miljardsatsning på åländsk vindkraft – Ålands utvecklingsminister: ”finns seriösa intressenter redan”

Det geografiska läget är i princip det enda som skiljer havsbaserad vindkraft från traditionell vindkraft. Foto: Pixabay

Ålands landskapsregering söker privata investerare till en miljardsatsning på havsbaserade vindkraftsparker. 500 turbiner ska få plats på cirka tusen kvadratkilometer.

— Det finns några seriösa intressenter redan, säger Ålands utvecklingsminister Alfons Röblom (Hållbart Initiativ).

De 500 turbinerna motsvarar fyra kärnkraftverk eller 45 procent av hela Finlands elproduktion. Landskapsregeringen är arrendator av områdena och ansvarar för att göra satsningen möjlig. Än så länge har man inga planer på att investera skattepengar i själva vindkraftsprojektet.

— Det är inte möjligt för oss att göra det, det handlar om så pass mycket pengar. Det Åland har att vinna på projektet är en ny exportindustri med nya arbetstillfällen och att vi blir ett samhälle som är självförsörjande på el, säger Röblom.

Havsbaserad vindkraft

Havsbaserad vindkraft skiljer sig från traditionell vindkraft endast när det gäller det geografiska läget.

Turbinerna fungerar på samma sätt som vanliga, med skillnaden att de monteras i havsbottnen och är något större än turbiner på land.

Enligt svenska Energimyndigheten tar det längre tid att bygga ett havsbaserat vindkraftverk än ett på land.

Det är också dyrare att bygga ett havsbaserat vindkraftsverk eftersom projektet kräver mer kompetens och arbetskraft.

Hinder har identifierats

Enligt kartan ska turbinerna placeras främst nordost om Åland – 750 kvadratkilometer, men även västerut och söderut.

Vad innebär det här för den marina miljön och vad är konsekvenserna för livet i Östersjön?

— En del hinder har identifieras redan under havsplanearbetet, till exempel hur man ska ta hänsyn till de olika farlederna. När det gäller naturvärdena är det naturligtvis något som man måste ta hänsyn till i förverkligandet. Det finns alltid möjlighet att justera ett projekt, till exempel genom placeringen av vindmöllorna. Men det är ett senare projekt.

Marknadsför potentialen

Turbinerna planeras i närheten av både Sverige- och Finlandskabeln. Någon bestämd tidsplan för när projektet ska vara klart finns ännu inte. Nu pågår främst det politiska arbetet med att marknadsföra potentialen till andra länder och att lösa upp de byråkratiska knutarna.

Röblom säger att han har haft två möten med näringsminister Mika Lintilä (C) om saken och att man nu försöker få till ett samtal med Sveriges energi – och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Landskapsregeringen samarbetar också med Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet där man bedriver forskning inom bland annat miljöteknik.

— Det händer jättemycket på den här fronten runtom i Europa. Bedömningen vi gör är att det finns en vilja att investera i det här.

Hur ska ni marknadsföra det här för att få utländska investerare att nappa?

— Det är en jätteviktig fråga, men vi har inte kommit så långt i processen att vi kan säga hur vi ska arbeta med att marknadsföra projektet. Det finns mycket intressenter i Europa, men exakt hur vi går vidare är för tidigt att säga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter