Förflytta dig till innehållet

”Mer snöjobb än normalt” säger plogare i Kimitoön – ingen guldgruva att ploga snö

Arkiv/Robin Sjöstrand
Kvinna som går på isbelagd trottoar.

Kimitoöns kommuns egna vägområden, indelade i sex områden, sköts av entreprenörer enligt anbud för 2022-2024. Västanfjärdsområdet, men också Dalsbruk, Kärra och Björkboda sköts av företaget Maskinentreprenör Ben Lindström.

Andra entreprenörer har hand om Dahlby och Kimito.

I Västanfjärd handlar det bland annat om gårdsplaner till exempel vid Västanfjärds bibliotek och äldreboendet Silverbacken.

Ben Lindström säger att den här vintern har gett mer snöjobb än normalt.

– Det blev tidigt vinter och snö. Men i februari, då det borde ha varit vinter var det vår. Nu borde det vara vår, men det blev vinter.

Man vid en pir där byggnadsarbete pågår. En jakt, intäckt för vintern, syns bakom.
Ben Lindström. Han ansvarar för flera av Kimitoöns kommuns plogningsområden.

En oberäknelig arbetskamrat

Vintern är en oberäknelig arbetskamrat. Helst ser Lindström att det snöar på kvällen, så att man hinner städa upp under småtimmarna innan skolor börjar och folk tar sig till jobb.

– Om det snöar på dagen och hela tiden är det mer svårstädat.

Lindström har tre till fyra personer som plogar för hans företag.

Plogningen kostar Kimitoön 170 000 euro

För alla sina plogningsområden betalar Kimitoöns kommun totalt nästan 170 000 euro per vinter. Förutom snöplogning ingår också bland annat sandning.

Blir det en snöfattig vinter kan det bli en lyckad affär för entreprenören, eller vice versa.

– Om man har de redskap som behövs från förut – då kan det löna sig. Men annars finns det nog ingen ekonomi i det här, säger Lindström.

Från Kimitoöns kommun är beskedet att plogningen fungerat bra i år. Tekniska chefen Ralf Nyholm säger att vintern varit mer normal jämfört med fjolårets extrema vinter. I år har klagomålen varit få.

Sysselsätter gänget vintertid

I Lindströms maskinpark finns allt behövligt, allt från traktorer och vagnar och specialbett för att få bort isskorpan. Vårsolen kommer med utmaningar då snön smälter till slask som sedan fryser till is och gör ytorna knaggliga. Blir det halt ska det förstås sandas – sand och grus betalar entreprenören själv.

Lindström värdesätter ändå uppdraget i och med att han då kan sysselsätta sitt gäng även vintertid, då det är lugnare för grävfirman.

– Beröm får man sällan. Men tystnad här i vårt land betyder väl att det är bra skött. Men visst händer det ju ibland att man är sent på plats, säger Lindström.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter