Förflytta dig till innehållet

Mikael Persbrandt ställer ut på Åland nästa år

Hanaholmen/Jakke Nikkarinen
Skådespelaren Mikael Persbrandt, känd bland annat för sin gestaltning av Gunvald Larsson i Beck-filmerna, säger till Aftonbladet att han ställer ut sitt måleri på Ålands konstmuseum hösten 2024. Museets intendent Susanne Procopé Ilmonen bekräftar uppgiften för Nyan.

Den svenska skådespelaren Mikael Persbrandt berättade i fredags för Aftonbladet att han ska ställa ut sitt måleri på Åland nästa år. Uppgiften bekräftas nu för Nya Åland av Susanne Procopé Ilmonen, överintendent vid Ålands konstmuseum.

Mikael Persbrandt, känd för både svenska och internationella storfilmer, har åländskt påbrå. I sina memoarer skriver han att hans morfar hette Rafael och var från Brändö. Enligt källor betyder rötterna mycket för honom och det har länge talats om att han skulle ställa ut sin konst – han målar stora dukar i olja – på Ålands konstmuseum.

Redan 2019 var han på gång, efter att ha ställt ut på Hanaholmen i Helsingfors. I sista sekunden ändrades dock planerna. Men förra veckan nämnde Persbrandt saken för Aftonbladet:

”Jag målar mycket, jag ska ha en utställning på Ålands konstmuseum nästa år.”

Intendent bekräftar

Överintendent Susanne Procopé Ilmonen bekräftar detta för Nyan:

– Det är meningen att han ska ställa ut hösten 2024, jo. Men avtalet är inte underskrivet ännu, det måste påpekas. Vi har kontakt med hans agent.

Skådespelaren har i intervjuer berättat att han har erfarenheter av måleri från sin barndom: mamma Inga-Lill Persbrandt är konstnärinna och Mikaels Persbrandts uppväxt var fylld av doften av terpentin och oljefärger.

– Han skulle ju ha ställt ut hos oss redan 2019 efter att han ställt ut på Hanaholmen, men sedan kom andra åtaganden i vägen. Och så förstås pandemin, säger Procopé Ilmonen.

Hanaholmen/Jakke Nikkarinen
Mikael Persbrandt har genom sin morfar från Brändö åländska rötter.

Tjurar och kroppar

Nyan beskrev i en artikel från 2019 Mikael Persbrandts utställda alster på Hanaholmen som ”varierande men mestadels figurativa, i Francis BaconsLucien Freuds eller Erland Cullbergs anda. Den föreliggande samlingen på Hanaholmen tycks hämta sin inspiration bland annat ur naturen, framrusande tjurar samt nakna kvinnokroppar.”

– Det är alltid intressant att se vad en så dynamisk person producerar på sin personliga duk, kommenterar Susanne Procopé Ilmonen.

– Jag har sett hans tidigare verk som var ganska mörka, kanske har de tagit andra vägar nu, han har ju producerat nytt. Men vi har inte tagit del av några nya bilder ännu.

Måleriet en räddning

I en intervju med Hufvudstadsbladet i samband med utställningen på Hanaholmen sade Persbrandt att han gett upp livet med alkohol och droger och att måleriet ”räddat honom”. Han hävdar att hans mors målande blev betydelsefullt för honom tidigt.

– Jag ympades in i en tillvaro där det var möjligt att uttrycka sig med pensel och färg på en linneduk, vilket inte var självklart för pojkar på den tiden, berättade Persbrandt då för Husis reporter Annika Hällsten.

Michael Hancock

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter