Metaversumet mer än hajp – och Åbovarvet kan vara en startpunkt

Ordet metaversum myntades, i sin engelska form, för 30 år sedan.
Men det var i fjol som ordet hamnade på nyordslistan i Sverige. Det var också i fjol som bolaget bakom Facebook bytte namn till Meta.
”Metaversum” bildas av ”meta” – alltså något som ligger bortom – och ”universum”. Det syftar på idén om framtidens internet som en stor, tredimensionell virtualvärld för social interaktion.
Om du framför dig ser människor med glasögon för VR- eller AR-upplevelser – virtuell respektive förstärkt verklighet – är du inte helt ute och seglar.
Virtuell dans
Men vad handlar hela den här visionen, som fått mer luft under hajpvingarna de senaste åren, om? Det diskuterades vid måndagseftermiddagens seminarium under teknologiveckan Tech Turku Week i Kuppis.
Finländaren Aura Salla är Metas chef för EU-frågor. Hon säger att utvecklingen mot metaversumet, där hennes företag ligger i framkant, bara är i sin början. Hon ger exempel på dess möjligheter.
– Jag talade nyss med en ingenjör som jobbar mycket med arkitekter i andra länder. I metaversumet kan de gå in i ”riktiga” byggnader och samarbeta. De kan se brister och möjligheter tillsammans i samma rum.
– Och inom kultur kan metaversumet till exempel sammanföra de bästa dansarna från hela världen. De kan dansa tillsammans i samma rum i realtid.

Kommer att utvecklas mycket
Salla konstaterar att det här förstås delvis är verklighet, inte minst vid Meta där hon jobbar.
– Vi använder redan tekniken i möten med kolleger runtom i världen. De första stegen har tagits, men tekniken för sammanlänkade virtuella världar kommer nog att utvecklas mycket de kommande 10–15 åren.
Med tanke på hur mycket tid många av oss tillbringar på sociala medier, hur tror du att samvaron i en familjs vardagsrum ser ut om 15 år?
– Vi har en 6 månader gammal son, och hans tonårsmiljö kommer säkert se annorlunda ut än min egen i Villmanstrand. Jag tror att våra barn kommer att ha nära nätverk runtom i världen som de kan samarbeta med i realtid.
– Men det handlar inte bara om våra vardagsrum, utan om att föra samman folk inom allt från välgörenhet till mentalvård, säger Salla.
Om man bara kikar på prylarna så är vi redan på väg bort från de tjocka VR-headseten, säger Salla. Hon nämner de ”smartglasögon” som bolaget tagit fram i samarbete med Ray-Ban och som ser ut som vanliga brillor.
Meta håller även på att utveckla armband med inbyggd teknik för att navigera i virtuella världar.
Virtuell varvsmljö
Forskningsledaren Mika Luimula arbetar med framtidens interaktiva teknik vid Åbo yrkeshögskola.
Där har man utvecklat system för att virtuellt, och med flera personer, träna till exempel brandsläckning och truckkörning i industriell miljö.
Man kan redan ta truckkörkort helt virtuellt, säger han.
Luimula ser Åbos maritima industri, med Meyervarvet, som ett utmärkt exempel där den nya tekniken kan användas.
– Det är en perfekt miljö för metaversumet. Vid ett varv löser man komplexa problem som kan kräva att hundratals företag samarbetar.
– Jag hoppas också att vi ska kunna utvidga våra virtuella träningsmiljöer så att vi kan skapa en hel varvsmiljö. Vi har redan diskuterat med Meyer om det.

Juridiska utmaningar
Metas Aura Salla , som för övrigt nyligen disputerade i politisk historia vid Åbo universitet med en avhandling om eurokrisen 2010–2014, säger att det förstås finns många utmaningar som är förknippade med metaversumet.
De handlar bland annat om säkerhet, integritet och hur data samlas in och används.
– Vi måste fråga hur vi bygger ut metaversumet och varför, och hur vi kan se till hålla den mängd användardata vi samlar in så liten som möjligt. Vi ska, till skillnad från när de sociala medierna skapades, från början göra det här arbetet tillsammans med beslutsfattarna. Här måste de medborgerliga och mänskliga rättigheterna spela en stor roll.
Ingen ska äga metaversumet
Salla säger att Meta inte har den minsta ambition att ”äga” metaversumet. Det ska, liksom internet överlag, inte ägas av någon.
– Det är viktigt att det har interoperabilitet, att olika produkter kan sammankopplas och att olika företag kan samarbeta. Metaversumet är inget som ett enda bolag kan skapa. Det kommer att finnas även utan oss, även om vi förstås har för avsikt att vara en stor spelare.
Salla säger att man även måste se till att metaversumet är inkluderande för användarna.
– Det är bland annat viktigt att se till att det finns system för hur man kan agera om man ser något där som inte är okej.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.