Förflytta dig till innehållet

Meyer Turku och ÅA utvecklar miljövänligt kryssningsfartyg – digitalt system ska hålla koll på var folkmassorna rör sig

Pressbild
båt
Meyer Turku utvecklar ett koncept för koldioxidneutrala kryssningsfartyg tillsammans med bland annat Åbo Akademi. Konceptet Avatar ska vara klart 2025. Meyer Turku planerar att de kan börja produktion 2030.

Meyer Turku jobbar i nära samarbete med Åbo Akademi för att ta fram koncept för en klimatneutral sjöfart. Bland annat planerar de ett koldioxidneutralt kryssningsfartyg som går under namnet Avatar.

Avatar-konceptet planeras så att hela tillverkningsprocessen är koldioxidneutral. Allt från varvets utsläpp till materialet som används och fartygets drift. Konceptet ska vara klart 2025 och Meyer Turku planerar att produktionen av de koldioxidneutrala fartygen ska kunna börja 2030.

Ilkka Rytkölä, som jobbar med Meyer Turkus satsning på klimatneutral sjöfart under namnet Necoleap, presenterade Avatar på årets Navigate mässa i Åbo.

– Den största utmaningen är förstås driften av fartyget. Driften står för 95 procent av utsläppen under ett fartygs livscykel. Tillverkningen och varvets utsläpp är endast ungefär 5 procent, säger Rytkölä.

Digisystem ska övervaka passagerarnas rörelser

Necoleap samarbetar med Green transition lab, som är ett projekt mellan bland annat Åbo Akademi, Åbo Universitet och Aalto-universitetet.

Inom projektet satsar man mycket på att effektivera energianvändningen. Det innebär att man tänker om många aspekter av planeringen av fartyget, berättar Kim Wikström, professor i industriell ekonomi vid Åbo Akademi, till ÅU.

– Det nya här är att vi hela tiden ser över vad som är hållbart, och inte endast vad kunderna vill ha och vad som är ekonomiskt lönsamt, säger Wikström.

Genom digitala system kan man kontrollera hur folkmassorna rör sig ombord.

– Bildas det till exempel en flaskhals vid en restaurang kan systemet upptäcka det och kanske annonsera ut ett erbjudande på ett annat ställe. Genom att kontrollera hur folkmassorna rör sig kan fartyget upplevas som mera rymligt samtidigt som det sparar energi.

Det digitala systemet kan även anpassa energianvändningen av till exempel ventilationen beroende på hur människorna rör sig ombord.

Lakantvätt på land?

Wikström och hans team gör ekonomiska beräkningar för att utveckla nya affärsmodeller som ska vara både attraktiva för kunder och hållbara, till exempel genom att skapa mångfunktionella utrymmen.

– Har man till exempel en teater ombord som inte används hela tiden kan utrymmet säkert användas på ett mera effektivt sätt.

Inom projektet utvecklar man även nya system för att hantera avloppsvattnet ombord.

– Här finns potential att utvinna energi i olika former, till exempel biogas.

För Avatar planeras även att flytta bort en del tjänster som annars sker ombord till land, till exempel tvätten av lakan.

– Det kan spara en hel del energi och utrymme ombord. Speciellt väl fungerar det på kryssningsfartyg som kör på bestämda rutter, säger han.

Från fartygens konstruktion kommer över 40 procent av utsläppen från stålstommen. Genom samarbete med Aalto-universitetet har Green transition lab utvecklat koncept för att reducerat vikten på fartygets stålstomme.

– Projektet har redan resulterat i ny teknik som används i de fartyg Meyer Turku bygger.

Men även alla andra material som används ses över. Till exempel står golvmattorna för en betydande andel av konstruktionens utsläpp, berättar Ilkka Rytkölä i sin presentation på mässan.

– Varför bry sig om mattorna? Därför att det är arton hektar matta ombord. Att göra materialet som används ombord klimatneutrala är en utmaning eftersom kraven på brandsäkerhet med mera är så höga.

Alla aspekter av varvets verksamhet ses också över, allt från arbetshallarnas uppvärmning till de maskiner som används.

Hälften mindre vikt jämfört med Icon of the Seas

Effektiveringsåtgärderna har gjort att Avatar är avsevärt mindre än de stora lyxkryssarna Meyer Turku bygger nu. Icon of the Seas väger över 250 000 ton medan Avatar är 100 000 ton lättare.

– De här betyder kanske att vi ser mindre kryssningsfartyg i framtiden. Samtidig ökar vi utrymmeseffektiviteten och ökar antalet hytter med 20 procent, säger Rytkölä.

En del av utbudet av tjänster och attraktioner ombord kan även utlokaliseras till stora flytande bryggor i hamnen. Här kan till exempel finnas simbassänger.

Tillsammans med Wärtsilä utvecklas maskinerna och bränsleförbrukningen.

I och med samarbetet med Åbo Akademi finansierar Meyer Turku en professorstjänst i produktionsekonomi och system- och energiteknik.

– Vi har fått in flera ansökningar om tjänsten. Att tillsätta en professor är en lång process men förhoppningsvis har vi fyllt tjänsten i höst, säger Wikström.

Han säger att genom samarbetet mellan varvsindustrin och universiteten har Åbo stärkt sin ledande roll inom det maritima i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter