Förflytta dig till innehållet

Meriaura i Åbo lanserar klimatsmarta sjöfrakter — erbjuder sjötransporter med fartyg som kan köras på bioolja

Vd Beppe Rosin visar några flaskor som innehåller bioolja. Meriaura använder biobränslet i några av sina fartyg. Foto: J-O Edberg


Åborederiet Meriaura satsar på miljövänliga sjötransporter. Sedan hösten erbjuder rederiet kunderna möjlighet att sluta fraktavtal som baserar sig på användning av biobränsle.
Frakterna marknadsförs som så gott som klimatneutrala. Enligt rederiet reduceras utsläppen från fartygen som körs på bioolja med upp till 96 procent jämfört med utsläppen från fartyg som drivs med fossila bränslen.
Meriaura har tre fartyg med motorer byggda så att de kan köras på biobränsle utöver vanlig marindiesel.

Biooljan tillverkas i Nystad. Foto: J-O Edberg


Torrlastfartygen Eeva VG och Mirva VG samt fartyget Meri har sådana motorer.
Meri används för projektlaster, bland annat transporter av hamnkranar och skrovsektioner till fartygsbyggen medan Eeva och Mirva transporterar ett brett sortiment av bulklaster, bland annat flis och pellets som i allt högre grad ersätter kol som energikälla i kraftverken.
Meriauras fartyg transporterar bland annat flis från Baltikum och Ryssland till Turun seudun energias värmeverk i Nådendal.
Eeva VG och Mirva VG är de nyaste fartygen i rederiets flotta som i dag omfattar 19 fraktfartyg. Båda är systerfartyg byggda 2016.

Öppnar dörrarna till en ny marknad

Stockholm Exergi som producerar fjärrvärme i Stockholmsregionen har som första företag nappat på kroken och slutit ett fraktavtal baserat på biobränsle med Meriaura.
Avtalet omfattar leverans av pellets och flis till bolagets värmeverk i Stockholm.
Meriauras vd Beppe Rosin är nöjd.
– Vi har nu öppnat dörrarna för en ny marknad. Det här är ett första steg mot en hållbar utveckling inom sjöfarten, säger han.
De klimatneutrala frakterna är något dyrare än de konventionella sjötransporterna där enbart marindiesel används som bränsle.
Pristillägget består av prisskillnaden mellan vanlig marindiesel och biooljan som Meriaura själv tillverkar i sin biobränsleanläggning i Nystad.

Meriaura har sitt kontor vid Slottsgatan i Åbo hamn.


Biooljan tillverkas av fiskrens, avfall från livsmedel och rester av vegetabiliska oljor från soja och raps.
En del av råvarorna kommer från sojafabriken i Nystad. Man samlar också in rester av växtoljor från storkök och restauranger.
Rosin säger att tillverkningskapacitet finns.
– Vi har kapacitet att tillverka de mängder biobränsle som behövs, säger han.

Merkostnaderna är 2–3 procent

Merkostnaderna för sjöfrakter på Östersjön med fartyg som går på Meriauras bioolja uppskattar Rosin till 2–3 procent.
– Biooljan är visserligen lite dyrare men i gengäld uppnår man ett mervärde i form av miljönyttan då utsläppen minskar, säger han.
Frågan är aktuell inte minst med tanke på den pågående debatten om klimatkrisen.
Rosin sticker inte under stol med att Meriaura strävar efter att skapa en marknad för sina klimatneutrala sjöfrakter.

Vill vara en föregångare

Bolaget erbjuder miljövänliga transporter åt alla intresserade kunder.
– Vi vill vara en föregångare på marknaden, och det här är bara början. Vi satsar aktivt på marknadsföring för att öka intresset för den här typen av transporter, säger Rosin.
Och intresse finns. Meriaura har kontaktats av flera kunder som överväger att sluta fraktavtal där fraktfartyget använder biobränsle.
– Det ser lovande ut. För tillfället förhandlar vi med 2–3 kunder. Dessutom har vi fått många förfrågningar, säger Rosin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter