Micke Björklund lagade lunch för seniorer i Pemar – ”Maten är viktig, men att äta tillsammans är viktigare”

Även om kroppen blir äldre, förblir sinnet alltid lika ungt. Det tycker Irmelin Isokoski, som är en av få svenskspråkiga Pemarbor.
För några år sedan blev Isokoski änka. Då föll den sociala biten från alla måltider bort.
Hon saknade de gemensamma stunderna och diskussionerna vid matbordet, men hon var inte den enda.
Som ordförande för den lokala föreningen Aikuisten Olohuone har hon satt igång projektet Senioriköökki. Syftet med projektet är att ordna gemensamma måltider för seniorer.

På torsdagen samlades närmare hundra seniorer i Pemars sanatorium för att umgås och njuta av en väl tillredd måltid tillsammans.
På plats var även en viss kock från Åland.
Husmanskost av lokala livsmedel
Kändiskocken Michael ”Micke” Björklund hade inte tidigare besökt Alvar Aaltos anrika sanatorium från 1932. Han passade också på att övernatta i sjukhuset.
– Det här är en jätterolig och viktig grej. Det är synd att många äldre personer ofta äter ensamma, säger han.
Han hade förberett lunchen tillsammans med restaurang Toivo som drivs av företagarna Jarkko och Minna Erkkilä. Trots vissa språkliga utmaningar förlöpte samarbetet väl.
– Vi kör på finska, men betyder till engelska vid behov, säger Björklund.
Jarkko Erkkilä har känt Björklund sedan 1997 då de båda tävlade om titeln Årets kock. Björklund vann och Erkkilä blev andra.
– Nog svider det ju lite, men vi kommer bra överens, säger han.
På menyn fanns allt från fisksoppa och batatgryta till grisnacke och ugnsgrönsaker. Till efterrätt fanns det, förstås, Ålandspannkaka.
– Vi har strävat efter att laga lokal mat som de är vana vid, säger Björklund.
Efter måltiden var det dags för lite språkbad för Pemarborna då Björklund höll en föreläsning på både svenska och lite ”Mickefinska”. Efter det lagade Ålandskocken och Pemarborna mat tillsammans.
Man får njuta av maten
Intresset för den gemensamma måltiden har varit stort. Redan två dagar efter man annonserade om måltiden hade 70 personer anmält sig. Isokoski hoppas att konceptet sprider sig till andra orter i Finland.
Hon vill betona den sociala samvarons betydelse.
– Vi äldre får en massa råd om vad vi borde äta, men visst får man njuta och synda lite ibland. Maten är viktig, men att äta tillsammans är viktigare.

Isokoski läser svenska tidningar och upplever att man i Sverige oftare äter mat och dricker kaffe hos varandra.
– Jag tror att vi är lite inåtvända i det här landet. Man behöver inte städa hela huset om någon kommer på besök.
Enligt Isokoski ska de gemensamma måltiderna framöver ordnas en gång i månaden.
En av få svenskspråkiga
Fast man är gammal, behöver man inte bete sig så, anser Isokoski.
– Jag är gammal, men jag har inte förändrats inombords. Jag gillar lite spratt och att njuta av livet ibland. Vi behöver inte leva som åldringar.
Isokoski berättar att hennes mammas släkt ursprungligen är från Åbo. Hon flyttade till Pemar då hennes man hade fått ett jobb i staden.
Mindre än en procent av Pemars befolkning är svenskspråkig. Trots det finns det en fikagrupp som ibland dricker kaffe och talar svenska tillsammans.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.