Förflytta dig till innehållet

"Men med det försvinner någonting av barndomens och tonårens fördomsfria nyfikenhet – och glädjen i att upptäcka någonting som man inte ens letat efter"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Häromveckan fick jag ett infall att sticka in i Åbo huvudbibliotek för att låna böcker. Bara på måfå gå igenom de svenskspråkiga romanhyllorna och se vad där finns.
Det blev en hög med båda Tikkanen, några svenska författare och den svarta amerikanska författaren James Baldwin.
I sin bok ”Meningen med livet” talar Merete Mazzarella om det engelska ordet ”serendipity” som betyder förmågan att upptäcker någonting (som är positivt) som man inte letat efter.
Att gå bland bibliotekshyllorna fångas bra med detta ord. Att upptäcka intressanta böcker som man inte visste fanns innan man sett dem i hyllan och som man därmed inte kunnat leta efter.
Jag har alltid upplevt att det finns en paradox i att använda sökmotorer som Google för med dem måste du veta vad du letar efter för att kunna söka efter det.
Nätbaserade söktjänster kan därför aldrig ersätta den njutningsfulla upplevelsen i att hitta det du inte letat efter.
Det var så jag använde biblioteket som barn och i tonåren. Gick igenom alla hyllor, avgjorde genom att läsa på baksidan vad som verkar vara ett en intressant bok.
Men i vuxen ålder har det hänt allt mer sällan att jag på måfå skulle läsa bokryggarna i bibliotekshyllan. Jag har upplevt att jag inte har tid att börja på en bok utan en kvalitetsstämpel som kan handla om att jag blivit tipsad om en viss bok eller att jag väljer en författare jag känner till.
Men med det försvinner någonting av barndomens och tonårens fördomsfria nyfikenhet – och just glädjen i att upptäcka någonting som man inte ens letat efter.
Så hur gick det med mitt slumpartade sökande efter böcker i biblioteket.
Jag började med att läsa den svenska författaren Birgitta Stenbergs självbiografiska bok ”Kärlek i Europa” som är en intressant skildring av en ung kvinnas författardrömmar och bohemliv i Europa på 1950-talet.
Efter att jag börjat läsa boken fick jag veta att hon är en av Sveriges mest framstående författare. Tillfredsställelsen i den slumpartade upptäckten av denna pärla till bok påminner om vikten att ge utrymme för ”serendipity” i livet.

Dela artikeln

0 kommentarer: “"Men med det försvinner någonting av barndomens och tonårens fördomsfria nyfikenhet – och glädjen i att upptäcka någonting som man inte ens letat efter"

  1. Brita Löflund skrev

    Tack för en trevlig innerbana.
    Att gå runt på biblioteket hör till mina favorithobbyer. Liksom du tycker jag också om att hitta sådant som jag inte letat efter.
    Men vet du vad, det ena behöver inte utesluta det andra. Jag har vanligen en googlebaserad eller bokbloggbaserad lista med mig, och så kollar jag hyllorna på tjugo minuter. Sen börjar jag trava runt och göra fynd.
    Gamla mormor blev glad över att höra, att du har upptäckt Birgitta Stenberg. Hon var pop i min ungdom. Jag kände mig gammal (vilket jag är) när jag läste att du inte kände till henne.
    Hittar du förresten biografierna på bibban? (Nej, du har inte kommit in i biografiåldern.) Hittar du författarbiografierna? Har du på riktigt upptäckt allt vad bibban bjuder på?
    Hur många vet att stadsbibban också har svenska sidor på webben?
    Jaha, förutom att jag tackar dig för kolumnen så blev det också en hyllning till vår bibba.
    Ha det bra ö. Brita

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter