Metamfetaminmissbruket i Åbo på väg neråt igen – avloppsvattnet visar på stor minskning sedan rekordnivån 2016


Metamfetaminförekomsten i dricksvattnet. Statistik: THL
De starkt beroendeframkallande drogerna amfetamin och metamfetamin har de senaste åren missbrukats i allt större omfattning i Finland. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) är amfetamin vanligare i Finland än i många andra europeiska länder.
Metamfetaminmissbruket i Åbo mångdubblades under bara några år och nådde rekordhöjder år 2016. Nu visar THL:s senaste vattenprov från Kakola reningsverk att metamfetaminmängden är på väg neråt igen. Avloppsvattensmätningarna är en bara några år gammal metod för att undersöka missbruksmängder.
– Det är en sorts kollektivt urinprov. Från november 2016 till den senaste mätningen i mars i år har mängden metamfetamin i vattnet minskat klart, förklarar Aino Kankaanpää, utvecklingschef på THL.
Mätningarna har gjorts i 14 finländska stadsregioner och bland dem placerar sig Åboregionen fjärde högst i fråga om drogförekomst per 1000 invånare. En avloppsvattenundersökning säger ingenting om antalet missbrukare, men enligt uppskattningar finns det ett tusental sprutnarkomaner i Sydvästra Finland.
Kankaanpää vill ändå inte dra på för stora växlar utgående från en mätning. Då man granskar siffrorna ska man komma ihåg att de årliga variationerna tenderar vara stora, säger hon.
– Förekomsten hänger ihop med både utbudet av metamfetamin och tidpunkten på året. Den första mätningen gjordes i november och den andra i mars. I höst gör vi en ny novembermätning vilket ger bättre jämförelseunderlag.

Överläkare Markus Partanen på A-Kliniken berättade om amfetaminets faror då A-kliniken, THL och Åbo stad diskuterade drogläget i Åbo under måndagen.
Efter nyheten om det utbredda metamfetaminmissbruket 2016 skred Åbo stad till åtgärder. Staden påbörjade ett samarbete med organisationer såsom A-kliniken, som erbjuder vård och rehabilitering för missbrukare.
Samarbetet utmynnade i en arbetsgrupp med uppgiften att åtgärda problemet. Inspiration togs från USA och Australien, där framställning och bruk av metamfetamin länge har varit ett problem.
Cirka 300 anställda inom missbrukarvården vid Åbo stad fick därefter skolning i hur förebyggande arbete fungerar. Åbo stad har också lagt stort fokus på information åt unga och människor i riskzonen. Under de senaste 10 åren har missbrukarnas genomsnittsålder stigit från 28 till 36 år.
Niina Jalo, som jobbar med förebyggande vård på Åbo stad berättar att arbetet sker i flera steg. Det första steget är att på ett allmänt plan informera unga om drogernas effekter och vart man kan vända sig för att få hjälp. I ett senare skede gäller det att identifiera de individer som hör till riskgruppen, och ge dem annat att tänka på och göra.
– Det mest effektiva är att få personerna att själva uppmuntra sin umgängeskrets till att inte ta tunga droger.
Det sista steget är att förebygga kriminalitet och sjukdomsspridning bland dem som redan missbrukar. Det sker genom att dela ut nya sprutor och kondomer.
– Hepatit C och HIV sprids via använda sprutor och är en vanlig dödsorsak bland unga sprutnarkomaner. Därför är det glädjande att antalet som använder sig av andras sprutor har minskat under de senaste 10 åren, berättar Jalo.
Enligt årliga enkätundersökningar har antalet sprutnarkomaner som aldrig använder sig av använda sprutor stigit från 5 procent till 24 sedan 2008. Antalet som aldrig använder sig av andras sprutor har stigit till 77 procent.
Orsaken till att Åbo stad tog till så direkta åtgärder är att metamfetaminet ses som en mycket allvarlig drog – dels för att biverkningarna är grava, dels för att den är relativt lätt att framställa.
– Metamfetamin kan intas på fyra sätt: det kan ätas, sniffas, injiceras eller rökas. Det är framför allt rökningen vi är oroade för. Väldigt få är villiga att injicera en drog, men tröskeln till att röka den är mycket lägre. Metamfetamin upptas också snabbare i blodomloppet vid rökning än vid injektion, berättar överläkare Markus Partanen på A-kliniken.
Enligt Partanen är metamfetaminet en kraftigt beroendeframkallande drog, som höjer risken för hjärn- och hjärtinfarkter, nervskador och olika psykiska problem.
THL, A-kliniken, Åbo stads missbrukarvård och Hälsorådgivningen Milli presenterade drogläget i Åboregionen under måndagen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.