Mikko Pietilä på ÅUCS: Det oroar om folk inte söker vård för andra sjukdomar

Tisdagen var en ”illa dag” (paha päivä) säger ÅUCS chefsöverläkare Mikko Pietilä redan på tisdagsmorgonen; det vill säga det är en dag fullsprängd med jobb, en lång räcka möten, många beslut och inget andningshål.
När han återkommer till ÅU på eftermiddagen har den regionala pandemigruppen just mötts. Ett pressmeddelande om den hittills högsta incidensen i Egentliga Finland har sänts ut.
Vårdpersonal som omplaceras för corona betyder luckor på andra håll
Så var står vården i sjukvårdsdistriktet nu, vad är det som oroar mest?
– Den största belastningen för vården just nu utgörs av att det går så mycket personalresurser till coronapandemin. Det handlar inte enbart om sjukhusvården, utan uttryckligen också om den kommunala vården.
– Arbetskraft behövs för testningen, för vaccineringarna, för smittspårningen. Allt är bort från något annat. Det betyder att andra sektorer i vården lider.
– Ett annat orosmoln är att remissernas antal till specialsjukvården har sjunkit den allra senaste tiden. Vi såg samma ske förra våren.
– Om folk inte vill eller våga söka vård för andra problem på grund av coronapandemin kan det leda till förvärrade situationer senare.
Alla avdelningar är öppna för tillfället
Åbo universitets centralsjukhus står i blickfånget och är i rubrikerna så gott som dagligen. Hur rullar jobbet på alla de många avdelningar som inget har med pandemin att göra?
– Vi har lyckats hålla i gång alla avdelningar. Det var i ett skede vi måste stänga en kirurgisal, men den har vi också kunnat öppna igen. Beredskapen finns ändå hela tiden, att stänga någon avdelning om coronasituationen blir så krävande.
– På ÅUCS har vi 24 intensivvårdplatser och de är sällan alla i användning annars heller, vi har svårt att få personalen att räcka till för att jobba på maxnivå.
– För tillfället har vi inte några intensivvårdspatienter från andra sjukvårdsdistrikt, men det har hänt att vi har tagit emot coronapatienter från HUS. Situationen lever varje stund och minut, onsdagen är en ny dag både vad gäller patienterna och för sjukvårdsdistriktets drygt 8000 anställda.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.