Meripesäs ärende har nått domstolen – kräver att statens förköp av semesterbyn inte gäller landområdena

Besvären mot statens beslut att överta semesterbyn Meripesä i Ölmos har nu nått Åbo förvaltningsdomstol.
Meripesä Paradise kräver att statens beslut om att använda sin förköpsrätt upphävs. Förköpsrätten gäller 57 hektar land, 157 hektar vattenområde samt alla byggnader och konstruktioner på fastigheten.
Fastighetsaffären staten nu lägger sig i ägde rum i februari, då Meripesä Paradise köpte semesterbyn för 2,2 miljoner euro.
Meripesä vill begränsa förköpsrätten
Meripesä vill att förköpsrätten ska begränsas till vattenområdena – ett förslag bolaget erbjudit staten för att lösa frågan redan innan förköpsrätten användes.
Staten har motiverat sitt beslut med försvarspolitiska skäl och för att kunna övervaka den territoriella integriteten. I närheten av semesterbyn finns nämligen Försvarsmaktens militärområde i Skinnarvik.
Fler motiveringar än så har Försvarsministeriet inte gett ut, inte heller till Meripesä. Ministeriet säger sig ha gjort en helhetsbedömning, enligt vilken det inte är möjligt att spjälka upp fastigheten.
Orimligt och ojämlikt beslut
I besvären konstateras att förköpsbeslutet är orimligt och ojämlikt för Meripesä och att Försvarsmakten kunde fortsätta att bedriva sina intressen även om den tog över enbart vattenområdena.
Enligt Meripesäs uppgifter som presenteras i besvären ligger aktuella landområden inte inom området där statens förköpsrätt gäller.
Ett mindre vattenområde gränsar till Försvarsmakten, medan det kortaste avståndet till fastighetens större vattenområde är mer än en kilometer.
Landområdena ligger längre bort, mer än 500 meter från Försvarsmaktens fastigheter. Meripesä Paradises ekonomiska förluster kunde undvikas, om köpet begränsade sig till vattenområdena, och verksamheten således kunde fortsätta.
Andra fastighetsaffärer har ägt rum
Orättvisan motiveras med att andra fastighetsaffärer i det närliggande området skett under början av 2020, utan att staten då utnyttjat sin förköpsrätt.
Specifika uppgifter om affärerna framgår inte, men det handlar enligt besvären om såväl affärer och donationer inom militärområdet som inom hundra meter utanför.
Vidare tas i besvären upp att staten redan i februari, innan Meripesä Paradise slog till och köpte semesterbyn, kunde ha skaffat området åt sig. Fastigheten var till salu i ett år.

Mycket pengar i blöt
Meripesä presenterar en lång lista över utgifter som man redan satt på den införskaffade fastigheten. Det här handlar om allt från lönekostnader, kostnader för affären och rivningar till arkitekt- och försäkringskostnader för flera miljoner euro.
Meripesä kräver att staten ersätter bolaget för rättegångskostnaderna.
Beslutet fattades den 5 maj
Det var den 5 maj som Finansministeriet, enligt Försvarsministeriets beredning, fattade beslut om att utnyttja sin förköpsrätt för att ta över semesterbyn.
Här finns flera semesterbostäder och -stugor för uthyrning. Bolagets huvudsyssla i Ölmos är dels att sälja tomter, dels att bygga nya stugor på området.
Uthyrningsverksamheten hade bolaget tänkt avsluta, vilket också nämns i besvären.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.