Förflytta dig till innehållet

Mer folk, fler bilar

I september hade Åbo 188 971 invånare, en uppgång sedan årsskiftet med 1 367. Invånarantalet förutspås öka med 1 600 i år. Utvecklingen har varit ungefär den samma i fem år. Som det ser ut nu kan Åbo ha 200 000 invånare efter fem år, 2023.
Över tiotusen fler. Hur många bilar betyder inte det? Och hur märks utvecklingen då det gäller parkeringen? Visst, det kan komma nya lösningar och beteendemönster. Frågan är om staden i sin planering kan utgå från visioner om nya innovationer och transporttjänster. Ett bra exempel är Uber, som nu har en ”paus”. Tjänsten är fascinerande men en ekonomisk katastrof. Nöjda Uber-användare skulle knappast varit lika nöjda om de tvingats betala det vad resan verkligen kostar. Uber gör en förlust på en halv miljard euro varje kvartal. Ingen ljusning är i sikte.
Uber siktar dessutom på att göra sig av med sina förare och satsa på robotstyrda bilar. Målet är att köpa 24 000 bilar av Volvo under perioden 2019–2021.
Vi får hur som helst vänta länge på något riktigt omvälvande, då Åbo inte är större än en förort i de storstäder där Uber tillsvidare klarat sig bäst. Mindre städer är inte högprioriterade eftersom fordonen ska vara i rörelse så gott som hela tiden för att det ska bli ekonomiskt lönsamt. Mer sannolikt är att vi i Åbo kan få se modeller som bygger på någon form av delningsekonomi.
ÅU-rubrikEN ”P-platser ger Åbo huvudbry också efter torgparkeringen” (6.12) är därför i högsta grad relevant också de kommande åren. Rent matematiskt kommer trycket i centrum att öka som en följd av den kraftiga befolkningstillväxten.
En fråga är om den planerade parkeringshallen under Salutorget verkligen har en funktion den dag den är klar. Finns det trafikanter som behöver den?
I Helsingfors har bilarnas antal i stadscentra minskat med nästan en femtedel på tio år – samtidigt som kollektivtrafiken har ökat med 8 procent. I dag är det ett helt relevant alternativ att göra som ”förr”, köra in till centrum och parkera där, vid gatan. Sannolikheten är stor att där finns en p-plats.
Hur gick det så här? En orsak är att många fordon ännu körs in till absoluta centrum, till p-hallar. Med tunnlar på rätt platser har trafiken minskat kraftigt på centrumgatorna.
Betydelsen av att placera eventuella framtida tunnelöppningar rätt i Åbo är lika viktigt. Rätt tyngdpunkter i stadsplaneringen kan leda till att trafiken på gatorna i centrum minskar. Frågan är ändå vilka sätt som verkligen skulle fungera i Åbo.
Oberoende av hur stor en stad är, blir parkeringsfrågor lätt inflammerade. Kimitoön fick i fjol en ny invånare och skattebetalare, då Helsingfors utvidgade zonerna för hur parkeringen begränsas. Den arga bilisten beslutade därför flytta till sin fritidsbostad i Kimitoön, rapporterade Helsingin Sanomat: ”De kan hellre få mina skattepengar”.
Bilar och parkering är känsliga frågor. Det som ofta upprör bilister är att de inte upplever att de får något för alla de bilrelaterade skatter och avgifter de betalar. I debattens hetta glöms det lätt bort att bilägare inte betalar något extra till sin hemkommun bara för att de har en bil.
I Helsingfors är det dessutom så att de flesta hushåll inte har en bil, men finansierar likväl genom sina skatter all yta som behövs för privatbilism och underhållet av den.
Undrar hur stor den här andelen är i Åbo? Detta mer som en nyfiken fråga, utgångsläget är ändå att alla ska bidra till att samhället fungerar, också de delar som somliga kanske inte själv upplever att är lika viktiga. Fungerande trafik- och parkeringslösningar har trots allt en betydelse också för dem som inte har egen bil.
På måndagsträffen om trafiklösningar i Åbo nämndes lyckade exempelstäder som Gent, Strasbourg, Groningen och Freiburg – med 200 000–275 000 invånare. Storleken är ändå bara en faktor, det som sker i Helsingfors kan vara riktigivande för vad som fungerar i ”finländska” förhållanden.
I väntan på innovationer och p-hallar finns det också mer akuta utmaningar. Det visade ”Böternas natt” i november. Resultatet av den nattliga p-övervakningen var 71 böteslappar. Parkeringen har blivit lite väl vild i vissa kvarter. Bara några kilometer från centrum finns fullparkerade gator där bilister lämnar sina bilar över natten på gräsmattor eller andra ”allmänna” ytor.
I det stora hela är det också viktigt att ha sinne för proportioner. Det finns inga verkligt stora parkeringsproblem i Åbo. Med betoning på slutleden ”problem”. Staden måste hur som helst snart finna en lösning för att tackla det faktum att Åboborna med bil blir allt fler. Den snabbaste, mest flexibla lösningen och logiska lösningen hittas inom kollektivtrafiken. De stora visionerna kan vänta en stund, de är inte akuta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter