Migrationsverket lägger ner förläggningar – Pansio är inte hotat


Förläggningen i Pansio är en av Finlands förläggningar som inte berörs av Migrationsverkets nedskärningar. Foto: Kim Lund
Antalet asylansökningar minskar i Finland. I år beräknas Migrationsverket få in cirka 2 500 nya ansökningar och omkring 1 900 personer förnyar sina ansökningar.
Bland alla asylsökande i år finns ungefär 80 olika medborgarskap.
Därför behövs det inte längre lika många platser i förläggningarna som det gjorde år 2015 då Finland tog emot drygt 32 000 asylsökande.
I år har det redan stängts fem förläggningar och ytterligare tre stänger dörrarna i slutet av året. Dessutom försvinner 700 platser i några förläggningar.
Kvar blir 41 förläggningar med plats för 6 250 asylsökande.
Förläggningen i Pansio stängs inte
Det går inte att behålla fastigheter som vi inte använder, säger Kimmo Lehto som är chef för en av Migrationsverkets resultatenheter.
– Verksamheten kostar oss i år 170 miljoner euro och vi har inte råd att låta förläggningarna stå tomma. Om antalet asylsökande hålls på samma nivå som i dag eller minskar kommer vi sannolikt att stänga flera förläggningar.
För förläggningen i Pansio föreligger inga indragningshot, säger Pekka Nuutinen som är chef för Migrationsverkets mottagningsenhet.
– Förläggningen i Åbo har traditionellt varit en viktig plats för oss där de asylsökande väntar på att intervjuas eller på att deras asylansökningar ska behandlas.
Det finns inga planer på att göra några förändringar där.
– Att förläggningen ligger så nära vår enhet i Reso där asylsökande intervjuas är också en orsak till att Pansio behövs.
Svårt att uppnå en gemensam europeisk migrationspolitik
Kimmo Lehto tror inte att det kommer att ske några drastiska förändringar i hur många asylsökande som söker sig till Finland de närmaste åren. Han uppskattar att det kommer att röra sig om cirka 3 000.
EU:s strängare migrationspolitik med hårt bevakade gränser har gjort det svårare för migranter och asylsökande att röra sig genom Europa, säger Lehto.
– Många fastnar vid Tysklands och Frankrikes gränser och också Danmark och Sverige har infört skärpta gränskontroller. Finland ligger långt borta och det är många gränser man måste passera innan man kommer hit.
Som bäst förhandlar EU-länderna om vad de kunde göra för att underlätta läget för dem som tagit sig över Medelhavet och samlats i läger i främst Grekland och Italien.
Tyskland, Frankrike, Malta och Italien vill se en lösning på hur migranter som räddats ur Medelhavet ska placeras, men resultaten har hittills varit magra.
– Försöken att föra en gemensam migrationspolitik inom EU har strandat och jag har svårt att se hur man kunde uppnå en snabb lösning på problemen, säger Lehto.
Asylansökningar 2019 (1.1–7.10)
Nya ansökningar:1 883.
Förnyade ansökningar:1 631.
37 procent av de sökande har beviljats asyl.
41 procent har fått avslag på sin ansökan.
17 procent har lämnats obehandlade. Oftast är det förnyade ansökningar som inte innehåller några nya uppgifter.
5 procent förfaller. Då har den asylsökande återtagit sin ansökan eller försvunnit.
LÄS OCKSÅ: De asylsökande lever ett så normalt liv som möjligt
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.