#metoo tar plats i det offentliga rummet


Emilia Mattsson, Natalie Skogman, Ida Haapamäki och Eelin Hoffström hade tagit initiativet till torsdagens demonstration. Foto: Kim Lund
Eurythmics ”Sisters are doing it for themselves” ekar ur högtalaren strax innan demonstrationen till stöd för #dammenbrister ska köra igång på Salutorget i Åbo.
Arrangörerna Ida Haapamäki och Eelin Hoffström tänder ljus och går igenom de texter om sexuella trakasserier som ska läsas upp på både finska och svenska.
Snart har omkring 50 kvinnor och några män samlats i snålblåsten och regnet för att visa sitt stöd för alla dem som har råkat ut för trakasserier och övergrepp. Hittills har berättelserna främst cirkulerat i sociala medier, men nu är det på tiden att föra ut diskussionen också i det offentliga rummet, säger Haapamäki och Hoffström.
– Vi vill fysiskt ta plats och visa solidaritet med de drabbade. Det är viktigt att diskussionen inte bara förs i sociala medier, utan att man tar plats också här.

Deltagarna i gårdagens demonstration samlades i en ring för att lyssna på några av berättelserna om sexuella trakasserier och övergrepp.
Haapasalo tror inte att #dammenbrister blir endast en dagsslända som diskuteras en tid, men som snart glöms bort. Hon hoppas att männen tar till sig av de vittnesmål som 100-tals kvinnor och flickor har delat med sig av och att kampanjen leder till en bestående förändring i mäns förhållande till kvinnor.
– Jag tror ingalunda att alla män befinner sig på apstadiet och att det är omöjligt för dem att förstå skillnaden mellan att vara trevlig och belevad mot en kvinna och att trakassera henne. Jag litar på männen, men det kan behövas lite skolning.
Bland demonstranterna står Jenni Hedman-Libäck och hennes man Jan-Patrik med deras två små barn. De har små skyltar med texten ”Stopp! Min kropp! med sig och båda tycker att det viktigt och bra att diskussionen om sexuella trakasserier nu har kommit i gång på allvar.

Jenni Hedman-Libäck och Jan-Patrik Libäck hade kommit till torget för att visa sitt stöd för #dammenbrister och #metookampanjerna.
Jenni säger sig vara glatt överraskad över hur stor genomslagskraft #dammenbrister har fått.
– Det är superviktigt att alla får veta hur vanligt det är med sexuella trakasserier. De kan drabba alla, oberoende av hur man ser ut, eller hur man är klädd.
– Jag hoppas att kampanjen också kan leda till en skärpt lagstiftning då det gäller våldtäkter och andra sexualbrott.
Jan-Patrik har överraskats av omfattningen av övergreppen och trakasserierna.
– Vi har en dotter och jag vill inte att hon ska behöva gå igenom något sådant. Därför är det bra att det diskuteras öppet och att man poängterar att ens kropp är ens egen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.