Mer info från Kimitoöns Vatten önskas


Kårkulla vattentäkt, där fluoridhalten ökat för mycket.
Varför publicerar inte Kimitoöns Vatten alla resultat från de vattenprov som tas?
Det har ÅU-läsare undrat efter beskedet för ett par dagar sedan om förhöjd fluoridhalt i Kårkullavattnet.
Raimo Parikka, vd vid det kommunala affärsverket Kimitoöns Vatten, säger att analysresultat nog har publicerats i flera år redan,men alla provsvar sätts inte ut.
– Vi har tagit 53 vattenprov i år, så det skulle bli cirka 80 pdf-filer under året om vi skulle publicera allt på vår hemsida. I stället har vi lagt ut de mer omfattande rapporterna från ett provtagningsställe per kommundel, säger han.
Det är frågan om skolcentret i Kimito, Dalsbruks skola, Västanfjärds skola och Hitis sjöbevakningsstation.
Också på Kimitoöns kommuns hemsida hittas rapporterna, under rubriken Bo & Miljö.
– Dessutom skickar vi provsvar åt dem som kontaktar oss. Till exempel har vi fått frågor om kopparhalten, säger han.
Nya prov nästa vecka
Parikka tillägger att nya prov tas vid slutet av nästa vecka. Då borde Nordanåvattnet finnas i hela rörnätet. Nordanåvattnet har en fluoridhalt på bara 0,2-0,3 milligram per liter då gränsen för det tillåtna värdet är 1,5 milligram per liter. Undantagslov har getts för vatten med en halt upp till 1,9 milligram per liter, fram till slutet av september, men Parikka är övertygad om att halten snabbt minskar rejält under det.
– Nu ska vi utreda och sedan presentera för vår direktion ett förslag om omvänd osmos-apparatur för att få ner fluoridhalten i Kårkulla-vattnet. Vi ansökt om tilläggstid till den 30 september 2019 för att hinna få apparaturen i gång.
Då nu allt vatten pumpas från Nordanå vattentäkt, räcker den till?
– Jo, det klarar sig. Tack vare regnet har folk slutat vattna, och sommargästerna har flyttat in till stan så åtgången är mindre. Senaste helg gick det år 549 kubikmeter per dygn, i hela nätet, och det motsvarar förbrukningen på vintern.
Hur är nivån i era vattentäkter efter den torra sommaren?
– Fortfarande bättre än i fjol vid samma tid, tack vare den regniga hösten i fjol.
Då läckor torrlägger någon del av ert nät så kontaktas media för att få ut budskapet, men ni kunde ju informera om förhöjd fluoridhalt på samma vis – alla har ju inte datorer så de kan kolla er hemsida?
-Vi har hemsidor för att nå kunder och media. På senaste tid har vi i brådskande fall (vid läckor) använt kommunens Facebook-sida, säger Parikka. i Kimito, Dalsbruks skola
Ansökan om undantagslov för fluoridhalten lämnades in i maj.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.