Förflytta dig till innehållet

Mikael Lindfelt: Får ÅA utbilda jurister är det inget som stjälper HU

Arkiv/Anja Kuusisto
äldre man

Arkiv/Anja Kuusisto

Mikael Lindfelt är vicerektor vid Åbo Akademi. Foto: Anja Kuusisto


Åbo Akademis vicerektor Mikael Lindfelt har gett intervju efter intervju de senaste dagarna. Temat har varit ett: ÅA:s anhållan om att utbilda jurister.
Han betonar att ÅA inte självmant gått ut med information, men då mothugg kommer från många håll i Svenskfinland har ÅA hamnat i en försvarsposition.
– Kritiken är inte någon överraskning. Helsingfors universitet har ansvaret nu, med utbildningar i Helsingfors och Vasa, alltid när någon vill förändra den rådande situationen blir det debatt.
Det var självfallet ingen överraskning för HU att ÅA tänkte söka om utbildningsrätten av jurister, beslutet togs i december (ÅU 19.12) och i samordningsdelegationen har frågan diskuterats i slutet av januari 2020.
Men efter att själva anhållan till undervisningsministeriet lämnades in i fredags har debatten gått het. Codex, föreningen för juridikstuderande vid HU, och Juristförbundet hör till dem som protesterar. Kritikerna har bland annat uttryckt farhågor om begränsade lärarresurser.
Arkiv/Anja Kuusisto

Domvillan vid Åbo Akademi. Foto: Anja Kuusisto

Handlar om en rättviseaspekt och regionens behov

– Varför ÅA vill utbilda jurister är ju kärnfrågan. På den har vi två svar, dels handlar det om en orättvisa då våra rättsnotarier inte kan fullfölja studierna med en magisterexamen, dels handlar det om den här regionens behov av svensk- och tvåspråkiga jurister.
– Det är ett faktiskt behov där vi har andskapets och stadens stöd. Speciellt inom den offentliga sektorn, men även privat, finns ett behov av fler svenskspråkiga jurister.
Lindfelt noterar också en studiesocial orättvisa inbyggt i systemet där studerande som först avlägger en lägre kandidatexamen, såsom rättnotarier och farmaceuter vid ÅA, och sedan söker sig vidare till magisternivåutbildning vid något annat universitet drabbas ekonomiskt av det. FPA:s regler säger nämligen att man endast kan få studielånskompensation för sin första examen.
De som studerar till rättnotarier vid ÅA kommer i regel från Åboland, Nyland och Åland, säger Lindfelt. Han tror därför inte att ett tjugotal ÅA-jurister på årsnivå skulle stjälpa Vasa- eller Helsingforsutbildningarna.

”Lärar- och forskarrekryteringen är inte ett problem”

– Och vad gäller lärarresurserna har vi en bas att utgå ifrån då vi utbildar rättsnotarier. Vi bedömer att vi skulle behöva ytterligare tre professurer och tre övriga i lärarpersonalen, men alla behövs inte det första året.
– Turun Yliopisto applåderar också ett samarbete där ett specialkunnande från båda hållen skulle utnyttjas.
– Vår utbildning skulle oberoende vara helt svenskspråkig, och den styrs av den här regionens behov.

Bakgrund och tidtabeller

Åbo Akademi utbildar sedan tidigare rättsnotarier, en juridisk examen på kandidatnivå. Vill rättsnotarierna studera vidare söker de vanligen in till Turun Yliopisto men det finns ingen automatik i att de får en studieplats till juris magistrar.
I december beslöt ÅA:s styrelse (ÅU 19.12.2019) att akademin ska anhålla om att få utbilda juris magistrar på svenska. Avsikten är att ta in 25 studerande på årsnivå och inleda utbildningen hösten 2021.
Ansökan inlämnades till undervisningsministeriet senaste vecka.
Nästa vecka börjar en remissrunda där andra universitet har rätt att yttra sig.
I mitten på maj förhandlar ÅA med ministeriet. Förhandlingarna berör ett större paket kring utbildningsrätter, budget, målsättningar för antal examen med mera.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter