Mera service och miljötänk centralt då Studentbyn växer – ”Studentboende handlar inte längre endast om att hyra ut fyra väggar”

Mitt i Studentbyn i Åbo reser sig ett stort nybygge som ska stå klart i slutet av året. ”Tyyssija” planeras bli Studenbyns hjärta. Byggnaden ska omfatta knappa 200 bostäder, studentrestaurang, gym och butik.
På många sätt speglar nybygget rådande trender i studentboenden. De flesta nya bostäderna är ettor, men samtidigt satsar man också på gemensamma utrymmen där man kan studera, träffa folk och umgås. I och med studentrestaurangen och gymmet utvidgas serviceutbudet i området. Miljötänk är centralt i bygget.
— Studentboende handlar inte längre endast om att hyra ut fyra väggar, det utvecklas allt mer mot att vara en serviceform, säger Risto Siilos, vd för Studentbystiftelsen i Åbo.
Tyyssija
- Tyyssija, Studentbyns ”nya hjärta”, byggs på Inspektorsgatan 12.
- Nybygget som ska stå klart i slutet av 2021 omfattar 186 studentbostäder, varav de flesta är ettor.
- I byggnaden kommer också en studentrestaurang, en butik, ett gym, gemensamma fritidsutrymmen samt TYS kontor.
- Tyyssija har planerats av arkitektbyrån Sigge. Byggets huvudentreprenör är Peab.
- Miljötänk är centralt i nybygget. Bland annat kommer taket att fyllas med solpaneler.

Ettor har länge varit populärast
Det var på 1960-talet som studentbystiftelsen grundades och bygget av de första husen i Studentbyn inleddes. I dag äger stiftelsen kring 5 000 lägenheter runtom i Åbo, varav hälften ligger i Studentbyn.
Ungefär hälften av lägenheterna är i dag ettor, de går överlägset bäst åt. Redan på 1990-talet då de äldsta byggnaderna renoverades spjälkade man upp delade lägenheter och byggde om dem till ettor för att bättre svara på efterfrågan. På studentkårernas önskan bevarades ändå en del av de delade bostäderna, och i dag utgör de ungefär 10 procent av alla stiftelsens lägenheter.
— Det finns många fördelar med delat boende. Det är ett miljövänligt och billigt alternativ och man kan få vänner för livet. Men det är ändå ett faktum att delade lägenheter går sämre åt, säger Siilos.

Ojämn efterfrågan
Då man ansöker om en studentbostad kan man utöver antalet rum också välja vilken byggnad man vill bo i. I Studentbyn är efterfrågan på lägenheter i de nyare byggnaderna störst, trots att de kostar lite mer. I regel är hyresnivån för Studentbystiftelsens lägenheter 15–20 procent lägre än marknadspriset.
Väntetiden för ettor i tornhuset Ikituuri som blev klart 2011 och som har blivit något av ett landmärke i området uppskattas vara två år. Samma gäller Studentbyns nyaste tillskott Aitiopaikka, som blev klart 2019.

För de äldre lägenheterna är kön kortare, men också de går åt.
— Vi har en användningsgrad på kring 97 procent. Det är aningen lägre än normalt, vilket beror på att det på grund av coronapandemin i år finns så mycket färre utbytesstudenter i Åbo, säger Siilos.
Ambitiösa klimatmål
Inom de kommande åren satsar Studentbystiftelsen främst på att utveckla Studentbyområdet. Nästa projekt efter Tyyssija är redan under planering. I utvecklingen av området tar man i beaktande aktuella trender, såsom att studieutrymmen på högskolecampus minskar och att studenternas studiesätt i och med coronapandemin har förändrats.
Också miljötänk och hållbara lösningar är något man satsar stort på. Stiftelsen strävar efter att vara koldioxidneutral år 2029, medan själva Studentbyn har som mål att inom fem år bli ett så kallat energipositivt område. Det betyder att området ska producera mer energi än det förbrukar. Målet är en del av ett EU-projekt som Åbo stad ansökte om att medverka i och som förverkligas i Studentbyn.
— Tyyssijas tak kommer att fyllas av solpaneler. Tillsammans med solpanelerna på Aitiopaikka kommer de att producera el för 2 000 invånare i Studentbyn, berättar Siilos.
I de äldre byggnaderna i Västra Studentbyn kommer också isoleringen och luftkonditioneringssystemen att förbättras som en del av projektet.

Läget och servicen är Studentbyns styrkor
Enligt Siilos uppskattar invånarna i Studentbyn framförallt läget.
— Studentbyn i Åbo skiljer sig från motsvarande bostadsområden för studenter i andra städer i och med att den ligger i direkt anslutning till universitetens campus.
Också servicen tror Siilos att lockar många.
— Det är betryggande speciellt för studenter som första gången flyttar hemifrån och för deras föräldrar att veta att vi har en kundbetjäning som man kan ringa och fråga om råd både i ärenden som gäller själva bostaden men också boende överlag.
”Avslappnad stämning och bra gemenskap”
Suvi Halme som sedan i fjol våras bor i Studentbyn tillsammans med sin son, trivs bra i området. Halme studerar till hälsovårdare.
— Studentbyn har en avslappnad stämning och en bra gemenskap. Jag har lärt känna flera av mina grannar och vi brukar bjuda in varandra på kaffe, säger Halme.

Också forskarstudenten Miikka, som föredrar att bara uppge sitt förnamn, är nöjd med området.
— Här är lugnt. Jag gillar också att det är ett ungdomligt område med mycket internationella studenter.
Han ser fram emot att, då Tyyssija står klart, få ett gym och en studentrestaurang till området.

De spanska utbytesstudenterna María, Leire och Alice, som har bott i Finland nu en dryg månad, ger också tummen upp åt Studentbyn.
— Området är lugnt och tryggt och det är roligt att här bor så mycket utbytesstudenter, även om vi är färre än normalt på grund av pandemin. Dessutom är det väldigt nära till centrum. Vi har trivts bra i Studentbyn och i Finland överlag.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.