Förflytta dig till innehållet

Mikroörter är närodlat och ekologiskt med råge — Åbobo satsar på konceptet

Chris Wilkins försökte sälja sina produkter på Salutorget, men hade varken tid eller ork att stå på torget sex timmar om dagen. Han tycker Reko-ringarna och direktförsäljning till restauranger är ett betydligt bättre alternativ. Foto: Robin Sjöstrand

Inträngd på 17 kvadrat i Leaf Center i Kärsämäki i Åbo tjänar han sitt uppehälle, australiensaren Chris Wilkins. I ett avlångt rum står hyllor med speciella ledlampor tillverkade för odling och lyser över örtfyllda krukor som väntar på distribution.
Det är nämligen just örter som Wilkins jobbar med i och med sitt företag Garden21. Närmare bestämt så odlar han mikroörter.
En mikroört är en ört (eller grönsak, blomma, ärt eller liknande) som skördas innan den har hunnit utvecklas till det som den egentligen ska bli.
– Växten ska bara ha utvecklat de två tidiga hjärtbladen och man skördar just innan – eller precis efter – de riktiga bladen börjar synas, säger han.
Trots sin storlek är mikroörterna sprängfyllda med ämnen som är bra för människan, flera gånger mer än fullvuxna grönsaker.
– Det är bra för de som inte tycker om grönsaker, de behöver äta mindre för att få samma effekt, säger Wilkins skämtsamt medan han petar i en kruka med broccoliskott och erbjuder smakprov.

     Chris Wilkins

  • Kommer ursprungligen från Sydney, Australien.
  • Hans mamma kommer från Tyskland och han har tillbringat mycket tid där.
  • Träffade sin finländska flickvän för några år sedan och flyttade till Finland.
  • Fick idén till att odla mikroörter bland annat från Kanada, men han själv byggt liknande system tidigare, bland annat på Island.
  • Grundade Garden21 i början av 2019, men försörjer sig redan på företaget.

Skottet smakar i ärlighetens namn inte så mycket – betydligt mindre än fullvuxen broccoli.
Annat är det dock med både senapen och rädisan, som båda bränner till ordentligt i munnen.
– Ju mindre skotten från senap och rädisa är, desto skarpare smak har de. De här brukar jag oftast sätta med i olika blandningar, där de blir en del av helheten, säger Wilkins.
Förutom de sorterna odlar han också solrosor, hampa, olika sorters bönor och blommor och majs. Dessutom pågår ständiga experiment med nya produkter. Han testar till och med att odla vissa örter i mörker, för att de inte ska bli gröna.

Reko-ringarna stor marknad

Mikroörter är stort speciellt inom restaurangvärlden, där de används som garnering eller i olika sorts sallader. Men för Wilkins är det inte restaurangbranschen som är hans största kund, även om han ser till att restaurangen Tårget har alla mikroörter de behöver.
I stället är det privatpersoner som står för merparten av hans kunder. Och för det kan han tacka Reko-ringarna.
– Reko är ett utmärkt sätt att få ut sina produkter för någon som har ett så litet företag som jag. Jag får beställningarna på förhand och kan odla enligt det. Sedan tar jag alltid med lite extra.
Och det har funkat utmärkt. Efterfrågan ökar ständigt och de flesta kunderna återvänder.
– Jag vill att det alltid ska finnas total ärlighet mellan mig och kunden, det är viktigt.
I och med att Wilkins inte har några mellanhänder kan han skörda så sent som en halvtimme innan leverans, vilket gör att kunderna får en färsk produkt.

Chris Wilkins återanvänder all jord han odlar med, och komposterar om den – i och med det får jorden all näring den behöver och han behöver inte använda gödningsmedel. Foto: Robin Sjöstrand

Minimalt med kostnader

Det är också en sak som skiljer honom från hans enda konkurrent i Åbo. Medan Wilkins satsar på småskaligt odlande i ett hyrt kontor så kör konkurrenten med storskalig odling i växthus, med automatiska bevattningssystem och mer personal.
Wilkins lyfter upp en halvliters platsförpackning som han brukar sälja örter i.
– Om jag säljer en halvliter örter för tre euro, så har jag satt ut kanske 30 cent i produktionskostnad, medan konkurrenten kanske betalar 1,50 för samma sak. De som köper mina produkter betalar för den tid jag lagt ner på odlingen, inte för de maskiner jag köpt.
Men faktum är att han knappt använder just den plastförpackningen i sin försäljning mera.
– Jag använder hellre plastpåsar. En plastpåse innehåller totalt runt ett gram plast, medan en sån här plastlåda med lock innehåller 21 gram. Faktum är att de här plastpåsarna i PLC-plast är miljövänligare än papperspåsar, så länge de återvinns.

Genererade pengar genast

Och just miljöaspekten är något som ligger Wilkins varmt om hjärtat. Han odlar utan gödningsmedel och utan bekämpningsmedel, han komposterar jorden och återanvänder den och han tvättar sina krukor i en diskmaskin som han utrustat med ett system som gör att han kan återanvända vattnet.
– Största problemet med odling är ofta att den smutsar ner omgivningen och att för mycket gödningsmedel kommer ut i naturen. Den här småskaliga odlingen har ett mycket litet ekologiskt avtryck. Jag har heller ingen bil, utan levererar med cykel.
I övrigt är det heller inga stora kostnader som kommer med odlingen. Hyran för hans 17 kvadrat är inte särskilt hög, och fröna köper han i stora mängder. I övrigt återanvänder han det mesta han använder.
Han uppskattar att en investering på runt 3 000 euro räcker för att sätta upp en odling som kan generera pengar direkt – att få första skörden tar en dryg vecka, och sedan är det bara att fortsätta.
– Det här är en business som man bra kan leva på. Jobbar man åtta timmar om dagen så kan man lätt tjäna 1 000 – 1 500 euro i veckan, minus omkostnader.
Om man bara hittar sina kunder och upprätthåller kontakten till dem, så menar Wilkins att man har en rätt så säker inkomstkälla.

Wilkins har byggt ett system där han återanvänder diskvattnet. I hans hyrda lokal finns varken vattenledning eller avlopp. Vattentillförseln funkar med övertryck och han återanvänder diskvattnet. Foto: Robin Sjöstrand

Vill sprida odlingen

Wilkins är mycket mån om småskaligheten i sitt företag, men tycker sig se en utvecklingsmöjlighet i själva konceptet. Därför har han planer på att göra det hela till en franchise och söker nu aktivt efter de som kunde tänka sig att jobba med odling av mikroörter. Själv skulle han stå för utbildning och stöd, både med teknik och på businessidan.
– Jag har gjort mycket utvecklingsarbete sen jag började och min tanke är att sälja ett färdigt system kring odling av mikroörter och skapa ett nätverk av odlare. Det finns plats för fler odlare i Finland, marknaden är långt ifrån fylld.
Han säger att odling av mikroörter egentligen skulle passa bäst för två personer, som dessutom inte behöver ha semester samtidigt.
– Det blir inte så mycket ledigt med det här jobbet. Är man två personer så kan man turas om att ansvara för odlingen och distributionen och ha ledigt om vartannat, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter