Merit vill rädda naturen – med kryptovalutan Merit

Estniska Merit Valdsalu vill rädda naturen – med en kryptovaluta som bär hennes namn.
– Det var inte min idé att kalla den Merit! säger Valdsalu när jag träffar henne innan hon ska tala på evenemanget Shift i Åbo på torsdagen.
– Min medgrundare och jag satt i ett möte med investerare och namnet diskuterades. Vi bollade med ”nature coin” och ”forest coin” och liknande, men de lät smöriga. Någon sa ”vi kallar den Merit tills vidare”. Namnet fastnade, och jag ska erkänna att jag inte opponerade mig, skrattar hon.
Merit är ett träffande namn. På engelska betyder det ungefär förtjänst, värde eller just merit.
Det rimmar bra med företaget Single Earths idé: att belöna bevarandet av naturen. Skogsägare kan gå med i systemet och ersättas för att de inte hugger ner växande skog. För varje månad får de 1 Merit per 100 kilogram koldioxid som skogen bundit.
– Det här är den första kryptovalutan som är uppbackad av naturen. Hittills har skogsägarna tvingats ta råvaror ur skogen för att få pengar för den. Vi skapar ett system där man belönas för att låta skogen vara orörd.
Ska användas för vanliga inköp
Skogsägarna kan sedan sälja sina Merit-coins, till exempel till företag som vill visa att de arbetar för naturen.
– Företagen kan i sin tur förstöra sina Merits, och på så sätt gör de en engångsdonation. Men på lite längre sikt är vårt mål att Merit ska bli en dominerande kryptovaluta som vem som helst använder för att göra dagliga köp. Nu sker så mycket intressant inom kryptosektorn att vi tror att det kan bli verklighet inom några år, säger Valdsalu.
Merit-valutans algoritmer ska, genom att reglera mängden coins i omlopp, se till att den konsumtion som görs med valutan inte överskrider det som naturen klarar av.
Stora visioner? Ja, men den första versionen av Merit rullas ut de närmaste veckorna. Skogsägare är redan med i systemet och varje ny Merit är uppbackad av reell, bevarad natur.
Småningom är tanken att vem som helst ska kunna skaffa sig Merit via växlingssajter och nätbutiker som tar valutan i bruk.
Single Earth hade redan i fjol fått in nästan 8 miljoner amerikanska dollar i investeringar, pengar som man bland annat använt till att samla ett eget team med naturvetare. De har jobbat med det satellitsystem som bolaget använder för att hålla koll på skogarna. Hugger en skogsägare ner sin skog slutar slantarna att rulla in i hens virtuella plånbok.
Single Earth får sina inkomster via en liten provision varje gång Merits byter ägare.
Kryptovalutan finns nu på den energisnåla blockkedjeplattformen Solana, men Valdsalu säger att man i framtiden enkelt kan flytta den till exempelvis det uppgraderade Etherium.
Utmaningen: Verifiera vem som äger marken
Om ett par månader kommer en uppdatering av valutan där också redan bunden kol i ska belönas.
– Annars uppstår situationer där det lönar sig att hugga ner gammal skog som inte längre växer och i stället plantera ny. Med uppsateringen ska vi också kunna belöna bevarandet av våtmarker, som även de binder kol. Vi ska också belöna biodiversietet, förklarar Valdsalu.
Det finns redan system för att ersätta markägare för kolbindning, säger Valdslau, men de är otillgängliga för de flesta. I princip ska vilken markägare som helst i världen kunna förtjäna Merits.
En storutmaning är att kontrollera att de som går med i systemet faktiskt äger de områden som de påstår att de äger.
– I Europa kommer vi åt registren digitalt. Men en skogsägare i Brasilien är med i systemet, och i hens fall måste en lokal partner till oss fysiskt ta sig till en byrå för att titta på dokumenten.
Halkade in
Merit Valdsalu är humanist i grunden, och har studerat engelska, litteratur och journalistik i Tartu. Hon halkade in i startupbranschen via ett jobb på Pipedrive, som i dag är mycket framgångsrikt. Valdsalu jobbade med bolagets lanseringar på nya utländska marknader.
På den pigga estniska startupscenen ordnades det ett evenemang, ett ”hackaton”, där man skulle kläcka nya sätt att ge värde åt trävaror.
– En kollega sa till mig ”Du ska gå dit, för du oroar dig ständigt för naturen”. På det eventet träffade jag Andrus Aaslaid, som är min medgrundare i Single Earth. De andra där hittade på nya produkter av trä, men vår idé var att skapa värde genom att låta skogen växa. Vi vann hackatonet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.