Förflytta dig till innehållet

Midsommarens sjöbevakningsolycka: "Båtarna är gjorda för att klara av grundstötningar"

På bilden syns patrullbåten som sjönk på midsommardagen. Båten är av modellen PV 183. Foto: Rajavartiolaitos

En sjöbevakare miste livet på midsommardagen efter att patrullbåten hen färdades i grundstötte i Lovisa.
Två av patrullbåtens tre sjöbevakare lyckades rädda sig ur båten då den började ta in vatten efter att den gått på grund. Båten sjönk och den tredje personen kunde inte ta sig ut i tid.
Till slut lyckades dykare få ut den tredje personen. Hen fördes till Mejlans sjukhus men hens liv gick inte att rädda.
Grundstötningen skedde i Lovisa, söder om stadsdelen Valkom, mer exakt mellan öarna Lindholmen och Kejvsalö. Olyckan utreds nu av polisen och Olycksutredningscentralen.

Bärgas denna vecka

Tiina Bieber, kommunikationschef vid Olycksutredningscentralen, säger att båten kommer bärgas denna vecka.
— Vi förbereder nu för den faktiska utredningen. Vi började förhöra de inblandade i söndags, säger hon.
Medier har uppgett att båten ska ha kört på grund på fel sida av ett sydmärke. Bieber kan inte kommentera sanningshalten i det.
Mikko Simola, biträdande kommendör vid Finska vikens sjöbevakningssektion, kan inte heller kommentera orsakerna till olyckan.
— I allmänhet är det vanligt att sjöbevakningen kör både i farleden och utanför den beroende på situationen, säger Simola.

Införskaffades 2014

Patrullbåten var av modellen PV 183 och användes av Finska vikens sjöbevakningsstation som komplement till moderfarkosten och bevakningsfartyget Turva.
— Turva började användas 2014 och samtidigt införskaffades patrullbåten. Den är alltså relativt ny och har fungerat bra, säger Simola.
Båttypen är 11 meter lång och 3 meter bred och kan sjösättas från bevakningsfartyget. Patrullbåten har en maximihastighet på cirka 40 knop.
Båten är tillverkad av Marine Alutech i Tykö. Niko Haro, vd för företaget, beklagar det skedda och säger att deras avsikt alltid är att bygga säkra båtar.
— Vi har byggt över 500 båtar för till exempel marinen, sjöräddningen och liknande myndigheter överallt i världen. Det är ovanligt att en båt av det här slaget sjunker, säger Haro.

Patrullbåten hade bevakningsfartyget Turva som bas. Arkivbild. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Borde klara av stenar

Det är stor skillnad på arbetsbåtar och privatbåtar. Enligt Haro klarar arbetsbåtar av grundstötningar ganska bra.
— Det är vanligt att arbetsbåtar råkar ut för grundstötningar i det dagliga arbetet. Båtarna är också gjorda för att vara beständigare än vanliga båtar eftersom till exempel sjöbevakningen hjälper andra båtar som gått på grund, säger han.
Haro säger att olyckor förstås också kan ske med arbetsbåtar. Enligt honom kör en vanlig privatbåt cirka 30-50 timmar om året, medan en arbetsbåt som denna används cirka 1 000 till 1 500 timmar om året.
Haro har inte fått någon närmare information om olyckan och saknar bakgrunden till det som hänt.
— Förhoppningsvis får vi snabbt klarhet. Som båtbyggare blir man alltid orolig om en olycka av det här slaget sker med ens båtar. Det borde inte hända.

De andra två mår bra

Helsingfors sjöräddningsundercentral fick larm om olyckan klockan 22.07 på lördag kväll. Enligt Simola klarade de två andra i besättningen sig utan fysiska skador.
— Deras hälsotillstånd granskades genast. Krishanteringen inleddes direkt på söndagen för personerna ombord på patrullbåten, för de på Turva och för andra enheter som deltog i räddningsarbetet.
Simola säger att händelsen är mycket ovanlig.
— Mig veterligen har en så här allvarlig olycka inte hänt tidigare med en patrullbåt.
Simola framhåller också att man alltid sätter säkerheten först och att det är något som ingår i det dagliga arbetet i Gränsbevakningsväsendet.
— Det är också en viktig del i utbildningen och som man övar på hela tiden.

Gräns- och sjöbevakningsskolan

I Finland utbildas man till gränsbevakare vid Gräns- och sjöbevakningsskolan. Där avlägger man en grundkurs på ett år. Chefen för skolan väljer studerandena till grundkursen utifrån deras lämplighet och antagningspoäng.
— Kursen ger behörighet för tjänsten som gränsbevakare. För dem som ska arbeta med uppgifter inom sjöbevakningen ordnas dessutom en extra sjöbevakningskurs, säger Simola.
Ungefär 630 personer arbetar på Finska vikens sjöbevakningssektion.

Olyckan i korthet

En patrullbåt av modellen PV 183 gick på grund och sjönk utanför Lovisa sent på midsommardagen.
Båten tillhör Finska vikens sjöbevakningssektion och har bevakningsfartyget Turva som bas.
En i besättningen omkom medan de två andra som befann sig ombord lyckades ta sig ut ur båten oskadda.
Den tredje räddades senare ur den vattenfyllda båten av dykare, men trots att hen fördes till Mejlans sjukhus för vård gick hens liv inte att rädda.
Olyckan utreds nu av polisen och Olycksutredningscentralen.
Båten kommer att bärgas denna vecka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter