Förflytta dig till innehållet

Michael Monroes munspel anländer till Artbank i Pargas — auktionsintäkterna går till musikbranschen

Ted Wallin från pargas och Michael Monroe fläktar sig med solfjädrar
Ted Wallin från pargas och Michael Monroe fläktar sig med solfjädrar

Rock and roll och solfjädrar. Foto: Alexandra Granberg

Företagaren och Pargas världsberömda Dalí-entusiast Ted Wallin körde på den inhemska linjen när han ropade in några av artisten Michael Monroes gamla saker på en välgörenhetsauktion i augusti.

Monroe räckte själv över sitt munspel i rött fodral och sin röda sidenväst till Wallin i Åbo på fredagen. Bägge har varit med på turnéer i Mellaneuropa, Japan och USA.   

Under auktionen ”Anna sen soida”, som pågick under största delen av augusti, ropade finländska stjärnartister ut sina saker.

Auktionen är del av ett större projekt med samma namn, vars syfte är att samla in pengar för att stöda inhemska musikartister och andra som jobbar inom musikbranschen.

Vill stöda musikbranschen

I längden vill arrangörerna, som bland annat driver Musikmuseet FAME – Finnish Music Hall of Fame i Helsingfors, hjälpa hela den finska musikbranschen på benen, speciellt efter coronakrisen.

På auktionen såldes bland annat Anssi Kelas tygskor, Jouni Hynynens skägg, ett piano och andra instrument, men också en kaffestund med artisten, målningar, en privatkonsert för två.

Rapparen Paleface sålde sin skateboard. Totalt blev intäkten cirka 20 000 euro.

Wallin ville stöda ändamålet, men också äga en del av finländsk musikhistoria. Monroes stjärnpaket rodde han hem för närmare 4 000 euro, det högsta enskilda budet på auktionen.

– Det måste finnas plats för legender i skärgården, säger han. Monroe är den största av alla.

Munspelet och västen ska ramas in och bli en permanent del av Artbank i Pargas där bland annat världens enda privatägda (enligt Wallin själv) Salvador Dalí-utställning finns.

röd väst och rött munspel

Västen och munspelet ska ramas in och hänga på väggen i Pargas Artbank.

Som del av projektet upprättades bland annat också ett tillfälligt musikradioprogram. Varje avsnitt bestod av en spellista på 20 favoritlåtar utvalda av diverse musikarbetare. Programmet har gått under juli och augusti. Monroe hoppas något liknande skulle fortsätta.

– Musiken i dag håller på att dö ut. Dagens radiokanaler är begränsade och spelar bara samma låtar från de senaste åren, men i det här programmet var jag glatt överraskad över att höra låtar ända från fyrtiotalet, en salig blandning.

I  en oundvikligt nostalgisk anda tillägger Monroe att han är tacksam över att ha vuxit upp i den era han gjort. Han menar att musikens kvalitet inte nödvändigtvis har utvecklats på sistone.

– Musik görs inte längre för musikens skull. Businessdelen har tagit över. Musik ska vara spontan och levande.

På ett filosofiskt plan delar Wallin samma uppfattning.

– Det finns krafter runtom dig som vill ta ifrån dig din rock ´n roll.

Alexandra Granberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter